Vesti

Dan mangulice – sremski svinjokolj

Sremska Mitrovica – Tradiconalna privredno-turistička manifestacija Dan mangulice,u organizaciji Specijalnog rezervata prirode Bara Zasavica, biće održana u subotu, 7. decembra 2019. godine.

Tradicionalnim sremskim svinjokoljem biće obeležen Dan mangulice, u čast svinje koja je bila krunski izvozni proizvod Srbije tokom čitavog XIX i u prvoj polovini XX veka i koja je u prošlosti održala stanovništvo ovog kraja . Mangulica je stara sorta svinje iz 19. veka, koja postaje sve traženija zbog cinjenice da njena masnoca nema holesterola. Nastala je ukrštanjem sorte “šumadija” sa madjarskom rasom svinja, kada je knjaz Miloš 1830. godine poklonio grofu Jozefu Palatinu čopor “šumadinki”.

Svi oni koji u subotu budu deo ove, sada već tradicionalne manifestacije, upoznaće se sa sremskim običajima klanja svinja, moći će da degustiraju proizvoda od mangulice, kao i da kupe sveže meso, čvarke i prerađevine i probaju nezaobilazne kolačiće – salčiće. I sve to uz muziku, rakiju i probrana vina…

Inače, Rezervat je jedan od vodećih odgajivača u Srbiji te autohtone rase svinja čije je meso, zbog posebnih svojstava, sve traženije u Srbiji i u svetu.

Osim svežeg mesa na Dan mangulice, i redovne ponude suhomesnatih proizvoda od mangulice tokom cele godine, posetioci mogu da predahnu u restoranu na Zasavici i da uživaju u netaknutoj prirodi.

Najava događaja

23maj(maj 23)19:0026(maj 26)18:00Festival pijanizma

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7641117.1154117.4667