Vesti

Most saradnje Nevera i Mitrovice se nastavlja

Sremska Mitrovica – Delegacija bratskog grada Nevera iz Franscuske na čelu sa gradonačelnikom Deni Tirijom (fra. Denis Thuriot) u poseti je našem gradu. Danas je francusku delegaciju dočekao Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice sa saradnicima u Gradskoj kući. Tokom današenjg sastanka bilo je reči o prethodnoj saradnji dva grada, kao i budućim koracima ka proširenju prijateljskih odnosa.

Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice rekao je da su na njegovo veliko zadovoljstvo na neki način ponovo obnovili saradnju između Nevera i Sremske Mitrovice, koja je pre nekoliko godina prekinuta.

„Francuska delegacija je sa nama razmenila sve teme koje su praktično bitne za međunarodnu saradnju lokalnih samouprava. Dogovorili smo se da u narednom periodu nastavimo saradnju sa Neverom kao i ranije u oblasti kulture i obrazovanja i da je proširimo i na druge oblasti. gradonačelnik Nevera je predložio da to bude u oblasti digitalizacije, a vrlo dobro znamo da je u Srbiji digitalizacija jedna od glavnih tema i jedna od glavnih pretpostavki za dalji razvoj. Mi ćemo se na lokalnom nivou svakako dogovoriti da koristimo određene zajedničke platforme kako bi ta saradnja bila što intenzivnija. Takođe smo razgovarali o sferi obrazovanja, sferi poljoprivrede, auto-industrije, tako da u narednom periodu očekujemo jednu mnogo intenzivniju saradnju nego što je bila ranije. Nadam se da ćemo sve ove oblasti maksimalno iskoristiti kako bi jedan i drugi grad imali određene koristi, a samim tim i građani Sremske Mitrovice imali bi još bolje uslove za život,” rekao je gradonačelnik Sanader.

Gradonačelnik Sanader je podsetio da su uprethodnom periodu realizovani projekti „Plava linija” i rekao da plava linija postoji u Neveru gde su njihove određene ustave i određeni turistički centri koje stranci treba da obiđu bili povezani tom plavom linija.

„To isto je urađeno po uzoru na Never i u Sremskoj Mitrovici i mi se trudimo da tu plavu liniju čuvamo, održavamo svedoci ste i tamo gde smo radili popločavanje behatonom da smo tražili posebno plavu boju behatona kako bismo praktično imali trajno rešenje za plavu liniju. Uvek će se u narednom periodu, kada bude dolazio do rekonstrukcija insistirati na tome da imamo tu plavu liniju koja povezuje sve naše ustanove kulture i sve ona mesta koja bi turisti trebalo da posete kad dođu u Sremsku Mitrovicu,” dodao je Sanader.

Gosti iz Francuske su danas Plavom linijom obišli sve ustanove kulture, sutra će imati sastanak sa načelnicima gradskih uprava kada će detaljnije još pričati o određenim temama. Juče su posetili Prirodni rezervat „Zasavica”, danas će otići i do Beograda da posete Francusku ambasadu i određene znamenitosti u Beogradu i sutra će završiti posetu posle ručka.

Delegacija koju čine osobe zadužene za međunarodnu saradnju i decentralizaciju i za omladinu i obrazovanje bratskog grada Nevera iz Franscuske predvodi gradonačelnik Deni Tirijo.

Gradonačelnik Nevera Deni Tirijo prilikom posete našem gradu izjavio je: „U ovoj delegaciji se nalazi i gospodin Alen Fremon on je bivši odbornik Grada Nevera i pomoćnika gradonačelnika, on je taj koji je 2001. godine započeo saradnju između Sremske Mitrovice i Grada Nevera. Cilj naše posete i nastavka saradnje je da potpišemo četvrti sporazum o saradnji između naša dva grada. Pored kulture i obrazovanja polja na kojima smo sarađivali do sada Grad Sremska Mitrovica nam predlaže da proširimo saradnju u oblasti turizma, poljoprivrede i industrije. Nas posebno zanima i odbrana od poplava, odnosno sistem koji ste vi nedavno uspostavili zato što se naš grad nalazi na Loari i ja sam ne samo zadužen za Never nego i na nacionalnom nivou, za zaštitu od poplava. Predložio sam da saradnju proširimo i na još jednu oblast, a to je digitalizacija.

Prošle godine pod pokroviteljstvom predsednika gospodina Emanuela Makrona započeli su sa organizovanjem sastanaka na visokom nivou koji se tiče inovacija u gradovima srednje veličine, kaže gradonačelnik Tirijo. Ovaj sastanak će se 2020. ponovo održati u Neveru i pozvao je gradonačelnika našeg rada da tom prilikom poseti Never.

„Naš cilj je da napravimo jednu veliku mrežu srednjih gradova i da pokažemo da i srednji gradovi imaju šta da pokažu u toj oblasti. U Francuskoj razvijamo i oblasti inteligentnih gradova, radimo i na razvoju robotike, industrije koja je vezana za dronove, povezali smo robotiku i sa školama. Nadamo se da će ovo biti zanimljivo i za Sremsku Mitrovicu da se pridruži ovoj mreži srednjih gradova i da ima koristi od toga. Upravo razvijamo jednu platformu koja će povezivati gradove sa kojima smo mi u pobratnimskom odnosu i pozivamo Sremsku Mitrovicu da nam se pridruži. Ta platforma će se odnositi na zapošljavanje i na privredu i omogućiće građanima gradova koji budu povezani da lakše nađu zaposlenje. Digitalizacija je nešto što je postalo deo našeg svakodnevnog života ona je u kulturi, u obrazovanju, u svemu i trebalo bi da iskoristimo te prednosti. Mi smo danas imali prilike da razmenimo iskustva sa našim prijateljima u Sremskoj Mitrovici i nadamo se da ćemo imati prilike da još dodatno razvijemo saradnju,” dodao je gradonačelnik Nevera, Deni Tirijo.

Grad Never i Sremsku Mitrovicu godinama je spajao most prijateljstva i saradnje, na obostrano zadovoljstvo. Saradnja grada Nevera i Sremske Mitrovice uspostavljena je 20001. godine. U okviru te saradnje su završeni turistički vodič Plava linija, rekonstruisan je krov, mozaik, urađena je postavka keltske sobe u Lapidarijumu Muzeja Srema, aprovedene su edukacije iz oblasti kulture, arheologije i bibliotekarstva. U okviru škole francuskog jezika realizovan je pilot projekat pod nazivom Škola francuskog jezika, koji je trajao od 2006. do 2007. godine, uz naredne projekte vezane za učenje francuskog jezika realizovanih do 2013. godine.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988