Kultura

Neispričana priča najbolja na 20. likovnoj smotri

Sremska Mitrovica – Smotra likovnog stvaralaštva amatera Grada Sremska Mitrovica održana je po 20. put i okupila 30 autora koji su prošli selekciju. Prvu nagradu dobila je Olivera Krstić za ulje na platnu Neispričana priča. Uručene su nagrade, pohvale i proglašeni umetnici koji su upućeni na zonsku smotru.

Dve decenije slikari i vajari amateri izlažu svoja dela na gradskim smotrama. Ovogodišnju, 20. po redu već tradicionalano tokom jeseni organizovala je Ustanova za negovanje kulture „Srem”. Smotra je održana u izložbenom prostoru Galerije „Lazar Vozarević”.

Miroslava Ilijić direktorica Ustanove za negovanje kulture „Srem” čestitala je nagrađenim i zahvalila se svima na učešću na smotri: „Pobednicima čestitam i onima koji idu dalje i želim mnogo uspeha u Inđiji, a želim i da se zahvalim zaposlenima u Ustanove za negovanje kulture „Srem”, Galeriji „Lazar Vozarević” i Centru za kulturu „Sirmijumart” na zalaganju i organizaciji.”

Tatjana Marelj Zečević predsednik žirija svoj pogled na izložbu i ocenu radova sublimirala je u tekstu kataloga. Tu je pored ostalog navedeno: „Septembar je most između, toplog i hladnog i svojom pitomošću miri suprotnosti. Baš takva je i ovogodišnja Smotra likovnog stvaralaštva amatera Grada Sremska Mitrovica, na kojoj srećemo materijalizovane umetničke inspiracije i raznolike poruke koje su uglavnom nastale u razgovoru autora sa ličnom i okolnom prirodom. Mnoštvo motiva i tehnika, bogatstvo kolorita, zanatska tačnost, kao i različitost materijala i senzibiliteta čine ovu izložbu kvalitetnom i izuzetno uzbudljivom. Svedoci smo ozbiljnog promišljanja i autorskog rada, tako da jubilarna Smotra donosi izuzetne likovne radove.”

Kako je u ime Selektorske komisije rekla Marija Vuruna: „Doprinos smotre je znatno veći od same izložbe”

Tročlani žiri u sastavu: istoričar umetnosti Marija Vuruna, stručni saradnik Nataša Sekulić i dipl. slikar Tatjana Marelj Zečević (predsednik žirija) je dodelio nagrade sledećim autorima:

1. nagrada Olivera Krstić za ulje na platnu Neispričane

priče,

2. nagrada Borko Golić za ulje na platnu Grabovov

3. nagrada Slobodanka Rilak za mozaik Ukrasna kompozicija.

Pohvaljeni su:

Isidora Dujković – Selaković platnu Plavetnilo,

Jovanka Jejina za ulje na tvrdoj podlozi Pogled,

Tomislav Vejinović za akvarel Odmor i

Ivona Popović za kombinovanu tehniku Ples.

Jubilarnom Dvadesetom smotrom likovnog stvaralaštva amatera Grada Sremska Mitrovica na spisak utisaka tekućoj 2023. godini, dodali su još jedno uzbudljivo iskustvo, još jedan vizuelni “praznik”.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042