Vesti

Narodno pozorište Republike Srpske gostovalo u našem gradu

Sremska Mitrovica – Narodno pozorište Republike Srpske predstavilo se sremskomitrovačkoj publici izvođenjem predstave „Zločin i kazna” na Velikoj sceni Pozorišta „Dobrica Milutinović”.

Predstava pod nazivom „Zločin i kazna” u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske odigrana je na Velikoj sceni Pozorišta „Dobrica Milutinović” u Sremskoj Mitrovici. Kako je važno da kontakti između institucija kulture budu učestali i da umetnici razmenjuju iskustva Pozorište „Dobrica Milutinović” će već 21. novembra 2019. godine sa predstavom „Tamo daleko” gostovati u Banja Luci na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Jelena Janković, direktorica Pozorišta „Dobrica Milutinović” rekla je nešto više o saradnji ova dva tetara: „Počastvovani smo ovom saradnjom Narodnog pozorišta Republike Srpske i našeg. Sremska Mitrovica ima priliku da posle dužeg vremena pogleda predstavu Narodnog pozorišta, a zadovoljstvo je veće zbog predstave s kojom gostuju „Zločin i kazna” velika literatura, veliki pisac, veliki ansambl, možda predstava utiče jednog dana i na povratak čitanju te velike literature. Veoma sam srećna zbog večerašnjih gostiju, a u isto vreme najavljujem da 21. novembra naša predstava „Tamo daleko” u režiji Miroslava Venke gostuje u Narodnom pozorištu Republike Srpske i dodala bih da smo kolega Vladimir Balašćak i ja dva puta gostovali u Rusiji sa predstavom koju smo uradili po motivima romana „Zločin i kazna” i osvojili smo nagrade.”

O predstavi „Zločin i kazna” reditelj Dušan Petrović kaže da mu je, posegnuvši za delom velikog klasika, želja bila da na scenu donese jedan svet koji nam je po mnogo čemu sličan, svet poniženih i uvređenih ljudi, sklonih posrnuću i spremnih na zločin, ali koji, za razliku od većine sličnih danas, još imaju savest koja ih muči i kažnjava. 

U vremenu u kom smo sa svih strana, preko raznih novih i starih medija, napadnuti banalnim sadržajima, prostotom i nepodnošljivom površnošću, smatram da umetnost, pre svega pozorište koje je uvek bilo svedok svog doba, mora ponovo da stekne svoju prosvetiteljsku misiju, da bude brana sveopštem zaglupljivanju. Teatar treba da bude oaza, sigurna kuća, skriveni hram u koji se njegovi posvećenici mogu skloniti i razmatrati mnoga suštinska pitanja.

Posegnuvši za delom velikog klasika, želja nam je bila da na scenu donesemo jedan svet koji nam je po mnogo čemu sličan, svet poniženih i uvređenih ljudi, sklonih posrnuću i spremnih na zločin, ali koji, za razliku od većine sličnih danas, još imaju savest koja ih muči i kažnjava, navodi se u afiši koji prati predstavu. Porfirije Petrovič pravilno rasuđuje kada kaže da je zločin koji je počinjen nad babom zelenašicom moderan. Raskoljnikov je možda prvi savremeni ubica, onaj koji veruje da će svesno izmaći sopstvenoj savesti, i on dugo u tome uspeva. U našem vremenu zločinci mirno žive i ne pomišljaju na pokajanje. Kada i gde je nestala savest?

Istovremeno, nadam se da će predstava biti povod mnogima da se ponovo vrate čitanju velike literature.

Autor: Fjodor Mihajlovič Dostojevski
Dramatizacija: Miroslav Belović – Dušan Petrović
Režija: Dušan Petrović
Scenografija: Marija Kalabić
Kostimografija: Jelena Vidović
Autorska muzika: Petar Bilbija
Lektori: Milorad Telebak i Nataša Kecman
Pomoćnik reditelja: Goran Damjanac
Inspicijent: Dejan Andrić
Sufler: Svjetlana Popović

Uloge: (prema redosledu pojavljivanja)

Zlatan Vidović: RASKOLJNIKOV, bivši student
Gordana Milinović: ALJONA IVANOVNA, zelenašica
Miljka Brđanin: LIZAVETA IVANOVNA
Dragana Marić: DUKLIDA, prostitutka
Ljiljana Čekić: KRČMARICA
Rok Radiša: KOH, student
Danilo Kerkez: PJESTRAKOV, student
Goran Jokić: MARMELADOV, bivši titularni savetnik
Sofija Medojević: KRČMARICA II
Radenka Ševa: NASTASJA, služavka
Ognjen Kopuz: MIKOLKA, moler
Zoran Stanišić: ŽANDARM
Aleksandar Stojković: ILJA PETROVIČ, poručnik
Željko Erkić: ZAMJOTOV, delovođa
Bojan Kolopić: RAZUMIHIN, drug Raskoljnikova
Željko Stjepanović: LUŽIN, PETAR PETROVIČ, advokat
Slađana Zrnić: PULHERIJA ALEKSANDROVNA, majka Raskoljnikova
Sandra Ljubojević: DUNJA, sestra Raskoljnikova
Nikolina Friganović: KATARINA IVANOVNA
Valentina Čegar: POLJUŠA, njena ćerka
Nataša Perić: SONJA
Boris Šavija: PORFIRIJE PETROVIČ, islednik
Vladimir Đorđević: SVIDRIGAJLOV, spahija.

Najava događaja

23maj(maj 23)19:0026(maj 26)18:00Festival pijanizma

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7641117.1154117.4667