Vesti

Obeležen Međunarodni dan volontera i predstavljena volonterska knjižica

Sremska Mitrovica – Povodom Međunarodnog dana volontera u Kancelariji za mlade održana je konferencija za medije, gde je predstavljena volonterska knjižica.

Međunarodni dan volontera se u Srbiji obeležava već 9 godina kao nacionalna proslava u okviru programa Ministarstva omladine i sporta RS „Mladi su zakon”, dok se na međunarodnom planu ovaj dan obeležava odlukom organizacije Ujedinjenih nacija od 1985. godine.

Predstavljajući volonterske knjižice u Kancelariji za mlade nadležni su čestitali svim volonterima njihov Međunarodni dan.

Biljana Matić u ime Kancelariji za mlade rekla je: „Cela ova nedelja nam je u znaku volontera počeli smo od ponedeljka kada je bilo izvlačenje tajnog prijatelja, u utorak smo išli u pozorište, a sinoć smo imali muzičku radionicu. Danas smo obeležili tako što smo predstavili naše volonterske knjižice kojima će mladi imati mogućnost i da uđu u muzej, pozorište, biblioteku, bazen, halu tako da imaju neke benefite toga što su volonteri. Večeras imamo žurku – Noć pod maskama, a sutra filmsko veče. Mladi su vrlo su zainteresovani da se priključe našim akcijama, a često zavisi od teme, koja je tema u pitanju, recimo sad u narednom periodu je Magični trg i mladi su vrlo zainteresovani i jedva čekaju da krenemo da radimo.”

Volontiranje predstavlja jednu od osnova civilnog društva koje ima ulogu da afirmiše ono što je ostalo najbolje u samom čoveku. Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu u svom Akcionom planu ima oblast volontiranje i mobilnost mladi i podržava ovakve i slične projekte.

Dragan Milić pomoćnik pokrajinskog sekretara za sport i omladinukaže: „Volontiranje afirmiše slobodu, jednakost, solidarnost, ravnopravnost, bezbednost, borbu za pravdu, borbu za bolje sutra.  Volontiranjem mladi imaju mogućnost da pomažući drugima, pomognu sebi za neku bolju budućnost, da ih prepozna lokalna zajednica kao nekoga ko želi da u određenom momentu pomogne okolini i na taj način jednostavno se preporuči za neko buduće vreme. Zašto naš sekretarijatpodržava baš volontiranje i mobilnost mladih? Zato što su volontiranje i mobilnost mladih usredsređeni jedni na druge gde mladi ljudi mogu kroz volontiranje da određeno vreme pomažu drugim lokalnim zajednicama kroz razmenu mladih. Imamo samo primer kada su bile ove silne poplave u Šapcu i Obrenovcu gde su se stvarno volonteri odazvali i pomogli mnogo ovoj državi jednostavno situaciono su delovali, brzo se organizovali i došli na na mesto događanja i spasili ono što je u tom momentu bilo najbitnije.”

Ovo je samo jedan od projekata koje realizuje Kancelarija za mlade ali volonterske knjižice će doprineti i većem interesovanju mladih za koristan rad i pomoć lokalnoj zajednici.

Teodora Pavković učenica Srednje medicinske škole četvrta godina rekla je na konferenciji: „Volonter sam već godinu i po dana i smatram da je najbitnije da mladi danas svoje vreme kvalitetno utroše, a jedan od najboljih načina za to je upravo volontiranje u Kancelariji za mlade. Iz razloga što na neki način se stiču radne navike, a pored svega toga se stiču prijateljstva i širi se vidokrug.  Lep gest ti Kancelarije za mlade jesu upravo volonterske knjižice kojima oni pokazuju na neki način zahvalnost mladim volonterima što izdvajaju svoje slobodno vreme i troše ga korisno.”

Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 17. XII. 1985. godine kao podsjećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere. Od tada se svake godine 5.  decembar obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day /IVD/ for Economic and Social Development; njem. Internationale Tag des Ehrenamtes), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je obilježavanja toga dana da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929