Vesti

Obeležena lekarska slava

Sremska Mitrovica – U organizaciji sremskomitrovačke podružnice Društva lekara Vojvodine, u kapeli Sv Kozme i Damjana u krugu Opšte bolnice, obeležena je lekarska slava čitanjem molitve, osvećenjem i rezanjem slavskog kolača.

Obred su služili duhovnici protojereji stavrofori Pantelija Pavlović, Savo Rakita i Gvozden Arambašić i protonamesnik Ljubomir Volarević i tom prilikom, lekarima zdravstvenih ustanova, u danu koji slavi njihovu profesiju, poželeli da božanskim darom, znanjem i moćima leče ljude, a svakom lekaru dobro zdravlje, jer radeći ovaj častan posao, donose spas u lečenju i izlečenju ljudi.

Ovom svečanom činu pored direktora Opšte bolnice dr Živka Vrcelja, prisusutvovali su lekari, farmaceuti i zdravstveni radnici svih zdravstevnih ustanova iz Sremske Mitrovice i Šida.

Domaćin slave ove godine  je Služba za internističke grane medicine i načelnica dr Gordana Mitić, koja je, pozdravljajući goste navela, da u divnoj atmosferi proslavljamo esnafsku slavu sa neizmenjenom željom da kroz profesiju kojom se kao lekari bavimo, pokazujemo humanost i svakodnevno pomažemo onima kojima je lekarska pomoć potrebna i tako postajemo i ostajemo dostojni nastavljači lekarskih veština Kozme i Damjana.  

Za sledeću godinu, slavu je preuzela Služba ginokologije i akušerstava.

Zaštitnici lekara Sveti Kozma i Damjan su braća po telu i duhu,poreklom iz Azije, od majke Hrišćanke i oca neznabošca. Pošto su rano ostali bez oca,majka je uložila veliki trud i vreme da ih vaspitava u hrišćanskom duhu. Pored toga učili su se i raznim lekarijama pa kako „badava primaše,tako i badava davaše”. Zbog toga su ih nazvali besrebrnici,jer nisu uzimali novac dok su vidali bolesne i u isto vreme širili hrišćanstvo.Rezultati njihovog lečenja bili su impresivni,začuđujući,često isceliteljski. Zbog toga su ih smatrali svecima. U našem narodu, Sveti Vrači su zaštitnici lekarske profesije.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7886117.1400117.4914