Vesti

Đaci u Noćaju u renoviranim učionicama posle raspusta

Noćaj – Osnovna škola „Dobrosav Radosavljević Narod” Odeljenje u Noćaju tokom zimskog rasupsta dobiće nov, lepši izgled. Zahvaljujući saradnji Grada Sremska Mitrovica i Kazneno-popravnog zavoda u toku su radovi na uređenju unutrašnjosti škole, pre svega učionica.

Seoska škola u Noćaju biće uređena tako da će oko 150 učenika drugo polugodište započeti u renoviranim učionicama. Uređenje enterijera škole u ovom mačvanskom selu, naše Opštine odvija se pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica, Uprave za obrazovanje, kulturu i sport i Kazneno-popravnog zavoda.

Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica u ime gradske uprave izrazio je zadovoljstvo radovima: „Zgrada osnovne škole ovde u Noćaju bila je u prilično lošem i devastiranom stanju i zbog toga je lokalna samouprava obezbedila sredstva i materijal i izvođača radova Kazneno-popravni zavod Sremska Mitrovica za rekonstrukciju, odnosno uređenje enterijera škole. Najveći deo radova obavljen je tokom zimskog raspusta da se ne bi remetila nastava, radovi će se izvoditi tokom godine kada će nastava biti premeštena na jedan sprat kako bi se završila cela zgrada, a do proleća će se raditi i deo kompletne sanacije sanitarnog čvora i ostali delovi sanacije zgrade. Osim enterijera obezbeđena je i žičana ograda kojom će se zameniti kompletna ograda oko cele škole. Pošto ovde godinama postoji problem dosta prometnog saobraćaja i tranzitan je put u zoni škole, neadekvatno obeležena zona škole i dosta nebezbedan prilaz školi, Grad je konkurisao za sredstva kod Pokrajinskog sekretarijata za saobraćaj. Sredstva su obezbeđena u iznosu od 800.000 dinara i biće namenjena postavljanju horizontalne i vertikalne signalizacije, svetlosne signalizacije i različitih usporivača brzine vibrirajuće trake i slično. Već na proleće možemo očekivati da ćemo imati potpuno funkcionalnu zgradu škole i adekvatno obeleženu zonu škole.”

Od ostalih infrastrukturnih radova u Noćaju, Samardžić je izdvojio nedavno rekonstruisani objekat na fudbalskom igralištu zgradu sa svlačionicama i ogradu. Završeno je tri kilometra vodovodne mreže, trenutno se završavaju priključci na mrežu, kada vreme dozvoli završiće se i deo koji nedostaje do Novog groblja, ističe Samardžić i dodaje da će se izgraditi i vodovodna mreža u dve prilično dugačke ulice u Noćaju.

Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ Sremska Mitrovica u ime izvođača kaže da radove delom doniraju: „Kazneno-popravni zavod u još jednoj akciji u nizu daje doprinos lokalnoj zajednici. Došli smo u ovu školu koja je izgrađena 1948. godine vidimo da je krov urađen, na naše veliko zadovoljstvo ali krenuli smo sad sa unutrašnjim radovima. Spuštamo plafon, radimo novu rasvetu i nadam se da ćemo u narednom periodu uspeti da sve unutrašnje radove privedemo kraju kako bi deca u jednom pristojnom prostoru mogla da se obrazuju i nastave školovanje. Poseban akcenat smo stavili na prostoriju gde borave prvaci, tu čak pravimo i nov nameštaj imajući u vidu da su oni najmanji i da rade u malom prostoru, bitno je da za njih posebno napravimo ugodan kutak gde će se školovati i to će biti dar Kazneno-popravnog zavoda tj. donacija. Za ostale radove fakturisećemo Gradu samo repromaterijal.”

Radove je obišao Ilija Nedić, načelnik Uprave za obrazovanje, kulturu i sport sa saradnicima. Škola u Noćaju izrađena je 1948. godine i to veoma brzo, za samo godinu dana. Funkcionisala je idealno, kažu zaposleni iako se malo ulagalo u ovaj objekat.

Slađan Papić, direktor OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod” kaže da je tek posle 2000. proširen plac i sagrađena fiskulturna sala, kasnije su dobili sredstva i kompletno uradili grejanje na gas u školi. „Ostale su učionice ovako devastirane, uspeli smo da kroz projekat saniramo krov pretprošle godine i to kompletan krov tako da ne prokišnjava, sad se rade spušteni plafoni da se ne vide crne fleke, ispucao plafon itd.. Urađeni su podovi prethodnih godina dobijen je nov nameštaj za učionice i kada se uradi stolarija biće lep objekat, funkcionalan za rad i što je najvažnije čist i uredan. Ono šta preostaje posle svega to je sanitarni čvor koji je takođe baš u katastrofalan stanju. Nadam se da će na proleće krenuti i ti radovi za šta projektna dokumentacija postoji, kao i dobra volja Gradske uprave da se to uradi. Fiskulturna sala prokišnjava što ugrožava i bezbednost učenika, postoji mogućnost kontakta vlage sa kablovima i da se uništi pod, što znači samo duplo veća ulaganja ali obećano je da će sve biti urađeno, već ima projektna dokumentacija,” rekao je Papić.

Izdvojeno odeljenje u Noćaju Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod” nakon ovih radova biće prava funkcionalna sredina za boravak dece, nastavnika i ostalih radnika i za odvijanje vaspitno-obrazovnog procesa. U ovoj zgradi nastavu pohađa oko 150 učenika, uključujući u višim razredima i 40-ak dece iz Radenkovića.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142