Ostalo, Sport

Priprema, pozor, sad! OCR takmičenje „Batlle for Sirmium”

Sremska Mitrovica – OCR trka sa preprekama „Batlle for Sirmium” biće održana tokom narednog vikenda na Gradskoj plaži, s tim što će se u subotu takmičiti odrasli, a u nedelju, 3. septembra 2023. u 10 sati startuje trka za decu. Pripreme i postavljanje prepreka su u toku, a prijave su završene.

OCR (Obstacle Course Racing) je sport koji kombinuje trčanje i savladavanje različitih vrsta prepreka, poput penjanja, puzanja, skakanja, nošenja tereta i još mnogo toga. Ovaj sport je sve popularniji u svetu, ali i kod nas, jer nudi jedinstveno iskustvo koje zahteva snagu, izdržljivost, spretnost i hrabrost. Trka koja se održava u našem gradu, na tematski opremljenoj stazi sa preprekama koje do sada nisu viđene na našim prostorima, dužine je 8 km sa 20 prepreka i ima visok nivo težine. Ova trka je namenjena samo najupornijim i najsnažnijim takmičarima koji žele da probaju nešto novo i drugačije.

Dušan Drča, direktor Turiatičke organizacije Grada Sremska Mitrovica kaže: „Svake sezone uvedemo nešto novo, neke nove sadržaje na našu Gradsku plažu i ono čime se ponosimo i što će privući dosta turista je OCR trka sa preprekama. Dolazi nam preko 300 takmičara, tu će biti i velik broj poestilaca, kao što je bilo u bioskopu na otvorenom, uz već ustaljen sadržaj kao što su radionice, Leto na Savi, mislim da smo dobro pripremili ovo leto. Zbog vodostaja reke Save, umesto da ovom trkom otvorimo, završićemo Leto na Savi i mislim da nismo bolje mogli da završimo ovu letnju sezonu. Pozvao bih sve Mitrovčane da dođu da gledaju ovu jedinstvenu trku, pošto su prijave zatvorene, broj učesnika je ograničen, a boravak na našoj plaži uz posmatranje avantura učesnika može im biti i svojevrsni izlet.”

OCR trka sa preprekama, za odrasle, će se održati na Gradskoj plaži u subotu, 2. septembra. Ove trke od učesnika traže podjednako: snagu, izdržljivost, agilnost, preciznost, koordinaciju, snalažljivost u novim situacijama, hitrost pa čak i dobre plivačke sposobnosti (s obzirom da na nekim trkama imaju delovi gde se preplivava određena deonica sa garderobom na sebi, što nikako nije lako). Kada na sve ovo dodamo da se neke prepreke ne mogu preći bez potpune smirenosti (kao što su prelazak preko grede, bacanje koplja ili pucanje iz vazdušne puške), jasno je da se za ovo mora biti pravi spartanac.

Bojan Lukić u ime organizatora rekao je su na ideju da prirede ovo takmičenje kod nas, došli prošle godine na jednoj od trka i ceo koncept im se izuzetno svideo: „Prošle godine smo bili jedna od najbrojnijih ako ne i najbrojnija ekipa na većini takmičenja, čak 46 takmičara je bilo na jednoj od OCR trka, pošto imamo najlepšu plažu Srbije želeli smo da tematiku trke vežemo za nju i da napravimo takmičenje i u našem gradu. Godinu dana smo radili na tome i potrudili se da napravimo neke neviđene prepreke, ne na novim prostorima, nego na svetu, izdvojili bi sleepy hill to je tobogan visok čak 6,5 metara viđen je samo zakrivljeni deo na jednom takmičenju ali mi smo ga modifikovali, dodali smo još kosi zid, što je privuklo velik broj takmičara iz cele Srbije, iz Hrvatske, Crne Gore, iz Bosne i Hercegovine, pa i šire. Za oragnizovanje nam je najvažnija podrška Grada bez toga ništa ne bi uspeli. U toku je montiranje prepreka, prilično je teško, radi više ekipa, tokom dana je ovde od 20 do 30 ljudi.”

U nedelju se organizuje takmičenje za decu, dodaje Lukić i objašnjava da je zastupljena ista tematika, mladi će takođe da prođu isti poligon, kao i stariji, s tim što će njima prilagoditi prepreke, a za najmlađe uzraste pripremljen je prilagođeni, mini-poligon.

Mogu da učestvuju takmičarski nastrojeni, sportisti koji vole sve tipove spoljnjih aktivnosti, do dece koja samo žele da budu deo zdrave, pozitivne i motivacione zajednice. Ovo je jedan od načina da decu nauče da je igra u prirodi neprocenjiva i da su sport, druženje i avantura sinonimi zdravog detinjstva.

OCR trke su sjajan način da se poboljša fizičko i mentalno zdravlje, upoznaju novi ljudi, istraže lepi predeli i provede nezaboravan dan u prirodi. 

2. septembar 2023. OCR BATTLE FOR SIRMIUM
3. septembar 2023. KIDS BATTLE FOR SIRMIUM

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719