Kultura

Promocija knjige Steva Lapčevića u Muzeju Srema

SREMSKA MITROVICA – O etičkim principima Jovana Udickog, ili: zašto nam trebaju učitelji!

Muzej Srema biće u subotu 28. oktobra domaćin promocije treće knjige Steva Lapčevića pod nazivom „Novi čovek u starom svetu – prosvetno-vaspitni rad u misaonom sistemu i praksi Jovana Udickog“. U pitanju je intelektualna biografija najznačajnijeg mitrovačkog vaspitača, pedagoga i etičara koji je svojim radom na nacionalnom, kulturnom i društvenom polju obeležio prvu polovinu 20. veka u Sremskoj Mitrovici. Ova knjiga predstavlja svojevrsni nastavak istraživanja koje autor više godina sprovodi, a koje je rezultiralo prošlogodišnjim objavljivanjem knjige „Odleteo soko sivi“ u kojoj Lapčević donosi životnu biografiju Udickog.

Studija čiji su recenzenti prof. dr Slađana Milenković, prof. dr Saša Marković i prof. dr Zorica Kuburić, za predmet istraživanja ima one uzore koji su obilkovali misaoni sistem Jovana Udickog, kao i pocrtavanja načina na koji su ovi uzori manifestovani u Udickovljenoj praksi.

„Novi čovek u starom svetu“ bavi se pitanjem odnosa duha i materije, uloge etike u procesu vaspitanja i obrazovanja, kao i mestu škole u savremenom svetu koji se, kako zapaža Jovan Udicki, još od Velikog rata sve više okreće ka materijalnom, čiji su glavni izraz tehnologija, tehničko društvo i potreba za stalnom efikasnosti. Umesto upodobljavanja obrazovanja ovim zahtevima savremenog sveta, Udicki preporučuje povratak na ishodišta, povratak obrazovanju u čijem središtu se nalazi etika, stalna potraga za vrlinom i potreba čovekovog povratka sopstvenom duhovnom ishodištu. Udicki u obrazovanju i vaspitanju ne vidi zalog praktičnog uspeha pojedinca i kolektiva, već vrlinsko kretanje ka vrlini, stalno pitanje o sopstvenom smislu i putevima kojima se ide.

Ova knjiga koja ne govori samo o vaspitno-prosvetnim principima Jovana Udickog, već na izvestan način ukazuje i na moguće pravce kretanja savremenog čoveka doneće i priče o Društvu Trezvenosti, Društvu Crvenog Krsta i drugim organizacijama kroz koje je Jovan Udicki nastojao da ostvari svoje etičke principe. Međutim, ovde nema reči o prostom prepričavanju istorijske hronologije, već o vrednostima koje ova društva sa sobom nose, onako kako ih je objasnio i shvatio  Jovan Udicki.

U izradi studije autor je koristio originalne radove Jovana Udickog iz njegove lične zaostavštine koju je porodica ustupila, njegove novinske članke, eseje, govore, pesme, izveštaje… fotografije.

Studija se sastoji iz dve celine: istraživačkog rada i originalne građe koja će svakako biti od koristi onima koje ova tema dodatno zanima.

Promociju prati i postavka „Kako postati Novi čovek?“, svojevrsna prezentacija materijala iz kojeg je studija čiji je izdavač Arhiv Vojvodine, nastala. Postavka je već otvorena i moći će da se pogleda do početka novembra.

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719