Kultura

Svetleće ime Zmaja od Noćaja

SALAŠ NOĆAJSKI – Tradicionalni, 31. Sabor u slavu i čast vojvode Stojana Čupića, održan je u Parohijskom domu u Salašu Noćajskom.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova i ove godine izostao je planirani kulturno – umetnički program u organizaciji Centra za kulturu “Sirmijumart”, te su se gostima pesmom i folklorom predstavili učenici OŠ „D.R. Narod ”. Iz istog razloga izostalo je i nadmetanje u viteškim igrama.

Dragoslav Čupić, član saveta mesne zajednice, izrazio je zadovoljstvo što je tradicija održavanja Sabora nastavljena, u čast velikog srpskog vojvode, o kojem su spevane pesme i pričane priče. Kako je rekao Čipić, u ovom kraju skoro svi znaju, a oni koji možda ne znaju treba da nauče, o tome koliko je veliki bio Stojan Čupić i koliko je zadužio srpski narod. To je jedan od naših zadataka, a i cilj održavanja Sabora – čuvanje od zaborava lika i dela Zmaja od Noćaja.

U ime Grada Sremska Mitrovica Saboru je prisustvovao zamenik gradonačelnice Petar Samardžić. Kako je rekao, govoriti o Stojanu Čupiću u Salašu Noćajskom, u Mačvi možda je i bespotrebno sa njegove strane, mnogo je važnije da o njemu govore meštani, jer kroz to pripovedanje u stvari se od zaborava čuva ime i delo čuvenog Zmaja od Noćaja. Neguje se i čuva od zaborava i srpska istorija, tradicija, kultura, junaštvo, viteštvo i srpska čast.

Ostao je žal što je loše vreme i ove godine onemogućilo da se Sabor održi kako to i dolikuje junaku Čupiću, ali sa druge strane Samardžić je izrazio veliko zadovoljstvo što su se deca iz sela okupila i priredila program i bar na kratko nas vratila u prošlost i oživela Stojanov lik.

Grad Sremska Mitrovica će svakako nastaviti da podržava ovakve manifestacije i u budućnosti, posebno ukoliko uzmemo u obzir da je ovaj Sabor jedina seoska manifestacija u mačvanskom delu grada, rekao je Samardžić.

U mineju manastira Krušedol stoji: „Dok je sveta i veka, i dok teče Sunca i Meseca, svetleće ime Zmaja od Noćaja”.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630