Kultura

Čitanje poezije o ljubavi u Bajićevoj školi

SREMSKA MITROVICA – Osnovna škola „Slobodan Bajić Paja” i Biblioteka  „Gligorije Vozarović” organizovali su čitanje poezije o ljubavi. Deo svog književnog opusa posvećenog ovom uzvišenom osećanju predstavio je Nedeljko Terzić, književnik iz našeg grada, a deca su uzvratila svojim stihovima.

Povodom obeležavanja Dana ljubavi, ali i slave Svetog mučenika Trifuna, OŠ „Slobodan Bajić Paja” bila je domaćin priče o poeziji i ljubavi. Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari koji na ovaj dan režu prvi čokot vinove loze i poliju ga vinom, jer se veruje da će grožđe tako dobro roditi. U narodu se veruje da sa Svetim Trifunom stiže proleće, priroda se budi, kao i najuzvišenije osećanje ‒ ljubav.

Marija Han direktorica OŠ „Slobodan Bajić Paja” u ime domaćina programa rekla je: „Sveti Trifun se smatra zaštitnikom vinograda i mnogih zanata i oni koji iskreno vole i neguju hrišćansku ljubav danas proslavljaju praznik posvećen njemu. Na današnji dan, u našoj školi organizovano je jedno lepo druženje sa pesnikom Nedeljkom Terzićem i našim učenicima. Danas je dan poezije i lepe reči. U programu su učestvovali i učenici koji su članovi recitatorske sekcije i članovi Učeničkog parlamenta naše škole.”

Pisac Nedeljko Terzić, naš je sugrađanin, piše poeziju, prozu, drame, radio je kao novinar, za svoj rad, kao i za književno stvaralaštvo dobio je brojne nagrade. Pesme su mu prevođene na mnoge jezike: engleski, nemački, japanski, italijanski, grčki, francuski,turski, bugarski, rumunski, poljski, makedonski, mađarski, ruski, jermenski, litvanski, španski, slovenački, švedski, rusinski, ukrajinski, albanski i romski, kao i esperanto. Učestvovao je na mnogim prestižnim festivalima poezije u zemlji i inostranstvu. O njegovom književnom stvaralaštvu pisali su listovi i časopisi u našoj zemlji i: Makedoniji, Brazilu, Japanu, Rusiji, Nemačkoj, Grčkoj, Rumuniji, Jermeniji.

„Ljubav je velika i neiscrpna tema za sve pisce, mislim da ne postoji na svetu na svetu, na svim mestima i kontinentima pisac koji se nije bavio tematikom ljubavi zašto to je osnova našeg života. Svaki dan čim progledamo ugledamo ljubav, znači ljubav prema životu. Taj osećaj deca poseduju, ali tu temu treba uvek ugrađivati u decu, za mene je to sastavljeno od tri segmenta – ljubav, drugarstvo i tolerancija. To su nekakvi koraci kroz koje deca treba da prođu, prvo da budu tolerantni prema svojim drugovima, da čuvaju svoje drugove, a iz drugarstva se rađa ljubav. Ljubav je i tema kojom se bave u svojim školskim radovima ili pisanju, ponekad je ona nametnuta tema ali mislim da je to jedina tema koja dovodi decu da spontanog pisanja. U suštini treba da se držimo samo jedne osnovne devize: Moramo voleti, da bi bili voljeni,” poručio je Nedeljko Terzić.

Običaj da se 14. februara slavi praznik zaljubljenih potiče iz vremena antičke Grčke i Rima, kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti braka. Na Dan zaljubljenih običaji su različiti, dok se u pravoslavnim hramovima na Trifundan poštuje pretežno vekovna tradicija crkve.

Kako je rekla Mirjana Delić bibliotekar: „U osnovnoj školi smo danas jednim jako lepim povodom, deca, maleni učenici od prvog do četvrtog razreda druže se sa našim poznatim mitrovačkim pesnikom Nedeljkom Terzićem. Povod je ljubav, Dan ljubavi, pesnik je govorio svoje stihove, deca iz osnovne škole takođe su čitala stihove, pesmice koje su oni sami pisali, sastavljali, a biblioteka je sve to spojila. Naša je misija i uloga da spajamo talentovanu decu sa velikim piscima, kao što je recimo, naš pisac Nedeljko Terzić.”

Ovo je samo jedan program u nizu koji je organizovala Biblioteka  „Gligorije Vozarović”, ovoga puta van svojih prostorija. Domaćni u OŠ „Slobodan Bajić Paja” lepo su ih dočekali i pozdravili na najlepši mogući način svojim pesmicama.

Najava događaja

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630