Kultura

Obeležen Svetski dan pozorišta, uskoro u obnovljenoj zgradi

SREMSKA MITROVICA – Povodom Svetskog dana pozorišta i Dana ustanove radove na obnovi mitrovačkog teatra „Dobrica Milutinović” obišli su gradonačelnica Svetlana Milovanović i  Vasilj Ševo, načelnik Gradske uprave za kulturu i sport, sa saradnicima i rukovodstvom ove ustanove. Na šetalištu ispred zgrade pročitana je tradicionalna poruka koju je uputila svetski poznata pozorišna ličnost, a ove godine poruka je pod naslovom „Umetnost je mir”.

Obeležavajući 27. mart kao Dan ustanove, ali i kao Svetski dan pozorišta upriličeno je javno čitanje poruke koju uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda. Ove godine to je bilo ispred Pozorišta „Dobrica Milutinović” jer se u ovoj ustanovi kulture odvijaju radovi kojima će joj biti vraćen stari sjaj. Poruku su pročitali mitrovački glumci Marko Petković i Vladimir Balašćak.

Vasilj Ševo, načelnik Gradske uprave za kulturu i sport čestitao je praznik i osvrnuo se na aktuelne radove: „U toku su zidarski i molerski radova i svi ostali koji su neophodni u ovoj prvoj fazi, najviše se baziraju na tome da se promeni nivo, odnosno nagib koja su imala sedeća mesta prilikom gledanja pozorišnih predstava i ostalih projekcija, dakako je bio u onom trenutku zadovoljavajuć, međutim mi želimo sada da omogućimo komfor svakom gledaocu, svakom posetiocu pozorišta, pa smo samim tim dobili sedećih mesta. Što se tiče balkona, on je dobio svoj komfor u smislu premeštanja kontrolne sobe koja će biti u nivou podijuma, na taj način želimo da omogućimo da sve funkcioniše onako kako treba. Rade se takođe i poslovi na bini, trenutno se radi betoniranje nosećeg sloja na koji će biti postavljene daske. U drugoj fazi pristupamo elektro radovima, odnosno efektima ozvučenja i zaista mislimo da će svaki naš posetilac biti i više nego zadovoljan.”

Sveobuhvatna obnova našeg gradskog pozorišta predstavlja najveću investiciju u ovoj značajnoj instituciji kulture tokom poslednjih 40 godina. Osim toga što se izvode građevinski i molersko-farbarski radovi, radi se i na obnovi kompletne audio-vizuelne tehnike koja će dati novi potencijal za umetničko stvaralaštvo i izražavanje.

Direktorica teatra, Jelena Janković, čestitala je Dan ustanove zaposlenima, a svim zaljubljenicima u dramsku umetnost, posebno Mitrovčanima i Svetski dan pozorišta: „Pozorište je u renoviranju i nadamo se da narednu pozorišnu sezonu dočekujemo u novom ruhu. Teatar je žila kucavica kulture jednog grada, jedno od najvažnijih mesta na svetu, za bilo koje društvo i za bilo koji grad. Pozorište je epicentar kulturnog života grada. Mi praznujemo ovaj datum i ja ga čestitam svim stvaraocima, glumcima i publici.”

Pozorište je osnovano je 1944. godine, tako da ćemo uskoro imati priliku da proslavi i jubilej – 80 godina, a dočekaće ga u potpuno novom sjaju, onako kako to naše pozorište i zaslužuje. Pored renoviranja zgrade, od krova, do poda, biće obezbeđena i nova oprema za svetlo i zvuk. Rekonstrukcijom će se povećati komfor i obezbediti kvalitetni uslovi gledanja predstava, sala će da zablista u punom sjaju.

Svetski dan pozorišta obeležava se u svim teatarskim kućama širom sveta još od 1962. godine, na dan kada je osnovan Teatar nacija u Parizu. Ove godine povodom obeležavanja 27. marta objavljena je poruka norveškog književnika Juna Fosea, pod naslovom „Umetnost je mir”: „Umetnost, dobra umetnost, uspeva da na svoj predivni način poveže nešto potpuno jedinstveno sa univerzalnim. Omogućava nam da drugačije – strano, moglo bi se reći – razumemo kao univerzalno. Time umetnost ruši granice između jezika, geografskih regiona i zemalja. Na taj način spaja ne samo ono što je karakteristično za svakog od nas, već i karakteristike grupa, svake nacije, na primer. Umetnost ne čini to izjednačavajući naše razlike i čineći nas sve istima, već, naprotiv, pokazujući nam nešto što je drugačije od nas, neobično ili strano. Sva dobra umetnost sadrži upravo to: nešto strano, što ne možemo u potpunosti da razumemo, a u neku ruku, ipak i razumemo. Ne znam bolji način da se suprotnosti spoje. Ovaj pristup je potpuno obrnut od nasilnih sukoba koje često viđamo u svetu, a koji se prepuštaju destruktivnoj težnji da unište sve što je strano, sve što je jedinstveno i drugačije, često koristeći najnemoralnije izume koje nam je tehnologija stavila na raspolaganje… Rat i umetnost su suprotnosti, baš kao što su rat i mir suprotnosti – jednostavno je. Umetnost je mir!”

Sremska Mitrovica živi 

Najava događaja

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042