Ostalo, Sport

Mitrovica – jedan od atletskih centara Srbije

Sremska Mitrovica već više od pola veka stvara sjajne atletičare koji su svojim rezultatima širom sveta proslavili grad i zemlju iz koje dolaze. Prvi atletičari koji su postizali vrhunske rezultate, i u svojim disciplinama spadali među najbolje u nekadašnjoj Jugoslaviji, bili su Milanka Lazarević i braća Ivica i Zlatko Možek. U narednoj generaciji istakao se Saša Karan, a današnju generaciju predvode Marija Vučenović, Vedran Samac i Slavko Stević. Predsednik Kluba je primarijus dr Mirosalv Kendrišić.

Prvi atletski klub u gradu  je osnovan 1955. godine, u okviru Mitrovačke gimnazije. Bio je to Atletski klub „Mladost“, kao deo tadašnjeg gimnazijskog  Omladinskog sportskog društva „Mladost“. Gimnazijalci zainteresovani za atletiku su se okupili oko Ladislava Erdega, profesora fizičkog vaspitanja.

Novi kvalitet u radu Kluba nastupio je 1966. kada je trener postao izuzetan stručnjak, Boža Radmanović. Radmanović je izvršio selekciju talentovane dece koja će u narednim godinama proslaviti AK „Srem“.  Već naredne godine, 1967, osvojene su neke medalje (Biljana Cindrić, Milovan i Milanka Lazarević). Pravi uspesu su usledili 1968. Zdravko Bilić je u disciplini bacanje diska postao prvak Jugoslavije u  kategoriji mlađih juniora a na istom takmičenju pobedu je ostvarila i štafeta AK „Srem“ za koju su trčale: Gordana Brocić, Zorica Ivanovski, Ilinka Grujičić i Milanka Lazarević.  Usledio je niz uspeha. Kao najbolja takmičarka izdvojila se Milanka Lazarević, osvajačica četiri medalje na mlađem juniorskom prvenstvu. Ona postaje i prva atletičarka seniorski šampion Srbije u disciplini skok u dalj.

Stručni rad u Klubu su kasnije preuzeli Ivan Jos (Joos) – Vanja i Dragiša Đorđić.  Ranih devedesetih godina XX veka u Klubu su radila tri trenera Dragiša Đorđić, Milica Dimitrić (od 1990. do 1999) i Petar Klašnja (od 1980. do 1993). Kasnije, u Klub dolaze i novi treneri Vladimir Bando (od 1997. do 2000), Goran Hodoba (od 1999. do 2011), Bojan Komlenić (od 2004. do sada), Miroslav Erak (od 2008. do sada), od 2007/08. Jasmina Drobac,  Aleksandra Kostadinović od 2013. i Nataša Kuzmić od 2017. godine.

Na čelu stručnog štaba AK „Srem“ danas je trener Dragiša Đorđić, trener sa master licencom.  On radi sa starijim takmičarima u tehničkim disciplinama. Profi licencu imaju i treneri Bojan Komlenić i Miroslav Erak. Oni rade sa mlađim i srednjim uzrasnim kategorijama. Aleksandra Kostadinović i Nataša Kuzmić treneri su sa osnovom licencom i rade sa najmlađim kategorijama.

U poslednjoj deceniji među najuspešnije takmičare AK „Srem“ spadaju Marija Vučenović (koplje, kugla), Vedran Samac (koplje), Nikola Čanković (disk i kugla) a veoma dobre rezultate postižu i Ivona Šarić (skok u vis), Luka Đorđić (koplje), Bojan Trivić (koplje),  Igor Maljković (disk), Vojislav Gvero (kladivo), Darko Radaković (disk), Ana i Marija Dasović (kugla, koplje), Jovanka i Darinka Kerac (disk i kugla), Tamara Jovanović (kugla), Sara Stanimirović (koplje), Mirko Mauna (kros, srednje i duge pruge), Dejan Antunović (stipl i srednje pruge), Slavko Stević (skok u vis).

Najveći uspesi Kluba na juniorskom i drugim mlađim nivoima su medalje koje je Marija Vučenović osvajala  2012. na prvenstvu sveta u Barseloni (treća u bacanju koplja) i 2013. u Talinu u Estoniji (treće mesto u bacanju koplja).  U najveće seniorske uspehe Kluba spadaju učešća Marije  Vučenović na Evropskom prvenstvu 2016. (31. mesto kvalifikacije) i 2018. (kvalifikacije 7. mesto, finale 11. mesto) i učešće Vedrana Samca na  Evropskog prvenstva 2018. (kvalifikacije 18. mesto).

Danas je na čelu Kluba primarijus dr Miroslav Kendrišić.

„Ja sam i pre dvadesetak godina bio član Upravnog odbora AK “Srem“ i u tom vremenu je Klub bio jedan od najboljih u tadašnjoj državi. Naš Klub je iznedrio mnoge reprezentativce. Zahvaljujući velikom potencijalu , dobrom i stručnom radu trenera i atletskih stručnjaka i uslovima koje je obezbedio Grad Sremska Mitrovica jer je izgradio Atletski stadion na kome su najbolji uslovi za atletičare  u celoj zemlji, ponovo je Klub u društvu najboljih. Zato imam želju da pomažem mladim sportistima i drugim zaljubljenicima u atletiku da podignemo nivo kvaliteta atletskog sporta u Srbiji. Imamo izvanredne trenere na čelu sa Dragišom Đorđićem koji je šef trenerskog tima, inače nosilac srebrne medalje sa Evropskog prvenstva. Tu su inaše velike nade, Marija Vučenović, zvanični prvak Ballkana i Vedran Samac, prvak Srbije u bacanju koplja. Inače, ja sam lekar po zanimanju i znam da je atletika bazični sport i to je mnogo važno zarazvoj dece, posebno danas kada mnogo dece provodi vremena sedeći u kući ispred kompjutera i malo su fizički aktivna. Upravo je atletika najbolji sport gde deca mogu da rade na svom zdravom razvoju. Atletika je i osnova za sve druge sportove, majka svih ostalih sportova“, rekao je dr Miroslav Kendrišić predsednik AK „Srem“.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158