Kultura

Dani grčke kulture Udruženja „Irida”

SREMSKA MITROVICA – Počeli su Dani grčke kulture, manifestacija u organizaciji Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva  „Irida” u našem gradu. Pokrovitelji programa su Pokrajinski sekretarijat AP Vojvodina i Uprava za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica, gradske ustanove, Galerija Lazar Vozarević” i Muzej Srema.

Udruženje srpsko grčkog prijateljstva „Irida” od osnovanja neguje muziku Srbije i Grčke, tako je bilo i na otvaranju manifestacije Dani grčke kulture u Galeriji „Lazar Vozarević”. Pored hora, nastupali su i mali glumci, a veče je proteklo u znaku obeležavanja stogodišnjice od rođenja grčke operske dive svetskog glasa Marije Kalas.

Manifestaciju je otvorio Zoran Miščević zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport rekavši: „Kažu da srce čovečije bira sebi put, ali da Gospod upravlja njegove korake i da put čovečiji nije u njegovoj vlasti. Mi smo danas ovde na putu tradicije, ljubavi, prijateljstva i bratstva koji dugo traje, a utemeljen je još 1867. godine, kada su Knez Mihailo i grčki kralj Nikola potpisali ugovor o saradnji. Zahvaljajući članovima Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva  „Irida” i Aleksandri Garunović, predsednici, to prijateljstvo i danas traje. U sve ovo je uložen ogroman rad, trud, ljubav, zalaganje, Bez čega ovoga ne bi bilo. Čestitam Aleksandri na dobijanju Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i hvala što dobro predstavlja kako sebe, tako i Grad Sremska Mitrovica.”

Vokalno instrumentalni sastav Udruženja „Irida” imao je do sada značajan broj nastupa, što u našem gradu, gde je i nosilac ove kulturno-umetničke manifestacije, po Srbiji, ali i u inostranstvu. Osnovano je pre devet godina u našem gradu i od tada aktivno učestvuje u kulturnom životu regiona.

Aleksandra Garunović, predsednica Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva „Irida” kaže da neguju srpsko-grčke odnose: „Kao udruženje donosimo u naše krajeve jedan novi zvuk, melodiju, koja je svima nama na Balkanu protkana u genima i svi je podjednako snažno osećamo, bez obzira kako se izjašnjavamo. Udruženje neguje prijateljstvo dva naroda, koje ima dubok koren i tradiciju, tako da podrazumeva da se bavimo pedagogijom, decom, prenošenjem istorijskih spona između dva Naroda. Razveseljavamo dušu, pronoseći melodije Egeja i svima nam drage Republike Grčke, ali negujemo i izvornu muziku, sa željom da sve što je lepo i kvalitetno ne padne u zaborav.”

Udruženje nosi naziv Irida ili Iris po grčkoj boginji duge i glasnici bogova. Sa nebeskih visina prenosila je poruke bogova, i dugom šarala po nebu, a tamo gde bi duga dotakla tlo zemlje, izrastao bi cvet perunike, nazvan po njoj. Bila je lični glasnik boginje Here, povezivana i s Hermesom, glasnikom bogova, a ona je, kao i on, nosila ili krilati štap.

Konstantionos Hristodulu predsednik Grčke državne samouprave u Mađarskoj sa sedištem u Budimpešti kaže da su došli u uzvratnu posetu udruženju: „Kad smo se susreli s članovima udruženja još u junu u Budimpešti počela je saradnja i pozvali smo ih da učestvuju u obeležavanju grčkog nacionalnog praznika „OXI” koji se slavi i u Mađarskoj. Ove godine je obeležen krajem oktobra u Budimpešti, prigodnim svečanim kulturno umetničkim programom, u kome je učestvovalo Udruženje srpsko grčkog prijateljstva „Irida” iz Sremske Mitrovice. Danas smo došli da podržimo „Iridu” u zajedničkom cilju negovanja kulturnih veza grčkog, srpskog i mađarskog naroda.”

Članovi Hora „Irida” nastupali su više puta u Beogradu, Novom Sadu, Rumi, u manastiru Kaona, na festivalu duhovne muzike, ali su takođe bili veoma zapaženi i na međunarodnom festivalu horske muzike u Solunu, i na više nastupa u Budimpešti.

„Tek smo počeli saradnju sa Udruženjem „Irida”, ali smo jako zadovoljni. Njihov dečji hor je fascinirao sve naše goste na priredbi povodom proslave grčkog praznika „OXI”. Hor je boravio u trodnevnoj poseti Budimpešti i predstavio svoj repertoar pred punom salom RAM Koloseuma u glavnom gradu Mađarske. Šire se mogućnosti i za priredbe vezane za našu srpsku manjinu u Mađarskoj” rekla je Stojanka Jurković Krzman iz Srpske samouprave petog kvarta Budimpešti.

Dani grčke kulture će se realizovati od 13. do 17. Decembra, okupiće decu i mlade kroz različite vidove radionica i koncerata. Veče je oplemenio Hor „Irida” koji je već nadaleko poznat. tokom programa nastupili su i mladi operski pevači, plesači modernog baleta i

U utorak, 13. decembra, sa početkom u 19 sati, u Galeriji „Lazar Vozarević” predstaviće se gosti programa koji će govoriti o istorijskim odnosima Srbije i Grčke, a u muzičkom delu programa, Hor „Irida će izvesti kompozicije Mikisa Teodorakisa, a planirana je i dodela priznanja – Najhumaniji učenik.

U sredu, 14. decembra, od 18 sati, takođe u mitrovačkoj galeriji, planirano je predavanje „Slavizmi u grčkom jeziku-novogrčkipesnici. Predavači su: dr Predrag Mutavdžić i msr Aleksandra Milanović.

U četvrtak, 15. decembra, u Muzeju Srema će biti održana radionica vajanja „Autoportet sa grčkim motivima“, namenjena srednjoškolcima, a početak je planiran za 12 sati. Ista radionica biće održana sutradan, 16. decembra, sa početkom u 12 sati, ali namenjena osnovcima. Obe radionice će voditi akadamska slikarka Ružica Španović.

Završetak manifestacije je u subotu, 17. decembra, u 18 sati, u Muzeju Srema. Biće održan koncert humanitarnog karaktera „Irida i prijatelji. Nastupiće: OŠ „Jovan Popović DNUK „Kolomejka, Hor penzionera „Sremci, Hor „Polifonika, Ivana Ohmut – klavir, Lea Nedimović – flauta, Alisa Božić – violončelo, Hor i Orkestar „Irida i gosti iznenađenja.

Najava događaja

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630