Kultura

Predstavljena poezija Miroslava Aleksića

SREMSKA MITROVICA – Jedan od najznačajnijih pesnika današnjice, Miroslav Aleksić, predstavio je svoje stvaralaštvo u četvrtak 16. novembra 2023. godine u Biblioteci „Gligorije Vozarović.

Aleksić je u književnosti prisutan više od tri decenije i dobitnik je brojnih nagrada za svoje stihove među kojima je Lenkin prsten, Višnjićeva nagrada, nagrada Aleksije Vezilić, Zmajeva nagrada Matice srpske i nagradaRade Drainac. Poezija mu je prevođena na ruski, engleski, slovački, rumunski, grčki, makedonski i rusinski jezik i zastupljen je u mnogim antologijama i izborima iz poezije.Objavio je zbirke poezije Zigurat (1986), Popik ili čug(1990), Nema voda(1994), Oskudno vreme (2016), Neponovljivi kod(2018), Arapski kapričo (2020), Kafkino matursko odelo(2021), Travarev naslednik:izabrane i nove pesme(2021). Okarakterisan je kao samosvestan stvaralac, kao pesnik istine, lišen patetike i nepotrebnih ukrasa u izrazu. Njegova poezija je intelektualna poezija, koja predstavlja spoj učenosti i nadahnuća.

Mitrovačka publika je imala priliku da čuje stihove koje je čitaoMiroslav Aleksić, kao i da pogleda kratak film „Čekaonica” Biljane Mrmoš i Daniela Toadera, po stihovima istoimene Aleksićeve pesme.

U muzičkom delu programa nastupile su Nina Ilić i Dunja Lazanski, učenice Muzičke škole „Petar Krančević”, sa Ivanom Mirosavljević, profesorkom gitare. Moderator programa bila je Milijana Dmitrović Torma.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042