Vesti

15 godina funkcionalne endoskopske hirurgije sinusa

Sremska Mitrovica – Opšta bolnica Sremska Mitrovica jedna je od prvih ustanova koja je počela da primenjuje minimalno invazivnu operaciju paranazalnih sinusa. Primarius dr Miroslav Kendrišić  svojim interesovanjem, ličnim autoritetom  i nabavkom odgovarajuće opreme pokrenuo je edukaciju o endoskopskim endonazalnim operacijama nosa i sinusa(FESS).

Kako ste došli u priliku da ove nove metode primenite u našoj Bolnici?

Dr Kendrišić: Sticajem okolnosti koje su mi tada išle na ruku dobijam endoskoski stub, neophodan za tu vrstu operacija, iz humanitarne pomoći i uz pomoć pokojnog prof. dr Ivice Penđera organizujem  prve operacije u Srbiji. Organizuje prve tematske stručne sastanke iz te oblasti i pacijenti regiona Srema imaju privilegiju da na taj način rešavaju svoje  akutne i hronične probleme upale sluznice nosa i paranazalnih sinusa. Od tada je prošlo 15 godina, te je to danas jedna od rutinskih operacija koju uspešno izvodim sa mojim kolegama, pri čemu se indikacije proširuju uz poštovanje Svetskih vodiča dobre prakse. Funkcionalna endoskopska hirurgija sinusa (FESS) je metoda izbora u eksploraciji nosa i paranazalnih sinusa.

Koliko je operacija do sada urađeno i da li se pri ovoj metodi javljaju komplikacije?

 Dr Kendrišić: Za  15 godina urađeno je preko hiljadu operacija bez velikih komplikacija i postajemo prepoznati u ovom delu Balkana kao ustanova gde se to uspešno radi. O tome svedoče i bolesnici iz drugih regiona u Srbiji i bolesnici iz Republike Srpske, Hrvatske, Makedonije kao i iz Evrope, Kanade, SAD, Australije. Iako je hirurška tehnika značajno unapređena i dalje se suočavamo sa komplikacijama koje su dokaz da ne postoji idealna metoda. Javljaju se u određenom procentu bez obzira na činjenicu koliko je hirurg vešt i pažljiv u toku rada. Broj i vrsta komplikacija u našoj ustanovi odgovara literaturnim podacima. Za prevenciju većeg broja komplikacija, neophodna je dobra dijagnostika (CT paranazalnih sinusa), adekvatna oprema, obučen hirurški tim i teorijsko poznavanje mogućih komplikacija ove tehnike.

U uvođenju ove metode imali ste značajnu podršku lekara iz Austrije?

Dr Kendrišić:  Svojevremeno sam uspostavio veze sa prof. dr Hainzom Stammbergerom.  Zahvaljujući tim kontaktima sve kolege i ja smo imali sreću da se edukujemo u UK Grac, u Austriji. Prof. dr Hainz Stammberger je bio osnivač i glavni promoter ove vrste operacija koja je i danas, sa izvesnim modifikacijama, metoda izbora za veliki broj operacija nosa, sinusa, baze lobanje sa indikacijama koje se sve više proširuju. Zahvaljujući  nesebičnosti kolega iz Austrije koje sam  doveo u našu Bolnicu mnoge operacije iz tog indikacionog područja i danas su rutinske u ORL odeljenju Bonice u Sremskoj Mitrovici.

Osnovni princip endoskopske endonazalne hirurgije je “avoid operation” što ne znači potpuno izbegavanje operacije već izbegavanje  radikalne hirurške intervencije. FESS u kombinaciji sa prethodnom endoskopskom dijagnostikom i CT snimkom paranazalnih sinusa i nosa (koronalni i aksijalni) predstavlja današnji opšte prihvaćeni standard lečenja sinonazalnih oboljenja.

Bolesnici se nakon 24 do 48  sati vraćaju uobičajenim aktivnostima, uz manju povredu tkiva i bez tegoba, bez invaliditeta koji nastaje nakon klasične operacije.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988