Kultura

Promovisana knjiga Ples svećinog plamena Aleksandra Sladojevića

SREMSKA MITROVICA – Promocija prvog romana u planiranom serijalu, „Ples svećinog plamena” zavičajnog autora Aleksandra Sladojevića, održana je u Biblioteci „Gligorije Vozarović”. O knjizi su govorili autor i bibliotekarka Milijana Dmitrović Torma.

Knjigu „Ples svećinog plamena” Aleksandar Sladojević, naš sugrađanin, objavio je pod pseudonimom A. Vius Nomadus. Reč je o avanturističkoj priči zasnovanoj na fantastici koja sadrži i epske elemente.

Kako je rekao autor Aleksandar Sladojević: „Prvi deo serijala romana prati određene likove, njihovu golgotu tokom detinjstva i rane mladosti, i stalnu težnju da pronađu odgovore i smisao u tom svetu. Inspiracija dođe s vremenom, kako čitamo jer svaki pisac je na neki način veoma živahan čitalac i kada pročitate dosta knjiga iz dosta žanrova ta neka amalgamacija svega i svačega se desi i jednostavno se rodi neka ideja, neka klica i malo pomalo se razvija u nešto lepše, nešto sadržajnije, ako se dovoljno tome posvetite može da se rodi neka ideja neka priča i kasnije doradom teksta, knjige možda se pojavi nešto relativno dobro. Ideju za priču sam dobio još 2009. godine, a sama knjiga je nastala u periodu 2017. do 2018. godine. Napisao sam nekoliko ali je ova prva knjiga koju sam izdao, za koju sam smatrao da je dovoljno zrela da je dostigla neke standard koji čitaci zahtevaju od pisaca i nadam se da je taj standard barem u neku ruku ispunjen,”

Predstavljajući knjigu autor je otkrio deo radnje gde junaci svojim delanjima potvrđuju da potraga za smislom snaži svakog čoveka da ide napred: Gera’Iel, mladić kojeg sudbina nije štedela neumornih udaraca; Fasa’I, devojka koja pokušava da ispoštuje poslednju želju roditelja; Sei ’Va A’, čovek koji je tami podredio najraniju mladost ne bi li tako osvetlio svoju svrhu i svrhu svega što je ispunjavalo njegov život.

Bibliotekar Zavičajnog odeljenja Milijana Dmitrović Torma kaže: „Meni je zaista čast što mogu večeras da predstavim Aleksandra Sladojevića i njegov prvi roman, budući da se radi o zavičajnom autoru. Biblioteka „Gligorije Vozarović” radi na tome da populariše zavičajne stvaraoce, ono što je zanimljivo kad je u pitanju ovaj roman jeste da prvi put promovišemo nekog ko žanrovski izlazi malo iz nekog okvira, odnosno ko piše neke roman koji sadrži epske fantastike da kažemo što nije karakteristično za autore koji potiču iz Sremske Mitrovice”

Prvenac Aleksandra Sladojevića, inače zaposlenog u Muzeju Srema na mestu istoričara, prati živote junaka koji su zaduženi da sačuvaju sve što je ikada zapisano. Odlomak iz romana pročitao je Danilo Jadranski.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630