Vesti

Jubilej Vizitorskog centra Carske palate i Plaketa Grada prof. dr Majklu Verneru

Sremska Mitrovica – Svečanost povodom obeležavanja deset godina od otvaranja Vizitorskog centra Carska palata Sirmijuma i uručenja Plakete Grada prof. dr Majklu Verneru za doprinos u istraživanju, prezentaciji i promociji antičkog nasleđa Sirmijuma i kulturne baštine Sremske Mitrovice održana je danas.

Prof. dr Majkl Verner, profesor na Državnom univerzitetu Nјujorka u Olbeniju (SAD) više od 30 godina bavi se istraživanjem arheoloških iskopavanja na Severnom Balkanu i u Americi i promoviše antičko nasleđe Sirmijuma.

Majkl Verner se zahvalio na najvišem gradskom priznanju i rekao da ono za njega ima poseban značaj: „Za mene lično je čast da primim Plaketu od Grada Sremske Mitrovice kao značajnu potvrdu mog rada i ona je veoma značajna u mojoj profesionalnoj karijeri. Grad Sremsku Mitrovicu posetio sam daleke 1969. godine sa grupom arheologa iz SAD i domaćih, kada smo radili na arheološkim iskopavanjima Carske palate i obližnjeg hipodroma-cirkusa. Tada, kada je počela američko-srpska saradnja bio sam na postdiplomskim studijama.”

Plaketu Grada uručio je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader. Ovo priznanje dodeljuje se pravnim licima i građanima koji su se posebno istakli svojom delatnošću na humanitarnom, kulturnom i drugom planu.

Kako je istakao gradonačelnik Sanader: „Antičko nasleđe Sirmijuma poketač je razvoja turizma i jedan od glavnih brendova u promociji Grada. Carska palata, Arheološko nalazište „Glac” i druge rimske iskopine veoma su važni u očuvanju kulturnog nasleđa Grada. Velika dosadašnja podrška prof. Vernera kako ovde, tako i u inostranstvu u promovisanju našeg brenda, našeg Sirmijuma je velika, ogromna. Ova Plaketa je samo mali znak pažnje u odnosu na ono što je on učinio za Sremsku Mitrovicu.”

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i ministar Branislav Nedimović koji je u vreme otvaranja Carske palate bio gradonačelnik.

Prisutnim gostima dobrodošlicu je poželo Ljubiša Šulaja direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica i rekao nešto više o Vizitorskom centru.

„Vizitorski centar Carska palata Sirmijuma veoma je značajan ne samo za naš grad, već i za čitavu Srbiju. Pored same Carske palate, značajno je konzerviranje mozaika za šta je posebno formirana konzervatorska radionica, a za čiju izradu je zaslužan i Majkl Verner. Ovaj posao smo počeli zahvaljujući angažovanju prof. Vernera i ljudi iz Ambasade SAD koji su prepoznali značaj konzervacije prvog i najvrednijeg mozaika na ovim prostorima, a to je mozaik Merkura koji možete da vidite u ovim prostorijama. Posle je sve kao reka počelo da teče, uključilo se i Ministarstvo kulture,” rekao je Šulaja.

Carska palata, deo je kompleksa koji je činio čak četvrtinu antičkog grada Sirmijuma. Posetiocima su vidljive privatne odaje, u kojima su otkrivene i instalacije za podno grejanje.

Nakon svečanosti, prisutni su na lokalitetu mogli da pogledaju izložbu izuzetno vrednih arheoloških nalaza iz Muzeja Srema.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988