Kultura

Promovisana zbirka pesama „Dete prašnjavih puteva” Jelene Šarković

Sremska Mitrovica – Promocija zbirke pesama „Dete prašnjavih puteva”, autorke Jelene Šarković, održana je u Buk Baru. U programu su učestvovali autorka, književna kritičarka prof. dr Slađana Milenković i glumci Vladimir Balašćak i Jelena Janković.

Jelena Šarković, diplomirani dramaturg, rođena je 1999. godine u Sremskoj Mitrovici i dalje je naša sugrađanka. Rukopis njene prve zbirke dobio je pohvalu na književnom konkursu potom objavljen, uz recenziju Muharema Bazdulja, u izdanju Presinga iz Beograda. Na promociji u omiljenoj mitrovačkoj knjižari, Buk Bar, knjigu je predstavila književna kritičarka prof. dr Slađana Milenković.

Nadrealistička poetika utkana je u njene stihove koji izviru iz iracionalnog, navela je prof. Milenković i dodala da negirajući logiku i osveštanu predstavu o svetu, Šarkovićeva gradi poetske slike, skandalizujući stvarnost prikazuje kako očigledno ne mora da bude istina. Selektivno prihvata san i iracionalno kao pojavnosti nasuprot urbanoj monotoniji, pretvarajući detalje, obične stvari u simbole, kao što je Vasko Popa predmete uzdigao do poetskih motiva. Njene maštovite slike građene su, mišljenja je Milenkovićeva, ne na pomeranju sintakse, kako su to svetski, pre svega francuski nadrealisti činili, već na igri rečima, kako su to radili srpski pisci, uz dodatak socijalnog i diskretnog erotskog momenta u povremeno fantazmagoričnoj stvarnosti, koja ne poznaje linearno vreme.

Pesme u prvoj knjizi Jelene Šarković razvrstane su u cikluse: Kolevka, Devojčica, Drugo biće i Staklena palata, prateći sled ljudskog života i trajanja asociraju na gradacijsko iskustvo, kako se od postanja, od „Deteta prašnjavih puteva” kako je naslovila knjigu, od devojčice preobražava u drugo biće, u staklenu palatu, ocenila je Milenković, dakle u nešto raskošno, ali još uvek krhko sa potrebom da dalje raste.

Program je vodio i pesme čitao glumac Vladimir Balašćak, a stihove je interpretirala i glumica Jelena Janković. Muzički deo programa izvele su  Nina Ilić i Tatjana Imbrišić, kamerni duo SMŠ „Petar Krančević” u klasi Ivane Ferenc.

Najava događaja

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630