Vesti

Izložba povodom Dana osoba sa invaliditetom

Sremska Mitrovica – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen je i u Sremskoj Mitrovici, i to izložbom kreativnih radova čije otvaranje upriličeno u ponedeljak, 2. decembra, u mitrovačkoj Gradskoj kući.

Na prodajnoj izložbi rukotvorina predstavljeni su kreativni radovi nekoliko gradskih organizacija osoba sa invaliditetom, Društva za cerebralnu paralizu Sremskog okruga i sremskomitrovačkog Društva slepih. Izložba je organizovana povodom Međunarodnog dana osoba sa posebnim potrebama, danas u prostorijama Gradske kuće u Sremskoj Mitrovici.

Radove su izložili korisnici Dnevnog boravka Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović”, a njima su se pridružila još neka naša gradska udruženja. Grad Sremska Mitrovica je podržao ovaj događaj i zajedno sa njima pokazao da su svi podjednako značajni članovi naše zajednice.

Obilazeći izložbu načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislav Mirnić rekao je: „Već tradicionalno godinama unazad Gradska uprava zajedno sa udruženjima građana iz oblasti socijalne zaštite, u susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom, trećem decembru ovaj dan obeležava prodajnom izložbom humanitarnog karaktera. Na ovoj izložbi udruženja građana izlažu svoje proizvode, rukotvorine koje su radili kroz aktivnosti i projekte koje finansira Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Grad za ove namene izdvaja 5 miliona godišnje za rad svih udruženja iz oblasti socijalne zaštite. To je bilo u 2018. godini, 2019. godina, a najmanje toliko će za tu namenu biti izvdvojeno i u narednoj godini. Udruženja rade aktivno sa njihovim članovima što ih svrstava u red udruženja koja doprinose i podižu svest o značaju osoba sa invaliditetom u društvu, kako njihovim aktivnostima tako i celokupnoj zajednici. Ovde je sedam udruženja koja su izložila svoje radove, takođe su ovde i predstavnici Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju gde se takođe održavaju radionice ovog karaktera.”

Sve što je izloženo članovi udruženja su samostalno uradili, bili su vredni i pokazali su kaoliko umeju da budu kreativni.

Mirjana Malbašić predsednica Udruženja „Autizam govori srcem” izrazila je zadovoljstvo organizacijom izložbom, radovima i odzivom publike i dodala: „ Veoma nam je drago što danas učestvujemo na ovoj izložbi. Ovo nam je prva izložba, za sada jer smo osnovani u martu mesecu ove godine, a ovo je prilika da se udruženja malo bolje upoznaju da razmene iskustva i prilika nama je da pokažemo koliko smo mi roditelji i naša deca kreativni,”

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, a to su pre svega, siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva. Procene su da približno 15 odsto svetske populacije živi sa nekim oblikom invaliditeta.

Osobe sa inaliditetom imaju svoje vrednosti, kvalitete, sposobonosti i znanja i da u velikoj meri mogu da doprinesu društvu u kome živimo. Problem je u tome što društvo ne prepoznaje i ne vidi prepreke koje postoje, a koje su postavljene osobama sa invaliditetom.

Taj dan se obeležava kao Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u skoro svakoj državi u Evropi i svetu. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije invalidna lica čine 10 odsto stanovništva. U Srbiji živi više od 700.000 osoba sa invaliditetom, a više od 70 odsto njih je siromašno.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana, s ciljem da se invalidima omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno sudelovanje u društvenom životu.

Najava događaja

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142