Kultura

Promocija knjige Svitanja kraj reke

SREMSKA MITROVICA – Promocija knjige Petra. I. Kojića Svitanja kraj Reke održana je u petak  5. aprila 2024. godine u prepunoj čitaonici Biblioteke „Gligorije Vozarović”.

Memoarsko – putopisna proza prati autorov život i rad, vezana je za  velike reke našeg podneblja Tisu i Dunav, za predele Srema, Bačke i Baranje. Živopisni opisi Grčke, pre svega Svete Gore i njenih  hramova,Italije, međurečja Tigra i Eufrata, ali najviše Rusije u kojoj  je autor mnogo boravio, pa su prikazi života na Donu, Dnjepru i Volgi  možda i najlepši deo pomenute knjige…

Osvrnuo se Kojić i na velikane naše književnosti Crnjanskog i Piščevića, i na gradove u Rusiji u kojima su se Srbi sa prostora Srema naselili, ali i na Čehova opisujući njegovo rodno mesto i jedinstvenu crkvu katakombu u Taganrogu.Nepregledna prostranstva, bogatstvo  i širina ruske duše, gostoprimstvo i viševekovna povezanost slovenskih naroda teme su koje nam prof.književnosti i operski pevač g. Kojić uspešno približava.

Knjiga je izašla u Izadanju IP Prometej iz Novog Sada, a o njoj su na promociji govorili Dušan Poznanović, Dragan Maglov, Zoran Židišić i sam autor.

Muzički deo programa ulepšao je hor „Nikola Ćirilović – Ćira” iz Beočina, pod dirigentskom palicom muzikologa Jevgenije Kojić, a na repertoaru su se našle neke od najlepših popularnih srpskih i ruskih pesama. Program moderirala Jelena Šuljmanac Milošević.

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719