Vesti

Nova mala gradonačelnica Sremske Mitrovice

Sremska Mitrovica – Iskra Gligorić, učenica drugog razreda Osnovne škole „Sveti Sava” iz Sremske Mitrovice od danas je mali gradonačelnik Sremske Mitrovice. Mogućnost i posebnu priliku da bude mala mitrovačka gradonačelnica stekla je pobedom na literarnom konkursu.

Novi mali gradnonačelnik Iskra Gligorić, učenica drugog razreda Osnovne škole „Sveti Sava” iz Sremske Mitrovice funkciju je danas preuzela od malog gradonačelnika Vukašina Puđe koji je tu titulu nosio prethodnih godinu dana.

Iskra Gligorić je pobednik Literarnog konkursa „Kad porastem biću gradonačelnik” koji je raspisala lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica za učenike drugih razreda svih osnovnih škola sa teritorije našeg Grada. Konkurs je raspisan povodom obeležavanja 20. novembra – Svetskog dana deteta. Na konkurs je pristiglo ukupno 22 rada đaka iz svih pet škola.

„Mala” gradonačelnica upoznala se sa „velikim” gradonačelnikom Vladimirom Sanaderom, posetivši zajedno sa tatom i učiteljicom Snežanaom Petrović Gradsku kuću. Mali i veliki gradonačelnik razgovarali su o saradnji.

„Već četvrtu, petu godinu kako je na Svetski dan deteta lokalna samouprava otvorila vrata za naše najmlađe, učenike drugog razreda koji su pisali u svojim školama, o temi šta bi voleo da uradim da sam mali gradonačelnik. To je jedna zaista lepa i dobra stvar, s obzirom da mi koji danas ovde sedimo radimo sve ono što bi oni trebali da koriste u budućnosti i gledamo da za neke generacije koje dolaze ostavimo što više toga iza nas. Takođe nam je želja i da se naši osnovci upoznaju sa radom lokalne samouprave, da počnu da od malih nogu doživljavaju lokalnu samoupravu kao nešto što je njihovo i njihovo mesto gde uvek i kasnije mogu da se obrate za bilo kakvu pomoć, da ovde izlažu svoje ideje i da planiraju da se možda ovde i zaposle. Danas smo praktično otvorili vrata za najmlađe, sve ovo radimo zbog budućih generacija, trudimo se da radimo pravilno i da probamo da gledamo bar 20 godina unapred za ono što će biti potrebno gradu. Ako smo nešto uradili što možda i nije primereno ovom vremenu, mislim da smo to uradili zbog toga da popravimo imidž i da jednostavno damo do znanja da je Sremska Mitrovica grad budućnosti, da pratimo trendove i da želimo da uvek budemo korak ispred drugih. Iskra je jedna sjajna devojčica koja nam je podarila divnu pesmu o gradu Sremska Mitrovica. Meni lično jednu, ja sam vrlo zadovoljan zbog toga i nadam se da će zajedno sa mnom u nekom narednom periodu otvoriti još nekih lepih manifestacija, nekih možda i novih objekata, nadam se da ćemo stići da završimo jednu lepu školu. Pred nama je lepa budućnost, preda mnom možda malo manje ali pred njom mislim da je sjajna budućnost i mislim da ona zaista treba i da se bavi umetnošću jer je izuzetno talentovana. Iskra, želim ti puno uspeha u radu i da budeš malo uspešnija od Vukašina, pošto je on bio malo uspešniji od svog prethodnika, tako da svi koji dolaze treba budu malo uspešniji od onog ko je ispred njih,” rekao je gradonačelnik Sanader.

Nova mala gradonačelnica Iskra iz Sremske Mitrovice za medije je izjavila: „Za vreme mog mandata kao malog gradonačelnika želela bih da uradim to što sam u pesmi navela, azil za životinje, školu gde bi deca učila o Sirmijumu, kante koje same skupljaju smeće i još neke stvari. Mislim da je biti gradonačelnik teško ali i zabavno. Volela bih da vidim azil i hipodrom. Volela bih da budem pesnikinja i još imam mnogo želja ali ne znam šta bih najradije bila kad porastem, videćemo.”

Mala gradonačelnica Iskra pročitala je svoj pobednički sastav.

Probudila sam se jednog jutra
i krenula na posao za bolje sutra
jer, ja sam gradonačelnica
a moj grad je Sremska Mitrovica.

Sa osmehom mi se javljaju
mnoga poznata lica,
jer mene poznaje cela Mitrovica!

I onda sam decu videla!
Papir su na pod bacila
i nisu se postidela
Da, baš tako!
Oni bacaju smeće gde stignu
i ne okrenu se da ga dignu.
To je to! Ovo ću uraditi danas:
Prirediću mom gradu spas!
Kante će same sakupljati smeće
i ispred kuća
đubreta pune vreće!

A onda mi je sinula ideja nova
to će biti ostvaranje dečijih snova
bioskop to će biti
koji će bez prestanka raditi.
Azil za životinje takođe,
pa svako ko tuda prođe
mogao bi da uđe
i životinju da usvoji,
a ne da ih se na ulici boji.

Iskopine stare bile bi mesto
gde bi deca dolazila često:
bila bi tu raznih veština školica
omiljena kod dečaka i devojčica,
O starom Sirmijumu bi učili,
Malih Rimljana se igrali.
Tako bi sačuvali zaboravljene
na Sirmijum uspomene.

Mnogo dobrih ideja
Još imam ja
Da nam grad bude
Pun radosti, ljubavi i sjaja.

Pošto je mala gradonačelnica ljubitelj životinja izrazila je želju da nakon prijema u Gradskoj kući obiđe prihvatilište za napuštene životinje u okviru KP Zavoda, kao i ergelu konja i hipodrom.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929