Ostalo, Sport

Mitrovački kajakaši ispunili normu za Olimpijske igre

SREMSKA MITROVICA – Gradska uprava upriličila je prijem kajakaša mitrovačkog Kajakaškog klubu Val” povodom uspeha koje su ostvarili tokom prethodnog perioda i ispunjenih normi za predstojeće Letnje olimpijske igre u Parizu.

Sportiste su u Gradskoj kući ugostili Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport i Nemanja Crnić, sekretar Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica. Grad podržava naše olimpijske učesnike i radi na afirmaciji ovog sporta, pre svega kod mladih jer upravo podrška u prvim koracima je presudna.

Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport rekao je: „Olimpijske igre su jedna od najmasovnijih i najznačajnijih sportskih manifestacija u svetu. Očekuje se učešće oko 200 zemalja, među njima pojaviće se Srbija i grad Sremska Mitrovica, Kajakaški klub„Val” sa svoja tri takmičara koja su ispunila olimpijsku normu. Ni jedan grad slične veličine mislim da do sada nije imao sportiste koji su ostvarili ovako značajne rezultate. Danas smo ovde da se zahvalimo uspešnim sportistima na uloženom trudu, radu i vremenu i njihovim trenerima, upravi kluba, roditeljima, celoj ekipi koja stoji iza njih, a najpre njima što ulažu i nesebično daju sebe i služe kao dobar primer omladini u vreme niza društvenih problema. Grad Sremska Mitrovica trudiće se da u periodu koji dolazi podrži olimpijske učesnike i uopšteno sport, a naša je želja da se ispuni u Parizu 2024. godine, sve što ovi mladi ljudi danas požele.”

Kajakašice su ispunile normu za Olimpijske igre rezultatima ostvarenim na Svetskom prvenstvu u kajaku koje je održano u Duizburgu. Ženski četverac u sastavu Anastazija Bajuk, Marija Dostanić, Milica Novaković i Dunja Stanojev zauzeo je 6. mesto, čime je posada Srbije obezbedila plasman na  Olimpijske igre.

Marija Dostanić kajakašica „Vala” izjavila je: „Nedavno samo ostvarile normu za Olimpijske igre u Parizu 2024. izuzetno sam zadovoljna rezultatom, to je san svakog sportiste, sanjala sam da odem na Olimpijske igre još kad sam bila mala i počela da se bavim ovim sportom. Sastavili smo grupu koja je mnogo verovala da je ovaj zajednički rezultat moguće ostvariti. U ovoj posadi smo veslali mesec i po dana što je još veći rezultat i znak da možemo, kada budemo još više trenirale, da uradimo nešto fenomenalno. Na Svetskom prvenstvu smo izveslale jako dobre tri trke, već kroz polufinalnu trku gde smo znale da imamo olimpijsku normu, znale smo da možemo i u finalu da idemo na dobar rezultat, bile smo fokusirane i zauzele visoko 6. mesto, bile smo treći evropski čamac što je ogroman motiv jer sledeće godine imamo prvo Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i nadamo se da možemo da i tu idemo na medalju pre Olimpijskih igara. Najveći cilj su Olimpijske igre nadamo se da možemo da idemo isto ka visokom mestu.”

Nakon ozbiljnih treninga, rezultati nisu izostali ni na mnogim međunarodnim takmičenjima.

Muška posada veslala je u sastavu Anđelo Džombeta, Marko Novaković, Stefan Vrdoljak i Vladimir Torubarov i zauzela 8. poziciju. Tako da je i ovaj četverac plasmanom među 10 najboljih čamaca sveta, obezbedio vizu za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Kako je rekao Stefan Vrdoljak kajakaš „Vala” i naš sugrađanin: „Ova godina je takođe najuspešnija i za mene, mislim da ću svake godine kada dođemo ovde to da izgovorim, nadam se da će biti tako. Ova sezona je za našu posadu koja je napravljena prošle godine bila jako izazovna i teška, mislim da ćemo sa malo većim rasterećenjem sledeće godine odraditi mnogo bolje. Znamo na čemu treba da radimo u čemu možemo da napredujemo i verujem da će Olimpijada biti sam vrh naše karijere. Najmlađi sam u tom četvoricu i mislim da mogu dosta da doprinesem s tim što mogu još više da napredujem. Sledeće godine nas očekuju Svetski kup, Evropsko prvenstvo i naravno Olimpijada, mislim da možemo baš dobro da se spremimo i da zablistamo na Olimpijskim igrama.”

Među našim najuspešnijim mladim sportistima je i Anastazija Bajuk kajakašica „Vala”. Ovom prilikom zahvalila se Gradu na podršci koji im pruža, na prijemima i izrazila nadu ali uz obećanje da će se sledeće godine vratiti sa još boljim rezultatom.

„Ova godina je za mene jedna od najuspešmijih u karijeri, na početku godine sam sa svojim trenerom Nenadom Kosjerom uspela da dođem do mesta u toj maloj odabranoj ekipi. Na Svetskom prvenstvu do 23 godine za mlađe seniore sam sa, takođe članicom četverca, Dunjom Stanojević osvojila bronzanu medalju, to nam je bio vetar u leđa da vredimo i da možemo mnogo toga da postignemo. Imali smo samo mesec i po dana da se u toj standardnoj posadi spremamo za Svetsko prvenstvo i  veliku želju da posle toliko godina budemo ženski četverac koji je uzeo normu što smo i uspeli. Izveslali smo sve tri trke na istom nivou išli smo do samog kraja i medalja nam je izmakla za 0,8 sekundi što je veoma mala razlika i što nam je znak da sledeće godine možemo da ostvarimo neki veći rezultat,” rekla je Anastazija Bajuk.

Vožnja kajaka u Srbiji postaje sve popularnija, a da je sve više mladih koji su strastveni kajakaši pokazuju i primeri ovih mladih sportista. Svoje prve kajakaške zaveslaje napravili su upravo u vodama reke Save, a onda su na red došle i neke nove i zahtevnije plovidbe, ali i medalje na takmičenjima.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630