Kultura

Održana promocija trilogije „Midar”

Sremska Mitrovica – U Biblioteci Gligorije Vozarović” održana je promocija trilogije Midar” autora Šaula Ilije.

Trilogiju „Midar” čine istoimeni roman, prozni lirski zapisi, priče, fantazmagorije, crtice, komentari i osvrti nazvani „Bulevar svjetlosti” i knjiga „Bijeg iz vječnosti” koja sadrži kratke priče, lirski obojeni zapisi i eseji, pjesme u prozi Ilije Šaule. Roman Midar je dobitnik  književne nagrade „Rastko Petrović” za najbolji roman u dijaspori na srpskom jeziku 2019. godine, koji mu je dodelila Matica iseljenika Srbije i Srba u regionu.

Predstavaljajući Šaulino književno stvaralštvo, prof. dr Slađana Milenković je rekla: „Naziv romana Midar može da znači zlatonosan, ako se prisetimo priče iz  grčke mitologije kako je Mida, bogati frigijski kralj dobio „dar” da se sve što dotaktne pretvori u zlato, potom ga vratio, a reka, u kojoj je oprao sa svog tela dar i svoju krivicu postali su zlatonosni. Tako i pisac ispisuje svojim darom dela predajući ih svetu, javnosti. Oslanjajući se na slovensku mitologiju san o Zmiji, Vuku i Orlu uvodi nas u pripovedanje ali i u filozofske pasaže promišljanja pisca. Ovo je hibridni žanr romana, poglavlja su poput priča naslovljena i odeljena, ali istovremeno su slivena u jednu celinu koja se čita u dahu.  Stremeći ka večnosti, Šaula veruje Crnjanskom da smrti nema, nego postoje samo seobe, kao što je naveo u jednom od lirskih citata: „Obično bih volio da prošetam dolinom srca, da plovim rijekom života, da prođem kapiju razuma i letim prostranstvom duše”. Šaula izlažući junakove poglede na svet i život govori o sebi i svojoj dobroti i čovekoljublju. Bajkovito i fantastično, prošlost i sećanja na Kordun, na rodni kraj i mitološke priče doveo je u vezu sa realnim, gradeći svoju priču na motivu sna.”

Ilija Šaula srpski je književnik, osnivač i predsednik Književne radionice „Kordun”, a Udruženje Književni ESNAF osnovao je u Beogradu 2021. sa namerom da okupi mnogobrojne autore i udruženja. Piše poeziju i prozu koje su do sada prevedene  na italijanski, engleski, španski, poljski i albanski jezik. Šaula danas živi i stvara u Filadelfiji (Pensilvanija, SAD). Pored pisanja bavi se slikarstvom i izdavaštvom.

Bibliografija Ilije Šaule
• Na zgarištu samoće, poezija (1989)
• Piramida misli, poezija (2007)
• Moj dio neba, poezija i proza (2008)
• Žena u meni ili ja u ženi, poezija (2014)
• Duše su bešumne, tihe, poezija (2016)
• Bulevar svetlosti – promisli o životu, kratka proza (2017)
• Midar, roman (2018)
• Bijeg iz vječnosti, kratka proza (2019)

U programu je, pored pomenutih, učestvovala i Jasna Arbanas, koja je čitala odlomke, a progam je vodila Moravka Todić. U muzičkom delu programa nastupio je Hajrudin Durmanović.

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719