Vesti

Bogojavljensko plivanje za Časni krst na Savi

Sremska Mitrovica – Bogojavljenje je proslavljeno po 21. put plivanjem za Časni krst na Savi kod Male crkve u našem gradu. Ove godine za Krst časni plivalo je preko 100 učesnika, a svi plivači su pobednici.

Tradicionalnim plivanjem u reci Savi za Časni krst Kod Hrama Sv. prvomučenika i arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici proslavljeno je Bogojavljenje. Događaj su dvadesetprvi put za redom, organizovali Hram Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, Svebor družina „Sveti Dimitrije” iz Sremske Mitrovice i Grad Sremska Mitrovica.

Dragan Sabljov, starešina Družine „Sv. Dimitrije” iz Sremske Mitroviceovom prilikom je rekao: „U Sremskoj Mitrovici, jednoj od kolevki hrišćanstva, okupilo se oko 117 plivača, od toga je bilo sedam devojaka i dece raznog uzrasta, neki su samo dotakli vodu, da bi dotakli za buduće generacije i tu duhovnost osetili, na neki svoj način. Ni ove godine nema pobednika, svi koji su ušli u reku Savu i plivali za Krst časni su pobednici. Najudaljenije mesto odakle je došao plivač Valerij Lesanov jeste Moskva i doneo je tortu kao specijalni poklon plivačima i predao im na ručku na KPDomu. Bilo je dosta predstavnika iz Srbobrana, jedan iz Ljubljane, bilo je predstavnika iz dijaspore, iz Šida itd. Mitrovica je grad koji ima dušu i koji je uvek otvorenog srca za ovakve manifestacije. Do krsta su prvi doplivali čak dva dečaka, jedan iz Jarka, jedan iz Mitrovice, Uroš ima 12 godina i Teodor, i Valerij zajedno sa njima, njih trojica su bili prvi, ostali su svi zajedno došli i svi su zajedno izneli taj krst.”

Plivači su dobili po majicu, medalje i krst od drveta koje je izvađeno iz reke Save, a koji su predstavnici Ronilačkog kluba „Žuta foka” darivali svim plivačima.

Andrija Avakumović, sveštenikpozdravio je sve učesnike i okupljen narod: „Bog se javi. Vaistinu se javi u ovaj Sveti dan božjega javljanja, otkrovenja Boga, potpunog otkrovenja kao Svete Trojice, Oca, Sina i Svetoga duha. Posle veličanstvene svete liturgije koju smo imali u našoj Maloj crkvi, Hramu Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana gde je sabrano naroda mnoštvo i videli ste ovde na samoj obali reke Save da je četiri, 5.000 ljudi bilo prisutno, učinili smo moleban za spas pravoslavlja, pravoslavnog naroda u Crnoj Gori u svim krajevima, gde god naši, pravoslavni Srbe žive. Molitvama projavljenog Boga Oca, Sina i Duha svetoga neka naš narod bude sačuvan, neka bude odbranjen, neka bude krepljen i u veri, i u blagoslovu, i u dobroti, i u napretku, da ga svaka, sreća i radost, i dobro prate. Da ste živi i zdravi.”

Među 117 plivača, bilo je sedam devojaka i dece raznog uzrasta, a jedan Rus je došao čak iz Moskve da pliva u reci Savi za Časni krst.

„Ovo je velika čast za mene biti danas ovde. Emocije su me ophrvale. Hvala puno organizatorima. Srbi i Rusi su braća i buće uvek zajedno. Volim Srbiju i bratski, sprski narod. Vera pravoslavna je uvek na prvom mestu i ljudi, to je ono što će nas zauvek povezivati“, rekao je Valerij Lesanov iz Moskve i dodao da  će zauvek pamititi ovaj doživljaj.

Bogojavljenje je prošlo u redu na zadovoljstvo svih plivača, učesnika i učesnica i svih onih iz Sremske Mitrovice i okoline i svih gradova iz Vojvodine i Srbije koji su došli da prisustvuju ovoj manifestaciji. Svi su zaplivali i krst časni osveštali.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176