Vesti

Narednih dana grejanje danju i noću

Sremska Mitrovica – Javno komunalno preduzeće „Toplifikacija” iz Sremske Mitrovice od četvrtka počinje sa grejanjem dan i noć, gradski sistem grejanja radiće neprekidno. Pridržavaće se tradicije koju su uveli pre nekoliko godina da počnu sa dvadesetčetvoročasovnim grejanjem od 19. decembra, sve do 14. januara.

Prošla je trećina grejne sezone, danas je 67. dan grejanja i kako najavljuju iz  „Toplifikacije” u skladu sa tradicijom koju su uveli pre nekoliko godina,od četvrtka, 19. decembra grejaćemo se neprekidno, 24 sata. Gradski sistem grejanja radiće neprekidno i sa ovim režimom nastaviće se do 14. jaunara.  Ako vremenski uslovi to budu zahtevali, nastaviće se i dalje ovim sistemom rada.

„Mogu da najavim da ćemo mi od sutrašnjeg dana, od Svetog Nikole, krenuti da grejemo 24 sata, plan je da grejemo do 13, 14, januara, ako budu vremenske prilike i neprilike to zahtevale od nas možemo produžiti to grejanje 24 sata do 20. januara. Možda u ovom trenutku, to ne izgleda baš popularno zbog ovog vremena, ali vreme će se promeniti negde oko subote. Za noćni režim grejanja biće utvrđen novi klizni dijagram i biće sve u skladu sa spoljnom temperaturom, to će biti fiksne temperature od 12 sati do 3, 4 sata ujutru. U skladu s pritužbama naših korisnika na vreme grejanja tokom grejne sezone, kako je gradskom odlukom regulisano da grejanje počinje u 6 sati ujutru, završava se u 21 sat radnim danima, a vikendom od 7 do 22 sata, mi smo već promenili vreme grejnog dana, tako da mi grejemo od 5 sati ujutru do 22 sata, a vikendom grejemo od 6 sati do 23 sata, to je inače i ranijih godina rađeno. I ove godine se pridržavamo tradicije koju smo uveli pre nekoliko godina i počinjemo sa dvadesetčetvoročasovnim grejanjem,” rekao je direktor JKP „Toplifikacija” Slavko Sladojević.

Grejna sezona protiče u redu, dodao je Sladojević, nije bilo nekih većih pritužbi građana. Bilo je u početku,  kao i svake godine problema sa grejnim telima u stanovima, kod nekoga je možda stradala pumpa kod privatnih kuća ili su u stambenim zgradama imali problema sa pumpama, neko nije uključio, neko je zavrnuo ventile ali sve je to rešeno, ističe on i kaže da ova grejna sezona za sad protiče u najboljem redu i da su sve pritužbe građana na temperaturu rešene.

Sladojević je komentariosao dosadašnji deo seoze: „Naša merenja su pokazala da se temperature uglavnom kreću između 21 i 23 čak do 24 stepena, iako je gradskom odlukom regulisano da je temperatura 20 stepeni plus minus dva u stanovima. Mi smo se držali gornje granice. Pripremamo se za iduću godinu i stavićemo akcenat na zamenu toplovodne mreže stare preko 30 godina, neki delovi imaju čak i više godina i to je oko50 km toplovodne mreže koja se nalazi ispod zemlje. Akcenat ćemo staviti na zamenu magistralnog toplovoda u delu deponije koja se nalazi tamo na Teretnom mostu prema Mačvanskoj Mitrovici,  tu ću menjati 160 metara toplovoda fi 400, to je najviši promer cevi kojim raspolažemo u ovom trenutku. Predviđeno je da se uradi zamena jednog dela toplovoda u Naselju Orao i da se uradi priključak za novu školu “Jovan Popović”, od ostalih trasa verovatno ćemo morati da menjamo jednu trasu toplovoda u Naselju Stari most, a to ovom trenutku nismo sigurni.”

Predviđeno je da se stavi akcenat i na završetak automatizacije još nekih podstanica i da vide šta će raditi sa toplotnim podstanicama koje se nalaze u poslovnim objektima ili mešovitim prostorima. Cilj je da nam toplovod u kome se nalazi 2.000 kubika vode služi kao jedan akumulator tople vode ako pređemo na naplatu po potrošnji kad se steknu uslovi za to, dodaje Sladojević. To znači kad da bi neke zgrade koje bi prešle kompletno na naplatu po potrošnji u svakom trenutku bi mogle da koriste toplu vodu, a sad mogu da je koriste samo dok traje grejni dan, objasnio je direktor i zaključio da bi to bila jako velika povoljnosti za sve.

Zamenili su toplovod ove godine u Jupiterovoj ulici i sada tamo nemamaju ni kapi curenja, a to je bila jedna od najvećih investicija. Planirali su za iduću godinu da ulože oko 36 miliona dinara sopstvenih sredstava. Iduće godine, na zahtev investitora planiraju da povećaju kvadraturu grejne površine za 15.000 kvadrata, priključiće zgrade za snage bezbednosti gdeće biti oko 10.000 kvadrata i 3.500 biće škola „Jovan Popović” i računaju po osnovu zahteva da će biti oko 2.000 m2 prostora priključeno za 2020. godine.

Fiksni deo cene za stambeni prostor nije menjan, a grejanje se plaća po kvadratu i po potrošnji, 70% enregent učestvuje u ceni toplotne energije, istako je Sladojević i dodao da se cena grejanja neće menjati jer su cene gasa stabilne. Naplata je oko 95% kao i ranijih godina i poziva  korisnike koji imaju problema sa plaćanjem da se jave da naprave reprogram dugova.

JKP „Toplifikacija” greje oko 3.450 stanova, odnosno 170.000 metara kvadratnih stambenog prostora i oko 80.000 metara kvadratnih poslovnog prostora, tačnije ukupno 245.000 m2,

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7886117.1400117.4914