Ostalo, Sport

Da li je kuglanje takmičarski sport?

SREMSKA MITROVICA. Performanse sportskog kuglanja često su potcenjene! Mnogi ljudi još uvek nisu uvereni u dosadašnje informacije da je kuglanje pun sport. Postojanje opsežnog sistema takmičenja ne pretpostavlja obavljanje sportskih usluga. Da li je to sada slučaj sa kuglanjem?

Učinak sportskog kuglanja na devet čunjeva može se uporediti sa ostalim sportovima:

350 kilograma za u proseku 50 minuta. Toliko svaki kuglaš prenese preko ruke u toku jednog nastupa ili treninga.

U takmičenju od 120 hitaca, kuglaš, u vremenu od 50 minuta, od početka do kraja, mora da predje približno 1200 metara, ali ne u nizu, već u pojedinačnim kratkim kretanjima (ali u brzim intervalima): zauzimanje stava, trokorak, zaustavljanje, vraćanje na početak. Ponavljanje koraka 120 puta i ulaženje u čučanj sa kuglom u ruci od 2,9 kilograma – tj. zamislite da treba da prenesete 350 kilograma na razdaljinu od 1200 metara – i ostanete potpuno koncentrisani. Kugla se kotrlja brzinom od 30 do 40 km/h – neki igrači su malo brži – ka čunjevima. Da bi se hitac doveo do ove brzine, potrebno je utrošiti energiju od približno 25 kilodžula. (Potrošnja pri punom izbačaju iznosi približno 700 kcal)

Ovaj fizički učinak takmičenja od 120 hitaca jednak je trčanju na 3000 metara. Ali i medicinski gledano, kuglanje je prilično vredan sport za zdravlje. Gotovo sve mišićne grupe su uključene i naša kičma doživljava naglašenu masažu. Željeno uklapanje se već može postići sa izvršenih 50 hitaca. U ovih 20 minuta postići će se blagi kardiovaskularni efekat, sveobuhvatno naprezanje mišića, tako da je ovo trening koji doprinosi unapredjenju veština i poboljšanju koncentracije.

Izuzetna stvar kod kuglaškog sporta je to što se može vežbati do duboke starosti. Ovde je naravno potrebno sporije izvođenje hitaca.

Ako mislite da ne morate da se potrudite u kuglanju i dovoljno je da odradite celu stvar, onako, usput, trebalo bi da gledate rezultatsku utakmicu. Igrači su u potpunosti koncentrisani tokom celog nastupa (oko 40-50 minuta) i jako se znoje. Još bolje, čak i igranje igre od 120 hitaca nekada je dovoljno da sutradan nastavimo da razgovaramo o bolu u mišićima koji vas pozdravlja – velika je verovatnoća da ćete imati upalu mišića)

Opšte stanje, koordinacija i fokus

Ali kuglanje je više od fizičkog napora. Zavisi od – kondicije, koordinacije i fokusa. Kuglaš mora istovremeno da izvede, koordinira i izvede nekoliko sekvenci kretanja: najvažniji su pokretanje, zamah rukom i ispuštanje kugle. Start mora biti što ravniji, mala odstupanja mogu imati pogubne efekte na stopu pogodaka. Ne sme biti predugo, inače ćete zakoračiti u prostor staze i proizvesti neispravna bacanja. Zamah ruke takođe mora biti ravan. Ne možete ići predaleko ili ćete izgubiti kontrolu nad kuglom i preciznošću pri izbačaju. Kada igrate, idealno na kraju izbačaja, morate biti oprezni da ne skratite ili zavrnete kuglu. Naravno, potrebna je velika koncentracija da bi se sve ovo zajedno ispravilo.

Fizička i psihička sprema

Ako želite da obavljate sportske aktivnosti (visokih performansi), morate biti pripremljeni ne samo fizički, već i psihološki (mentalno, emocionalno, motivaciono) za takmičenje. Čovek mora da se nosi sa sopstvenom napetošću i nervozom, da ima volju za postizanjem maksimalnih performansi, ali i da se nosi sa neuspesima. Ako niste mentalno sposobni, u kritičnim trenucima ne možete dostići potreban uspeh. Nervna slabost, gužva i napetost uzrokuju male poremećaje kretanja (grčeve) koji ne vode kuglu do uspeha. 

Sportsko kuglanje je takmičarski sport!

Ja više nemam dilemu! A Vi?

Najava događaja

04maj10:0017:00Uskršnje fotografisanje i bazar

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630