Kultura

Per Gint orkestra Sonore za decu ŠOSO Radivoj Popović

SREMSKA MITROVICA – Ustanova za negovanje kulture „Srem” upriličila je koncert kamernog orkestra „Sonore” pod dirigentskom upravom Nine Rakić, u ŠOSO „Radivoj Popović”. Koncert je održan u okviru projekta „Muzika budi radost u svima nama” čija je misija unošenje radosti u život osoba sa invaliditetom i podizanje kvaliteta svakodnevnog života.

Vizija projekta, prema rečima organizatora je da klasična muzika koja ima i terapeutska svojstva bude dostupna osteljivim društvenim grupama i postane deo njihovog života. Time bi se unapredio proces inkluzije u svakodnevnom životu.

Miroslava Ilijić direktor Ustanove za negovanje kulture „Srem” zahvljuje se učesnicima i navodi da kao institucija organizuju brojne aktivnosti: „Ustanova zaista podržava i amatere i ovako talentovane ljude kao što je kamerni orkestar „Sonore” i dirigentkinja Nina Rakić, mi smo zaista srećni zbog toga što se podržavaju ovakve stvari što se podržava inkluzija. Klasična muzika treba da bude dostupna svima, bez obzira na socijalni status ili fizički invaliditet. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali, školi, Nini i orkestru.”

Kamerni orkestar „Sonore” deluje kao udruženje, sastavljen je od 27 studenata osnovnih, master i doktorskih studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu. Osnovan je oktobra 2022. godine u cilju sticanja što veće prakse orkestarskog muziciranja i zajedničkog kreiranja zvuka.

Osnivač orkestra Nina Rakić diplomirani dirigent sada master student na Fakultetu muzičke umetnosti rekla je: „Polazeći od potrebe svakog čoveka za muzikom i njenim pozitivnim efektom koji ima na slušaoce, izveli smo koncert klasične muzike u obrazovnoj instituciji za decu sa smetnjama u razvoju. Time je klasična muzika dostupna osobama sa invaliditetom kako bi postala deo njihovog života, a cilj je da se inkluzivno i pravedno društvo razvija i kroz kulturu. Nastupali smo i u Malom pozorištu „Duško Radović” trećeg decembra povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i tada smo bili podržani od strane sektora Ministarstva za rad zapošljavanja i boračka pitanja, sektor za brigu osoba sa invaliditetom.”

Danas su učesnici bili u prilici da čuju kompoziciju „Per Gint”, obe svite u aranžmanu za gudački ansambl. „Per Gint” je popularna scenska muzička kompozicija Edvarda Griga, po motivima jedne od najpoznatijih drama Henrika Ibzena i norveške narodne bajke. To je fantzmagorično delo koje istovremeno predstavlja satiru norveškog društva, priču o čovečanstvu uopšte, o spasenju, ali i svojevrsni pokušaj autorovog pronalaženja samog sebe.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630