Kultura

Predstavljena knjiga „Plavo prozorje” Milana Gromovića

SREMSKA MITROVICA – Promocija zbirke eseja Milana Gromovića „Plavo prozorje”  održana je u Biblioteci „Gligorije Vozarović”. Ogledi o vizantijskoj duhovnosti i srodnim aspektima srpskog pesništva XX veka prezentovani su slušaocima.

O knjizi su govorili autor dr Milan Gromović, naučni saradnik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i književni kritičar dr Slađana Milenković, profesor strukovnih studija na Visokoj školi za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum u Sremskoj Mitrovici. Bilo je govora o vizantologiji u poeziji značajnih pisaca Jovana Dučića, Miodraga Pavića, Milosava Tešića, Slobodana Kostića i drugih savremenih srpskih pesnika.

Autor je naglasio da srpska književnost i kultura u svom bogatstvu i otvorenosti pružaju savremenom čoveku mogućnost da bira – između Istoka i Zapada, o čemu govori i ova knjiga, čuvajući, kao uostalom i svaka velika literatura, univerzalne vrednosti čovečnosti i humanosti, što je jedino čvrsto uporište koje nam je u sveopštoj prolaznosti i promenljivosti samog života, ali i vrednosti kojih se držimo, ostalo.

„Interpretirajući proces angelizacije i deangelizacije figure anđela u pesništvu savremenih srpskih pesnika Branka Miljkovića, Ivana V. Lalića, Momčila Nastasijevića i drugih Gromović se dokazao kao istraživač u novoj naučnoj oblasti – angelologiji. Takođe, ova knjiga predstavlja značajan doprinos na polju intertekstualnosti, istraživanju duhovnosti srpskog pesništva, sa akcentom na vizantijskom nasleđu i pravoslavnom Svetosavlju,” ocenila je Milenkovićeva.

Program moderirala bibliotekar Jelena Šuljmanac Milošević i čitala stihove pesnika o kojima je bilo reči. Autor knjige, Milan Gromović, rođen 1988. godine u Čačku. Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu zaposlen je kao istraživač saradnik na Odseku za srpsku književnost. Piše poeziju, prozu, eseje i kritiku. Objavljuje u periodici i na literarnim sajtovima i blogovima. Autor je monografije Zapisi iz studentskog doma: Prema esejima o književnosti (2014), nagrada „Prvenac” SKCKG. Publikovao je preko 40 naučnih radova na srpskom, engleskom i ruskom jeziku. Priredio je izbor iz poetskog stvaralaštva mladih čačanskih pesnika U armiranim slogovima (2018), zbornik radova sa naučnog skupa Savremeno srpsko pesništvo i novo srednjovekovlje: Vizantijske teme i motivi (2020), temat „New Medievalism: Byzantine Motifs in Contemporary Serbian Poetry” u časopisu Serbian Studies u Vašingtonu (2021) i izabrana dela Branka V. Radičevića (2023). Objavio je knjigu pesama Spirala (2020), nagrada „Stražilovo”. Dobitnik je Godišnje nagrade Filozofskog fakulteta u Novom Sadu za najboljeg mladog istraživača (2020), nekoliko priznanja za poeziju: „Stanislav Preprek” (2012), „Duško Trifunović” (2013), „Luka Milovanov Georgijević” (2020) i nagrade za naučni esej: „Ulaznica” i Pohvalnica „Dositejevo zlatno pero”. Oženjen, otac Rastka, Njegoša i Jefimije. Živi i radi u Novom Sadu.

Najava događaja

23maj(maj 23)19:0026(maj 26)18:00Festival pijanizma

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7641117.1154117.4667