Kultura

Stani svete dok govori dete

SREMSKA MITROVICA – Festival dečjeg stvaralaštva ,,Stani svete dok govori dete” otvoren je u bašti Hotela ,,Srem”. Maninfestaciju već  dve godine organizuje Udruženje „Sirmijum – grad dece”.

Festival je svečano otvorio mali gradonačelnik Andrej Božić, a otvaranju se prisustvovale ambasadorka Švedske u Srbiji, Njena ekselencija Anika Ben David i gradonačelnica Svetlana Milovanović. Festival podržava Grad Sremska Mitrovica, kao i Hotel „Srem”, a prijatelji festivala su Sportski savez Grada Sremska Mitrovica, Muzej Srema, JKP „Komunalije”, Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica, OŠ „Jovan Popović” Sremska Mitrovica i mnogi drugi.

Kako je rekla Svetlana Milovanović, gradonačelnica: „Grad Sremska Mitrovica, odnosno lokalna samouprava podržava ovakve manifestacije, posebno jer su na prvom mestu deca. Cilj je da se prvenstveno zabave i da učestvuju u raznim aktivnostima, a sa druge strane je bitan i edukativni karakter koji će oni svakako imati. Posebno mi je zadovoljstvo što imamo goste sa Kosova i Metohije iz opštine Ranilug, deca koja su došla sa delegacijom, takođe su sa nama, sve ih očekuje lepo druženje, prijatan dan, i ponešto će naučiti.”

Gradonačelnica je pozvala prisutne mališane da opominju svoje starije koliko je reciklaža važna, jer je bitno da Sremsku Mitrovicu učinimo potpuno čistim gradom za sve, a pogotovo za generacije koje dolaze.

Ambasadorka Ben David, koja je sada već čest gost u našem gradu, istakla je da je kultura jedno od osnovnih dečjih prava i da postoji već lepa saradnja između Ambasade Švedske i Grada Sremska Mitrovica u oblasti ekologije putem projekta „Odvajamo” i dodala: „Veoma je važno za decu da imaju pristup kulturnim dešavanjima, kao što je ovo danas. Sarađivali smo već sa Gradom Sremska Mitrovica, sa decom, bibliotekom, posećivali smo škole, a prošle godine smo na letnjem festivalu takođe prikazivali dečije filmove iz Švedske. Želim da naglasim našu saradnju i u oblasti zaštite životne sredine i reciklaže, jer smo upravo ovde započeli projekat koji se odnosi na pomoć i podršku građanima da što lakše recikliraju.”

U radionici su učestvovala deca Predškolske Ustanove ,,Stonogica” deca sa Kosova i Metohije, opštine Ranilug, koji su učesnici manifestacije u Bloku B.  Jovana Stefanović je bila današnja Pipi Duga Čarapa, na opšte oduševljenje ambasadorke i svih prisutnih, a od nje su čuli i pozdrav na švedskom jeziku.

Sandra Štetina, predsednica Udruženja Sirmijum – grad dece izrazila je veliko zadovoljstvo što je počeo drugi festival. Kako je rekla: „To što je ovo drugi festival znači da nešto radimo dobro. U fokusu su nam deca u svim oblastima od sporta, preko kulture do ekologije. Posebno bih se zahvalila Gradu Sremska Mitrovica na podršci, gradonačelnici Svetlana Milovanović i Gradskoj upravi za kulturu i sport. Posebno smo radosni zbog dolaska ambasadorke Švedske i što smo ostvarili saradnju sa svim nordijskim ambasadama. Planirane su razne radionice, koncerti, nastupi horova osnovih škola, etno-grupa, muzičkih centara, dece muzičara.” Pozvala je decu da dođu da se druže sve do 26. septembra na više lokacija u gradu.

Drvo prijateljstva dve države, Švedske i Srbije, zasadili su Ambasadorka Anika Ben David, gradonačelnica Svetlana Milovanović, Andrej Božić, Jovana Stefanović, Oliver Kovačič i deca Opštine Ranilug.

Svim gostima u ime Udruženja. uručene su zahvalnice. Nakon zvaničnog dela, deca su imala priliku da vide projekciju švedskog filma za decu ,, Siv spava na stranputici”. Festival se nastavlja već sutra projekcijom norveškog filma za decu ,,Najbolji prijatelji od 15 sati, uz prigodan umetnički program.

Program:

10.9. nedelja Ambasada Norveške
bašta hotela ,,Srem” 15h

11.9. ponedeljak, druženje sa pesnikom Nedeljkom Terzićem ( foaje hale ,,Pinki”, poslepodnevni termin)

12.9. utorak Jelena Šuput, interaktivna radionica ,,Dobrodošli u Sirmium” ( bašta hotela ,,Srem” , poslepodnevni termin)

13.9. sreda Ivana Marketanović etno grupa ,,Srpski dom” i Valentina Tadić, etno grupa ,,Oganj” , konferencijska sala hotela, 19h

14.9. četvrtak Studio modernog i klasičnog baleta ,,Olena”, Olena Rimac, konf. sala, 19h

15.9. petak Tamburaški orkestar Muzičke škole ,,Petar Krančević” ,,Srem”, Zorica Opačić, saletla u bašti hotela, 19h

16.9. subota Ambasada Finske, bašta, 15h

17.9. nedelja Ambasada Danske, bašta, 15h

18.9. ponedeljak ,,Zlatno runo Sirmiuma”, Dajana Savičević, radionica pustovamja vune, bašta, poslepodnevni termin

19.9. utorak Dražen Marek i ,,Vivkovi gitaristi”, saletla, bašta hotela 19h

20.9. sreda Tamara Pajkanović i Muzičko kreativni centar ,,Vivak”, konf.sala 19h

21.9. četvrtak Milan Kardaš ,,Kardaš Art” centar, radionica ( dogovaramo naziv i poslepodnevni termin)

22.9. petak koncert horova Osnovnih škola
,,Sveti Sava”, ,,Slobodan Bajić Paja” i ,,Jovan Popović”, konf. sala, 19h

23.9. subota Tamara Milković ,,Komunalije”, Eko radionica( prepodnevni termin i mesto dogovaramo)

24.9. nedelja Zorana Stanišić Jakovljević, Sportski Savez ,,Sportski dan”( vreme i mesto dogovaramo)

25.9. ponedeljak Dramski studio ,,Dečje srce”, Jasna Kalauzović i Slađana Kalabić, predstava ,,Kad snovi dobiju krila”, prostorije stare škole ,,Jovan Popović”, 19h

26.9. Koncert učenika klase prof. Margarite Vujović, Barokna sala Muzeja Srema, 19h

Najava događaja

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042