Kultura

Izložba „Mitrovica kroz objektiv” promoviše lepotu grada

SREMSKA MITROVICA – Zabeleženi autentični gradski prizori, godišnja doba, životni trenuci na fotografijama Mitrovčana izloženi su na terasi Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica. Najbolje radove nagradila je Ustanova za negovanje kulture „Srem”, kao i publika.

Izložba učesnika i nagrađenih na konkursu „Mitrovica kroz objektiv” otvorena je kao skup fotografija, ponekad nasumice napravljenih lepih trenutaka, otkrivajući našu svakodnevicu u dokumentarističkom maniru, bez nameštenih scenografija, isplaniranih poza i ulepšavanja realnosti.

Aleksandar Budošan direktor Ustanove, čestitao je nagrađenima i dodao: „Fotografija je na neki način trag, nešto neposredno preslikano iz stvarnosti, sa druge strane ona je i ogledalo trenutka grada, jedne nepromenljivosti tog trenutka i njegovih tajni skrivenih u tom trenutku, i jedna poruka o nama i o našem životu koju šaljemo na sve četiri strane sveta. Svima čestitam do sledećeg konkursa „Mitrovica kroz objektiv”. Izložba je organizovana u cilju promocije kulturnih, istorijskih i prirodnih lepota i specifičnosti koje čine identitet našeg grada.”

Ova izložba nije tek puko prikazivanje, već projekat autora koji su tokom prethodnog meseca, razvijali svoje ideje da bi kroz fotografiju kao medij prikazali svoje viđenje gradskog parka kao zadate teme. Nagrađeni su najbolji radovi po izboru publike, ali i po izboru stručnjaka, profesionalnog fotografa.

Nermin Ramadani fotograf i slektor rekao je: „Pre svega veliko mi je zadovoljstvo što sam deo ove izložbe, s obzirom da je ovo amaterska fotografija, razlika između amaterske i profesionalne fotografije Isključivo je samo u tome što profesionalni fotografi žive od svog zanata, a sama reč amater je oznaka da je ta osoba zaljubljenik u fotografiju. Kriterijumima kojima se vodim uvek kad je u pitanju i ono čime se ja bavim, dakle profesionalna fotografija, bili su kompozicija, kadar, kolor paleta i sama tema šta je fotograf pokušao da ispriča kadrom koji je uhvatio.”

Sremska Mitrovica predstavljena je kroz svetlost objektiva onako kako autori pokazuju najlepši kutak grada. Fotografije su nastale kao rezultat treutnog nadahnuća i prikazuju lepotu elemenata koji prirodno okruženje čine magičnim prizorima.

Prvo mesto, po oceni selektora, osvojila je fotografija „Jesen u gradu”, Nikoline Vasić. Njoj je pripao novčani iznos od sedam hiljada dinara.

Ljiljana Nenadović dobila je drugu nagradu za fotografiju Zlatna staza. Izložena dela nastala su u trenucima kada  je fotograf bio  fasciniran nekim prizorom, koji je želeo da zabeleži i podeli sa drugim ljudima.

Treće mesto Jovana Komadinović, osvojila je sa fotografijom Posle kiše.

Jovana Komadinović ima 17godina, učenica je Mitrovačke gimnazije, kako kaže srećna je zbog nagrade: „Kad sam se vraćala iz škole, a čula sam da je tema gradski park pomislila sam na našu fontanu u obliku cveta i to mi je dalo ideju da fotografišem da ipak obeležim naš deo grada, pošto je tada padala kiša mislila sam da će biti jako zanimljivo da prikažem nekako odsjaj tog cveta, mislim da je zaista uspelo, nisam očekivala nagradu ali jako je lep osećaj.”

Nagradu publike osvojila je fotografija Gorane Stefanović, nakon jednomesečnog glasanja putem fejsbuk stranice ustanove.

Na ovaj način, fotografija kao medij prevazilazi iskustvo ličnog doživaljaja i stavlja se u službu posmatrača koji u trenutku posmatranja postaje svestan prolaznosti i lepote zabeleženog momenta.

Fotografi su podelili intimne trenutke čiste radosti, kao i tihe suze, nekoliko autora zabeležilo je i porodične trenutke. Ovo je jedan od programa Ustanove za negovanje kulture „Srem” u okviru Manifestacije „Novembarski dani”.

Najava događaja

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630