Vesti

Otvorena Izložba „Dijalog” u Galeriji Lazar Vozarević

Sremska Mitrovica – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević svečano je otvorio izložbu „Dijalog” u Galeriji „Lazar Vozarević” na kojoj su izložena i dela velikog umetnika po kojem naša Galerija nosi ime. Osim ministra Vukosavljevića, prisutnima su se obratiti direktor Nacionalne galerije Miroslav Rodić i direktor Galerije „Lazar Vozarević” Milan Marinković.

Dijalog četiri umetnika, Lazara Vozarevića, Aleksandra Tomaševića, Mire Brtke i Milene Čubraković, prvi put suočenih, konfrontiranih i ujedinjenih na jedinstven muzeološki način, pred posetiocima otkriva četiri vrlo bitna umetnička fenomena šezdesetih godina dvadesetog veka.

Veliki kulturni događaj za naš grad, Izložba „Dijalog” koja je u novembru otvorena u Nacionalnoj galeriji u Beogradu nastavlja svoj život u Legatu jednog od umetnika, učesnika izložbe Lazara Vozarevića.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je ovo veliki kulturni događaj za celu Srbiju i predstavlja sećanje na četvoro velikih umetnika, značajnjih umetnika modernog srpskog slikarstva druge polovine dvadesetog veka. „Ovaj događaj je veoma važan jer zapravo predstavlja na delu jedan vrlo važan princip decentralizacije kulturne politike. Mi iz ministarstva ističemo da duh kulture mora da prožima svaki deo naše države, mora da se nalazi, da budeš živ i kreativan u svakom našem gradu. Naravno, ta kulturna politika na prvom mestu počiva na vrednim kulturnim poslenicima, na ambicijama, entuzijszmu, na znanju jer stručnosti ali zasniva se donekle i na materijalnim sredstvima koja obezbeđuju lokalne samouprave i Ministarstvo kulture. Upravo ovakva izložba i ovaj kvalitet umetničkih programa koji se odigrava u Srbiji svedoči o neophodnosti da se za našu kulturu izdvaja više iz budžeta. Održavanje kulturnog života i razvoj kulture jedne nacije jeste zapravo jedan od najbitnijih preduslova za opstanak jednog naroda ili države na istojirijskoj tome nas je istorija naučila i na sopstvenom primeru ali i na primerima drugih naroda i drugih zemalja”, dodao je ministar Vukosavljević.

Kako kaže ministar, veoma je zadovoljan kvalitetom ove izložbe i ističe: „Izložena su reprezentativna dela i Lazara Vozarevića i Aleksandra Tomaševića, i Milene Čubraković, i Mire Brtke, ova izložba je i poučna. Izuzetno je koncepcijski urađena i verujem da će biti prava poslastica za ljubitelje slikarstva i kulture i u Sremskoj Mitrovici i Sremu i u čitavoj Srbiji. Predstavlja lep primer saradnje galerija, Nacionalne galerije iz Beograda i Galerije „Lazar Vozarević” iz Sremske Mitrovice i ta međuinstitucionalna saradnja takođe je jedan princip na kome neprestano treba raditi i neprestano ga treba unapređivati.”

„Ova Galerija izgleda izvanredno, zaista je imponzantan i reprezentativan galerijski prostor. Razgovarali smo i o mogućnostima da u toku sledeće godine ministarstvo pomogne neke dodatne radove u depou, neprestano se mora obnavljati. Ovo je urađeno izvanredno i ovaj  prostor je obogatio kulturnu ponudu Sremske Mitrovice ali i ono što se ne vidi mora biti predemt brige i ulaganja, u saradnja sa lokalnom samoupravom učinićemo maksimalni napor da i tom segmentu galerije pomognemo u toku naredne godine,” najavio je ministar ulaganja u naš grad.

Ideja koja jeu umetničkim krugovima pohvaljena kao postavka dostojna Muzeja moderne umetnosti u Njujorku i okarakterisana kao udarna izložba sezone u Beogradu, od sinoć u proširenom obimu dostupna je i posetiocima u Galeriji „Lazar Vozarević”.

Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice izrazio je svoje zadovoljstvo ovom izložbom: „Vrlo sam ponosan što imamo takvu Galeriju koja može sa Nacionalnim galerijom da napravi ovakav projekat. Zaista vrhunsko veče umetnosti i slikarstva i sama činjenica da naša Galerija ima zaista ozbiljan potencijal svrstava je u nekoliko brendova Grada. Sigurno da će Grad Sremska Mitrovica u narednom periodu ulagati u ovaj objekat, želimo da Galerija bude jedno od mesta gde ćemo voditi turiste i one koji žele da vide dela Lazara Vozarevića i drugih umetnika. Mislim da saradnja sa Nacionalnom galerijom, sa Ministarstvom kulture, može samo mnogo toga dobrog doneti Gradu i ovoj ustanovi, a ja se nadam da ćemo mi kao Grad nastaviti veoma, veoma uspešnu saradnju sa Ministarstvom kulture. Samo u proteklih tri godine smo oko 90 miliona kao Grad Sremska Mitrovica dobili na osnovu projekata koje smo kandidovali kod Ministarstva kulture. Biće i projekata koji će se odnositi na samu ustanovu, na Galeriju, i sređivanje depoa ali mislim da ćemo već u narednim nedeljama taj konkurs ispratiti, naravno mi smo i u “Gradovima u fokusu” tako da sve ono što smo do sada radili oko Žitnog trga, zgrade Muzeja mislim da ćemo u narednoj godini raditi i sa zgradom Pozorišta i nadam se će da Mitrovčani koji vole kulturu, koji poštuju kulturu imati i adekvatne ustanove gde će moći da ostvare svoje kulturne doživljaje.”

Četiri prividno, po geometrijskom jeziku, bliske figure, sličnih inspiracija i ideje povratka prošlosti kroz dijalog sa posmatračem otkrivaju svoje individualne i samostalne izraze. Unutar decembarske grupe konkretno kod Lazara Vozarevića i Aleksandra Tomaševića javlja se i sistematski razvoj strategija povezivanja posleratnog modernističkog slikarstva sa idejom prošlosti zasnovanoj na nasleđu srpske srednjovekovne umetnosti što se može iščitati na izloženim slikama.

Milan Marinković direktor Galerije „Lazar Vozarević” ovu izložbu vidi kao veoma značajn događaj u kulturnom životu našeg grada i cele zemlje: “Izložba “Dijalog” je praktično izložba godine u Beogradu. Imali smoe sreće da smo dobromu saradnjom sa Nacionalnom galerijom iz Beograda opremili ovu  izlozbu kod nas i ona će trajati do 25. decembra  ove godine ali ćemo mi nastojati ako bude interesovanja, iskreno se nadam da će biti, da ovu izlozbu produžimo što duže. Ovom izložbom nastavljamo promociju lika i dela Lazara Vozarevića i ovo je prilika da povučemo određenu paralelu i da prikažemo našoj publici i druge autore koji su stvarali u duhu slične poetike.  Ova saradnja sa Nacionalnom galerijom je dobro došla nama i postaće u budućnosti i praksa i ja se nadam da ćemo moći zahvaljujući toji saradnji da opremamo kvalitetne izložbe koje će biti uskoro vezane sa našim radom sa ostvarivanjem našeg cilja promocijom lika i dela Lazara Vozarevića.”

Lazar Vozarević rođen je Sremska Mitrovica, 15. juli 1925. i po njemu naša Galerija nosi ime. „Za prvu Vozarevićevu samostalnu izložbu u Galeriji ULUS-a juna 1952. Miodrag B Protić će pisati da je “značila posle Lubardine, najodvažniji pokušaj da se izraz nađe mimo kod nas poznatih principa. On se sastojao u usklađivanju sa plastičkim sistemom Pikasa, koji je i sam izraz raznih kultura sažeo u savremenu celinu”. Kod Vozarevića, taj “izraz raznih kultura” sastojao se u opredeljenju za kulturu srpskog srednjeg veka, konkretno slikarstva srednjovekovnih fresaka kao temeljnog polazišta tematske predstave predočene stilskim repertoarom posleratnog postkubizma,” navodi se u katalogu koji prati izložbu. Autor kataloga je Jerko Denegri.

Dvadeset i osam reprezentativnih dela, neka zaista impozantnih dimenzija i pojava, su izložene u Galeriji „Lazar Vozarević”. Dve slike su iz naše Galerije, a sve ostale su u privatnim kolekcijama i nemamo priliku da ih često vidimo u javnosti.

Izložba je otvorena do 25. decembra 2019. godine.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042