Vesti

Naša poljoprivreda na Kineskoj nacionalnoj televiziji

Sremska Mitrovica – Kinesko-srpska saradnja u oblasti poljoprivrede tema je emisije koju ekipa državne televizije Kine snima u našoj zemlji. Ministar Branislav Nedimović govorio je o poljoprivredi  i saradnji na tom polju ove dve zemlje, za kinesku TV.

Ovih dana pala je poslednja klapa dokumentarca o proizvodnji hrane u našoj zemlji koji će biti ekitovan na Kineskoj nacionalnoj televiziji, a koji snimaju novinari iz te zemlje. U našoj zemlji boravili su više dana tokom kojih su, između ostalog, snimili farme goveda, koza, plantaže voća itd.

Branislav Nedimović ministar poljoprivrede govorio je za kinesku TV o srpskoj poljoprivredi: „U Srbiji se, od ukupno sedam miliona stanovnika, 550.000 gazdinstava, dakle jedna trećina, bavi poljoprivredom, nekada je bilo mnogo više. Obrađujemo četiri miliona hektara zemlje, 1,9 miliona hektara je pod žitaricama, najviše kukuruza, suncokreta i soje. U poslednjih deset godina u Srbiji ima dosta ovakvih modernih plantaža, poput Donere, gde se sada nalazimo, zato što imamo dobre trgovinske sporazume.”

„Bilo mi je drago što možemo da kažemo da naša srpska jabuka ide na tržište Evropske unije, koja je najzahtevnija što se tiče kvaliteta. S druge strane, rekao sam im za žitarice, da proizvodimo tri puta više kukuruza i pšenice nego što nam treba, jer to je najjeftinija roba, ali i da moramo pojačati prerađivačku industriju da bismo mogli da zadovoljimo ne samo kinesko, već i bilo koje drugo tržište. Mislim da ćemo sledeće godine imati jedan potpuno novi kvalitet, jer oni sad žele da ulažu i u proizvodnju goveda ne da sami to rade, nego da ulažu u kooperante u srpskoj poljoprivredi mislim da će to biti kvalitativan pomak. Početkom sledeće godine izvozićemo jabuke u Kinu, treba da dobijemo sertifikat, a govedinu, jagnjetinu i vino počeli smo da izvozimo u poslednjih godinu i po dana. Nedavno smo dobili sporazum i za izvoz piletine. Jedino nas malo muči što je Kina daleko, 45 dana roba putuje brodom, pa su troškovi transporta veći, ali kad bude završena pruga Beograd – Budimpešta i transport će biti olakšan”, dodao je ministar Nedimović.

TV emisija o srpskoj poljoprivredi biće emitovana već početkom naredne godine na Kineskoj nacionalnoj televiziji. Pored toga, sa našom poljoprivredom i hranom upoznaće se i gledaoci specijalizovanih kanala u Kini i korisnici kineskih društvenih mreža.

Zhao Zekun, producent novinarske ekipe iz Kine i direktor Centra za proizvodnju emisija o poljoprivredi kaže: “Mi ćemo prikazati u emisiji plodno zemljište Srbije, odllične poljoprivredne proizvode i ogroman potencijal za unapređenje srpsko-kineske saradnje u toj oblasti. Zainteresovani smo za srpske žitarice, povrće i meso. Kinezi ne znaju mnogo o srpskoj hrani. Postoji veliki prostor za bolje upoznavanje. Mi ćemo im reći da su ovde klimatski uslovi odlični, a hrana ukusna. Kineski potrošači traže sve više mesa visokog kvaliteta što vi imate. Srpska vina nisu lošija od najpoznatijih u Evropi”.

Kao rezultat dobrih trgovinskih sporazuma sa Kinom izvoz vina je povećan za skoro 130%. Dokaz da je tržište Kine ogromno potrkepljuje i činjenica da je samo jedna kineska kompanija uvezla srpsku junetinu vrednu 60 miliona dolara.

„Mi smo jedan od najvećih, pored Kine, jedan od najvećih proizvođača šljive na svetu”, rekao je ministar Nedimović. U to ime, goste iz Kine, srpski poljoprivrednici su častili rakijom šljivovicom. Naše domaće piće veoma se dopalo stanim gostima koji se nadaju će se „srpska šljivovica što pre naći na kineskom tržištu”. Obe strane se nadaju dobrom nastavku saradnje i unapređenju izvoza naše hrane u Kinu.

Najava događaja

21maj12:0012:30U utorak „Maturantski ples”

22maj09:0013:00Otvoreni dan u Kasarni „Boško Palkovljević Pinki”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7618117.1131117.4644