Ostalo, Sport

„Povežimo se virusom prijateljstva”

Sremska Mitrovica. Mesna zajednica Sutjeska i Šahovsko udruženje „Horizont” nastavili su odličnu saradnju i ovog vikenda. Naime, u nedelju, 23. februara u prostorijama mesne zajednice održana je velika šahovska simultanka simboličnog naziva „Povežimo se virusom prijateljstva” u kojoj su učestvovala deca iz našeg grada. U ovoj partiji protivnik deci bili su gošti iz Šangaja, internacionalni majstori Zhou Guijue i Žu Chao i naš Mitrovčanin, internacionalni majstor Petar Benković.

Želja organizatora je da se preko šahovske table pruži podrška celom svetu u borbi protiv epidemije koronavirusa, a posebno Kini koja je najviše ugrožena.Svetska šahovska federacija FIDE ima svoj slogan „Jedan smo rod”. Svi šahisti sveta su za njih jedan narod čiji je cilj da spaja ljude učestvovanjem na međunarodnim turnirima i raznim manifestacijama tog tipa. Dečije šahovsko udruženje „Horizont” iz Sremske Mitrovice ovom prilikom pruža podršku pre svih gradu Vuhau, prijateljima iz tog grada,kao i iz cele Kine, jer su najviše pogođeni epidemijom koronavirusa.

Šahovsko udruženje „Horizont“ osnovao je prošle godine internacionalni majstor i trener Petar Benković. Za kratko vreme šah je naučilo oko stotinu dece, u vrtićima i osnovnim školama i samom udruženju.Redovni članovi škole šaha se već i takmiče i postižu odlične rezultate. Trener Benković je od avgusta prošle godine u nekoliko navrata boravio u Kini, u Vuhanu, gde je u okviru letnjeg šahovskog kampa uspešno trenirao mališane od 5 do 12 godina. Tako su „Horizont” iz Sremske Mitrovice i „Smartchess” klub iz Vuhana postali prijateljski klubovi. Preko stotinu dece je uz Petra saznalo za našu zemlju, uz želju da je jednog dana i posete.Do tada, zahvaljujući novim tehnologijama, održavaju se online mečevi između Srbije i Kine. Prednost interneta posebno je značajna u situaciji koja je zdravstveno ugrozila Kinu, ali i druge zemlje. Mali šahisti, prijatelji iz Vuhana ne mogu iz svojih domova, te se takmiče na online turnirima na chess.com ili nekim drugim serverima.

Gošće iz Kine su bile oduševljene gostoprimstvom i načinom na koji se Mitrovčani odnose prema zdravstvenoj krizi u njihovoj zemlji. Sa zadovoljstvom su odigrale simultanku sa malim Mitrovačkim šahistima i izrazile želju da se ponovo vide u tom sportskom ambijentu.

Miloš Madžić, organizator aktivnosti u MZ Sutjeska je u izjavi za medije rekao da se uz podršku lokalne samouprave, u ovoj mesnoj zajednici nastavlja trend organizovanja raznih aktivnosti, među kojima i ovaj šahovski turnir, kao podrška borbi protiv koronavirusa, što ujedno predstavlja i širenje kinesko-srpskog prijateljstva.

U ime Mesne zajednice „Sutjeska” Andrijana Vuković je istakla da je ovo način pružanja podrške da se zaustavi aktuelna zdravstvena situacija u svetu. „Na sportski i human način Mitrovčani daju podršku igrom i druženjem”, rekla je Vuković.

Tokom jučerašnjeg dana Petar Benković predsednik šahovskog udruženja „Horizont”, uručio je Nikoli Tejiću, koordinatoru Mesne zajednice „Sutjeska”, knjigu o šahu sa posvetom, kao mali znak pažnje zbog podrške koju nesebično pruža u promociji šaha na ovom prostoru. Tom prilikom Nikola Tejić se zahvalio na poklonu i istakao da će i dalje nastaviti da aktivno sudeluje u promociji šaha u nadi da će I druga deca zavoleti ovu plemenitu igru i samim tim uzeti aktivnog učešća u daljem razvoju i promociji ove igre.

Najava događaja

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142