Košarka

Borba do poslednjih sekundi u Sremskoj Mitrovici, ali poraz Mega MIS-a od Budućnosti u neizvesnoj završnici

Sremska Mitrovica – Košarkaši Mega MIS-a su pružili sjajan otpor, imali kontrolu u većem delu susreta, ali nisu uspeli u neizvesnoj završnici da savladaju Budućnost VOLI u Sremskoj Mitrovici, te su posle drugog poraza zaustavljeni u četvrtfinalu plej-ofa ABA lige, 80:82 (19:15, 27:14, 14:26, 20:27). Izabranici Marka Baraća su sjajnom igrom u drugoj četvrtini došli do velike prednosti, dočekali veliki odmor sa plus 17, nakratko uvećali prednost u trećem kvartalu, ali je onda usledio odgovor iskusnijeg protivnika koji je velikom serijom prepolovio zaostatak. Ipak, dočekala je Mega poslednjih 10 minuta sa viškom od pet poena, ali u odlučujućem periodu su gosti preokrenuli. Ušlo se u neizvesnu završnicu, Baraćev tim je odbijao da se preda, ali je šampion Crne Gore na kraju ipak sačuvao prednost i drugom pobedom u četvrtfinalnoj seriji izborio plasman u polufinale regionalnog takmičenja.

Pre početka susreta održan je minut ćutanja u čast žrtava tragedija koje su se dogodile u OŠ Vladislav Ribnikar i u Mladenovcu.

Svi igrači su nosili crni flor na dresu, a na zagrevanje su istrčali u posebno dizajnirajnim majicama sa posvetom za tragično stradale.

U ekipi Mege se istakao Ahmad Rori sa 22 poena i po četiri skoka i asistencije za indeks korisnosti 27. Matej Rudan je dodao 12 poena, Aleksa Uskoković je brojao do devet, ali uz pet assitencija i po tri skoka i ukradene lopte za indeks 17. Luka Cerovian je takođe brojao do devet, a kapiten je ubeležio i šest skokova (indeks 16). Danko Branković je bio blizu dabl-dabla sa po osam poena i uhvaćenih lopti (indeks 14).

Pobednički sastav je sa 16 poena i devet skokova predvodio bivši igrač Mege Alfa Kaba, Erik Grin je dodao 14 poena, dok su po 11 ubeležili Džej Džej O’Brajen i Marko Jagodić Kuridža, a dvocifren sa 10 poena bio je i Trej Bel Hejns.

Posle izjednačene borbe u većem delu prve deonice, Mega je u finišu vezala četiri poena i uspela da se odlepi pred prvi odmor. Bila je to najava oluje Baraćevih izabranika u drugom periodu, koji su iz minuta u minut uvećavali prednost, da bi veliki odmor dočekali sa velikih 46:29.

Kaba je povukao goste u trećem kvartalu, pa je Budućnost od minus 19, kroz samo nekoliko minuta uspela da svede zaostatak na jednocifren broj poean. Prišla je i na minus od dva poena, ali košarkaši Mege nisu dozvoljavali preokret. Grbović je postigao tri važna poena u završnici trećeg perioda, te je Mega MIS poslednji odmor dočekala sa 60:55.

Ipak, usledio je preokret u poslednjoj deonici, ali za njim i velika borba za svaki posed. Dobro se Mega nosila sa protivnikom, ostala u igri do samog kraja, ali su Podgoričani u penal završnici bili skoncentrisani te su sačuvali plus i ubeležili pobedu.

Tako su košarkaši Mega MIS-a zaustavljeni u četvrtfinalu, do kojeg su stigli kao šestoplasirani na tabeli ABA lige sa učinkom 12-14. Sezona 2022/23 ostaće upamćena kao prva u kojoj je ostvaren plasman u plej-of od 2016. godine, ali i po istorijskom nizu trijumfa iz drugog dela sezone, kada je na 10 odigranih mečeva ostvareno devet pobeda.

Na konferenciji za medije posle utakmice Marko Barać se još jednom osvrnuo na tragične događaje koji su zadesili Srbiju: „Želeo bih još jednom da izrazim najdublje saučešće porodicama i prijateljima svih žrtava u ovim tragedijama koje su nas zadesile poslednjih dana, a povređenima da poželim što brži i potpuni oporavak”, rekao je Barać.

Detaljno je analizirao i dešavanja sa parketa: „Čestitam ekipi Budućnosti na pobedi. Dva potpuno različita poluvremena. Igrači su se dobro spremili, bili prilično fokusirani. Kontrolisali smo gotovo sve elemente u prvom poluvremenu, izgledalo je to veoma dobro, kao što treba i da izgleda jedna plej-of ekipa. Očekivano je bilo da će ekipa Budućnosti odreagovati u drugom poluvremenu. Trebalo je da izdržimo prvi udar, individualnu odgovornost kako u igri na jedan na jedan, tako i u skoku. Da nastavimo da kontrolišemo napad vodeći računa o lopti, kao u prvom poluvremenu, kada smo imali jednu izgubljenu od sedam ukradenih. Iz nekog razloga, dijametralno suprotno se desilo na terenu. Na prva tri napada smo izgubili loptu, dali ekipi Budućnosti prilike za lake poene, bez kontrole skoka praktično čitavu treću četvrtinu i sa vrlo ograničenom individualnom odgovornošću. Kada utakmica uđe u egal, sa iskustvom koje Budućnost poseduje, a i sa našom dužinom rostera, očekivano je bilo da će prednost biti na strani gostiju, koju su znali da iskoriste. Poželeo bih im svu sreću u nastavku takmičenja, kolegi Mijoviću da u drugom mandatu nastavi sa dobrim radom, a svom klubu i čitavoj organziaciji čestitam na uspešnoj sezoni zu ABA ligi. Ostaje nam da nastavimo sa radom, kakou Superligi Srbije, tako i između dve sezone u ABA ligi,zaključio je Barać.

Košarkaši Mega MIS-a su zaustavljeni u četvrtfinalu, do kojeg su stigli kao šestoplasirani na tabeli ABA lige sa učinkom 12-14. Sezona 2022/23 ostaće upamćena kao prva u kojoj je ostvaren plasman u plej-of od 2016. godine, ali i po istorijskom nizu trijumfa iz drugog dela, kada je na 10 odigranih mečeva ostvareno devet pobeda.

Mega MIS: Paunović, Branković 8 (8 sk), Rudan 12, Uskokovi č 9 (17 in), Kobzistij, Kazalon 8, Đurišić 5, Kovačević, Cerovina 9 (16 in), Rori 22 (27 in), Grbović 7, Terzić

Budućnost: Rejnolds, Bel Hejns 10, Atić 6, Kaba 16, Lazić, O’Brajen 11, Ilić 3, Jagodić Kuridža 11, Drobnjak 2, Popović 9, Grin 14, Kamenjaš

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988