Kultura

Dan Biblioteke „Gligorije Vozarović”

SREMSKA MITROVICA – Srpska građanska čitaonica osnovana je u našem gradu 4. februara 1866, te je baštineći tu tradiciju, Biblioteka „Gligorije Vozarović” obeležila 158 godina postojanja.

Povodom obeležavanja Dana Biblioteke „Gligorije Vozarović” uručene su zahvalnice vernim čitaocima i posetiocima. Uručene su zahvalnice korisnicima koji su tokom protekle godine pročitali najviše knjiga, posebno za svako odeljenje Biblioteke i za svaki ogranak, kao i darodavcima, sugrađanima koji su poklonili velik broj knjiga ovoj ustanovi i deci koja su nagrađivana na festivalima.

Slobodan Kekić direktor Biblioteke „Gligorije Vozarović” rekao je: „Čestitam Dan ustanove svim zaposlenima, nekadašnjim radnicima, posetiocima i korisnicima, danas smo prigodnim programom obeležili 158 godina postojanja. Godinama unazad imamo praksu da povodom obeležavanja Dana bibloteke omogućimo našim sugrađanima da besplatno učlanjenje. Na našu veliku radost imali smo izuzetno velik odziv i naša ustanova bogatija je za više od 2.000 novih članova. Inače, moram da napomenem da imamo preko 10.000 članova, a od toga je oko 3500 do 4000 aktivnih.”

Najviše se čita, prema njegovim rečima, kao i u ostalim bibliotekama uglavnom popularno štivo, beletristika, itd. Zahvalnice za najviše pročitanih knjiga dobili su: Aleksej Vasiljević, Dečje odeljenje; Aleksa Gadžurić, Omladinski kutak; Danilo Medenica, Odeljenje za odrasle; Ivana Korodić, Ogranak Čalma; Dušanka Tomašević, Ogranak Bosut; Sava Marinković, Ogranak Martinci; Jovanka Stanković, Ogranak Kuzmin; Valentina Kozenko, Ogranak Jarak.

Kako je u ime dobitnika zahvalnica rekao Danilo Medenica: „Pasioniran sam čitalac i čest sam gost mitrovačke biblioteke. U najvećoj meri čitam istorijske romane, ali dosta volim još i biografije i autobiografije. Inače, moram biti iskren i reći da ne vodim evidenciju o tome koliko sam knjiga do sada pročitao, ali samo tokom prošle godine bilo ih je između 70 i 80. Konkretan broj meni nije značajan, jer bitno mi je da na jedan kvalitetan način ispunim svoje slobodno vreme. Knjige su prava stvar za to i preporučujem svim da čitaju, jer puno toga mogu novog da saznaju, nauče i tako obogate svoje znanje i duh.”

Najverniji posetioci kreativnih radionica održanih u biblioteci su Vesna i Dušan Cvijanović, koji su dobili zahvalnice. Za dugogodišnju saradnju i podršku zahvalnicu je dobila Dragica Poljak, a za saradnju i podršku u 2023. godini Dijana Šćekić – Ozon Media. Najviše knjiga u 2023. godini poklonila je Marica Mihajlović koja se takođe našla među nagrađenima.

Ova ustanova je matična biblioteka Srema i jedna od regionalnih biblioteka u Republici Srbiji. Biblioteka je dobila ime po poznatom knjigovescu i izdavaču Gligoriju Vozaroviću, rođenom u Ležimiru. Danas knjižni fond ove biblioteke broji preko 145.000 knjiga.

Po tipu i funkcijama ova biblioteka je javna i matična, a najveća pozajmna u Sremu. Raspolaže ugodnim prostorom koji ispunjava sve bibliotečke standarde. U okviru radnog prostora se nalaze najnoviji brojevi časopisa, priručnici i enciklopedije. Čitaonica nudi svojim korisnicima 50 čitalačkih mesta gde korisnici svakodnevno mogu dobiti na čitanje i dnevnu štampu.

Stručni rad Biblioteke odvija se u Odeljenju za matične poslove Odeljenju za nabavku i obradu knjiga, Odeljenju za popularizaciju knjige i čitanja, Zavičajnoj zbirci, Odeljenju za rad sa odraslima, Čitaonici sa stručnom i priručnom literaturom, Odeljenju za rad sa decom i ograncima Biblioteke u Bosutu, Jarku, Kuzminu, Martincima, Čalmi i Šašincima. Centrala i veći deo ove ustanove od 1969. godine u Sremskoj Mitrovici smešteni su u zdanju Srpskog doma u samom srcu starog dela grada.

Zadužena je za razvoj i unapređenje bibliotečke delatnosti na teritoriji Sremskog okruga u opštinama Sremska Mitrovica, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova i Šid. U okviru kulturne i javne delatnosti, Biblioteka ostvaruje saradnju sa brojnom čitalačkom publikom od predškolskog uzrasta do zrelog doba. Kroz njene prostore prođu mnogi gosti (književnici, slikari, naučnici) koji svojim govorom i delom pružaju bogatstvo i lepotu čovekovog stvaralaštva.

Najava događaja

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630