Vesti

Akcija „Nedelja za zeleniju Vojvodinu” u Mačvanskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica – U centru Mačvanske Mitrovice danas je počela akcija „Nedelja za zeleniju Vojvodinu”, tokom koje će na teritorji mesnih zajednica severne Mačve biće posađeno oko 1.200 sadnica.

Tokom akcije „Nedelja za zeleniju Vojvodinu” u Mačvanskoj Mitrovici, u blizini OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod”, duž keja i u centru danas je zasađen veći broj od planiranih 1.200 sadnica. Ovom prilikom zasađeni su topola, katalapa, hrast, crni bor, itd.

U ovoj akciji učestvovali su predstavnici lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica, saveta nekoliko mačvanskih mesnih zajednica, a priključili su se građani, kao i đaci Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod” sa direktorom Slađanom Papićem. Sadilo se u školskom dvorištu, dvorištu objekta predškolske ustanove, uz kej i uz put prema Zasavici.

Predsednik Skupštine grada Tomislav Janković podsetio je tom prilikom: „Sredinom maja meseca ove godine Pokrajinska vlada usvojila je Deklaraciju o zaštiti životne sredine u Autonomnoj pokrajini Vojvodini i akcija „Nedelja za zeleniju Vojvodinu” samo je jedna od aktivnosti koja se sprovodi na osnovu te Deklaracije. Prva sedmica decembra meseca je pomenutom Deklaracijom predviđena za realizaciju akcija ozeljenjavanja lokalnih zajednica na teritoriji pokrajine. Mi smo to ozbiljno shvatili i u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijom za urbanizam i zaštitu životne sredine i dva javna preduzeća „Srbijašume” i „Vojvodina šume” obezbedili preko 1.000 sadnica za mesta severne Mačve. Ovo je svojevrstan nastavak akcije od pre desetak dana kada smo ozelenjavali prostor duž biciklističke staze između Mačvanske Mitrovice i Zasavice II”.

Kako je istako Janković, pored Mačvanske Mitrovice u toku ove nedelje akcija ozelenjavanja biće realizovana i u ostalim mačvanskim mesnim zajednicama koje pripadaju Gradu Sremska Mitrovica i da će u realizaciji iste biti uključeni sportski klubovi, lovačka udruženja i meštani.

Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica veoma je zadovoljan inicijativom i željom stanovnika, odnosno pre svega predstavnika mesnih zajednica severnog dela Mačve da se uključe u akciju Pokrajinske vlade.

„Moram reći da mi je izuzetno drago što se kod meštana mačvanskih sela i kod ljudi koji vode ove mesne zajednice probudila ekološka svest, svest o potrebi oplemenjivanja životnog prostora zelenilom i vegetacijom. Reč je o akciji „Nedelja za zeleniju Vojvodinu” koja je na teritoriji našeg grada otpočela u Mačvanskoj Mitrovici, ali ubrzo će se akciji priključiti i ostale mesne zajednice sa prostora severne Mačve. Značaj ove akcije je višestruk, pre svega doprineće očuvanju tla, zaštiti zemlje od erozije, zaštiti naselja i polja od udara jakih vetrova, a o zdravstvenom apsektu možda je suvišno i govoriti, posebno sada kada je sve više oboljenja disajnih organa i kada je vazduh koji udišemo sve zagađeniji”, rekao je Samardžić.

Dodao je da se nada da će ova akcija biti primer dobre prakse i da će se potreba i interesovanje za učešće u istoj javiti i kod drugih mesnih zajednica na teritorji Sremske Mitrovice.

„Mesna zajednica „Mačvanska Mitrovica” se obratila Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine sa željom da nam doniraju određeni broj sadnica koje bi posadili pre svega u priobalju reke Save, kako bi napravili neku vrstu prirodne barijere vetru, jer u nekom zimskom periodu izuzetno nezgodno i neprijatno našim meštanima da šetaju kejom. Međutim, oni su izrazili želju da broj sadnica bude daleko veći od onog koji smo mi tražili, pa smo tako dobili više od 1.000 sadnica. Zbog tako velikog broja sadnica kontaktirali smo ostale mesne zajednice sa prostora severne Mačve sa željom da i njima damo deo. Na naš poziv oni su se rado odazvali, tako da će ova akcija biti znatno veća nego što smo i mi sami očekivali”, rekao je predsednik Saveta Mesne zajednice „Mačvanska Mitrovica” Miloš Kovač.

Na nekoliko lokacija u severnoj Mačvi, u okviru akcije „Nedelja za zeleniju Vojvodinu” biće posađeno oko 800 sadnica topole, 240 sadnica hrasta i 50 sadnica crnog bora. U gradskoj upravi kažu da se nadalju nastavku ozelenjavanja naše teritorije Grada i pozdravljaju inicijativu Mačvana.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142