Ostalo, Sport

Održano Gradsko i Okružno školsko prvenstvo u plivanju

SREMSKA MITROVICA – Gradsko i Okružno školsko prvenstvo u plivanju za osnovne i srednje škole Mitrovici održano je na bazenu „Pinki” u organizaciji Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica. Prvenstvo u plivanju organizuje se u okviru Školskih sportskih takmičenja.

Sportski savez Grada Sremska Mitrovica uz pokroviteljstvo Gradske uprave za sport i kulturu, od izgradnje gradskog bazena domaćin je, kako gradskog, tako i okružnog takmičenja u plivanju za decu, učenike srednjih i osnovnih škola Sremskog okruga.

Nemanja Crnić generalni sekretar Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica kaže: „Specifičnost ovog takmičenja je veliki broj učesnika zato što većina gradova zapravo nema uslove ni da održi gradsko, odnosno opštinsko prvenstvo u njihovim sredinama. Sremska Mitrovica izgradnjom ovog prelepog bazena ima uslove za gradsko takmičenje i svaki plivač u Sremskoj Mitrovici koji želi da nastupi na školskom takmičenju ima mogućnost. Ovo je jedna velika manifestacija zapravo uz Plivački miting Plivačkog kluba Sremska Mitrovica je najveća plivačka manifestacija u našem gradu, oko 200 takmičara zahteva vrlo ozbiljan pristup, dakle elektronsko suđenje, spasioce i mnoge druge elemente jer mnoga deca koja dolaze na naš bazen, zapravo nemaju iskustva plivanja na nekom ozbiljnom takmičenju i sa te strane naša obaveza je da podignemo nivo bezbednosti na najviši mogući nivo jer ono što je najvažnije u sportu, a pogotovo u školskom sportsku je bezbednost i zdravlje.”

Učenici osnovnih škola takmiče se u disciplinama plivanje na 50 m različitim stilovima: kraul (slobodno), prsno, leđno i leptir (delfin). Učenici srednjih škola takmiče se u istim disciplinama samo je njihova deonica duža i iznosi 100 metara. Jedan takmičar može nastupati samo u jednoj disciplini.

Angelina Vuković instruktor plivanja rekla je: „Veliki značaj današnjeg takmičenja je u tome što svaki prvoplasirani takmičar stiče pravo učešća na daljem takmičenju. Najbolji učesnici ovog takmičenja nastupiće na onom najvišem školskom takmičenju, a to je Školska olimpijada u maju sledeće godine u Novom Sadu. Nama je posebna čast i zadovoljstvo što smo baš mi domaćini, kao i svake godine ovaj naš bazen primi u ovom periodu godine oko 200 učesnika, takmičara sa teritorije Srema i mi smo privilegovani. Atmosfera i energija celog događaja su prelepe.”

Za održavanje takmičenja neophodna dužina bazena je 50m, širina staze mora biti najmanje 2,5m, sa prostorom od najmanje 0,2m između ivice bazena i prve staze, kao i između bazena i poslednje staze. Takmičenja na opštinskom i okružnom nivou mogu se održati i na 25m bazenu, stim da se zbog okreta, mlađi takmičari, neće diskvalifikovati. Merenje vremena je automatsko ili poluautomatsko. Izuzetno, u slučaju da elektronski uređaj za merenje otkaže, merenje vremena se može vršiti i ručno. Prvenstvo u plivanju se organizuje u tri nivoa: opštinski (I nivo), okružni (II nivo) i državni (III nivo).

Najava događaja

04maj10:0017:00Uskršnje fotografisanje i bazar

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630