Kultura

Prezentacija Instituta „Vinča” u našoj galeriji

SREMSKA MITROVICA – Institut za nuklearne nauke „Vinča” u saradnji sa Galerijom „Lazar Vozarević” organizovao je prezentaciju o analizama koje se rade na kulturnim dobrima, kao vid saradnje nauke i kulture. Predavanju su prisustvovali mitrovački učenici sa svojim profesorima fizike.

Analize koje Institut sprovodi, značajno doprinose utvrđivanju starosti i autentičnosti kulturnih artefakata. Predavači, dr Maja Gajić Kvaščev i dr Velibor Andrić pružili su detaljan uvid u tehnike koje pomažu u proučavanju i očuvanju kulturnih dobara, a đaci su imali jedinstvenu priliku da se neposredno upoznaju sa načinima na koje se nauka primenjuje u oblasti kulture.

„Današnja radionica je početak saradnje, mi želimo nova iskustva koja ćemo zabeležiti i objaviti sledeće godine. Povezanost nauke i kulture se najbolje oslikava u Lazarevom citatu: Danas se umetnost sve više približava jednoj većoj istini, istini nauke, izražava sredstvima likovne umetnosti a kao nauka rešava,” poručila je direktorica Galerije„Lazar Vozarević”, Marija Vuruna.

Saradnja sa Galerijom „Lazar Vozarević” otvorila je nova vrata za istraživanja i analize dela Lazara Vozarevića. Kroz ove analize, mogli su se otkriti novi aspekti Vozarevićevih radova, kao i tehnike i materijali koje je koristio.

„Materijali koje je koristio Lazar Vozarević su zaista intrigantni. Restauratori su kroz istraživanje došli do saznanja na svoj sopstveni način. Naša praksa je da ono što radimo prezentujemo široj javnosti, prvenstveno učenicima i studentima. Mi ovo zovemo Otvoreni Atelje.” rekla je dr Maja Gajić Kvaščev.

Dr Velibor Andrić viši naučni saradnik s Instituta kaže da je prikazana praksa prirodnih nauka: „Naš najznačajniji uspeh je analiza ikonostasa u manastiru Krušedol. Uradili smo veliki broj analiza slika naših umetnika, a jedan od njih je i Lazar Vozarević, čije slike su rezultat specifičnog načina izrade umetničkih dela. Njegove slike nisu klasično umetničko delo nastalo bojama na platnu, nego ima i metala, a za nas je bilo zanimljivo da upoznamo neku, ne tako često primenjenu tehnologiju izrade slika. Saznanja o materijalima koji su originalno korišćeni tokom izrade slike veoma su bitna u slučaju eventualnih restauracija ili u svrhu autentifikacije, ako neko želi da ispita ili da potvrdi autentičnost nekog dela to može sad da uradi poredeći naše rezultate i neke pronađene slike.”

Prateći savremene trendove razvili su mobilnu opremu jer je mnogo jednostavnije da istražuju na terenu, nego galerijima i muzejima da transportuju, osiguraju i donesu slike u Institut. U toku njihovog rada nema potrebe da se galerija zatvara, dok analiziraju jednu sliku, sve ostale su dostupne javnosti.

Najava događaja

Current Month

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7194117.0706117.4218