Kultura

Predstavljena poezija Miroslava Aleksića

SREMSKA MITROVICA – Jedan od najznačajnijih pesnika današnjice, Miroslav Aleksić, predstavio je svoje stvaralaštvo u četvrtak 16. novembra 2023. godine u Biblioteci „Gligorije Vozarović.

Aleksić je u književnosti prisutan više od tri decenije i dobitnik je brojnih nagrada za svoje stihove među kojima je Lenkin prsten, Višnjićeva nagrada, nagrada Aleksije Vezilić, Zmajeva nagrada Matice srpske i nagradaRade Drainac. Poezija mu je prevođena na ruski, engleski, slovački, rumunski, grčki, makedonski i rusinski jezik i zastupljen je u mnogim antologijama i izborima iz poezije.Objavio je zbirke poezije Zigurat (1986), Popik ili čug(1990), Nema voda(1994), Oskudno vreme (2016), Neponovljivi kod(2018), Arapski kapričo (2020), Kafkino matursko odelo(2021), Travarev naslednik:izabrane i nove pesme(2021). Okarakterisan je kao samosvestan stvaralac, kao pesnik istine, lišen patetike i nepotrebnih ukrasa u izrazu. Njegova poezija je intelektualna poezija, koja predstavlja spoj učenosti i nadahnuća.

Mitrovačka publika je imala priliku da čuje stihove koje je čitaoMiroslav Aleksić, kao i da pogleda kratak film „Čekaonica” Biljane Mrmoš i Daniela Toadera, po stihovima istoimene Aleksićeve pesme.

U muzičkom delu programa nastupile su Nina Ilić i Dunja Lazanski, učenice Muzičke škole „Petar Krančević”, sa Ivanom Mirosavljević, profesorkom gitare. Moderator programa bila je Milijana Dmitrović Torma.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7109117.0621117.4133