Vesti

Edukacije i testiranja povodom Dana borbe protiv SIDA-e

Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja Evropske nedelje testiranja (22.-29.11.2019.) i Svetskog dana borbe protiv SIDA-e (1.12.) Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica u sklopu svojih redovnih aktivnosti sprovodi akcije edukacije i testiranje na HIV brzim testovima.

Ova aktivnosti imaju za cilj ne samo povećanje obuhvata testiranih, već i znanja o ovoj opakoj ali preventabilnoj bolesti.

Studije sprovedene na teritoriji naše zemlje govore da značajan broj osoba inficiranih virusom HIV-a ne zna svoj status te ne samo da predstavlja izvor zaraze za svoje partnere već i mogućnost medikamentozne kontrole oboljenja, budući da postavljanje dijagnoze u ranoj fazi bolesti im značajno bolju prognozu.

U cilju povećanja znanja o ovoj opakoj ali preventabilnoj bolesti Centar za kontrolu i prevenciju bolesti planirao je niz edukativnih predavanja i akcija testiranja i to:

  • Četvrtak 28.11.2019. godine u VŠSSVPI Sirmijum terminu od 9 sati i
    30 minuta radionica u kojoj sledi i dobrovljno poverljivo testiranje
    brzim testovima učenika, studenata i zaposlenih;
  • Petak 29.11.2019. dobrovoljno poveljivo savetovanje i testiranje na glavnom gradskom trgu u Rumi u vremenu od 13 do 15 sati;
  • Subota, u 12 sati i 30 minuta biblioteka „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici edukativno interaktivno predavanje u trajanju od 20 minuta o epidemiološkim karakteristikama i merama prevencije HIV infekcije;
  • Nedelja, 01.12.2019. godine u terminu od 10 do 17 sati dan otvorenih vrata u Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica-dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje svih zainteresovanih.

Testiranje se, kako je ranije napomenuto, vrši pouzdanim brzim testovima a za tetsiranje se uzima kapljica krvi iz jagodice prsta. Takođe, za testiranje nije potreban nikakav lični dokument niti uput.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7102117.0614117.4126