Kultura

„Au, što je škola zgodna” program Biblioteke „Gligorije Vozarović”

Sremska Mitrovica – Dečje odeljenje Biblioteke „Gligorije Vozarović” organizovalo je tradicionalni Kviz za đake prvake pod nazivom „Au, što je škola zgodna”. Ove godine učestvovalo je više od 100 prvaka iz svih osnovnih škola.

Kviz je takmičarskog karaktera, okuplja sve đake prvih razreda sa teritorije Grada. Održan je u amfiteatru Gradskog parka gde su se učenici takmičili u znanju, veštinama i talentima.

Kviz su vodile bibliotekarke Dečijeg odeljenja Mirjana Delić i Mirjana Jovanović uz saradnju svih bibliotekara i drugih kolega iz te ustanove.

Kako je rekla Mirjana Jovanović, bibliotekarka Dečijeg odeljenja: „Početak juna zapravo označava kraj školske godine i samim tim organizujemo naš tradicionalni kviz za đake prvake. Pozovemo sve škole mitrovačke opštine, ove godine se konkretno odazvalo sedam škola, ima preko 100 učesnika. Ono što je zapravo cilj ove radionice jeste da se druže, da upoznaju nove drugare, a pored toga da pokažu ono što su naučili tokom prvog razreda.”

Đaci prvaci mitrovačkih osnovnih škola takmiče se u rešavanju zadataka, pevanju, recitovanju i likovnom izražavanju. Žiri su činile prof. dr Slađana Milenković koja je ocenjivala decu u recitovanju i Ivana Šević Marketanović koja je ocenjivala nastupe horova.

Ovo je jedan od najmasovnijih programa Biblioteke „Gligorije Vozarović”. Deca se predstavljaju u znanju, slikanju, veštinama, recitovanju i horskom pevanju. Učestvovalo je oko 100 učesnika, đaka prvaka. Kviz je prilika da kroz igru i druženje prikažu znanje i veštine stečene u prvom razredu.

Učiteljica Zvezdana Novoselac koja vodi I-1 razred Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod” iz Mačvanske Mitrovice kaže: „Doveli smo takmičarsku ekipu od četiri učenika, hor od 10 pevača i jednog recitatora. Tu je i pet učenika koji su radili likovne radove i publika zabavljači. Ove godine se nismo nešto posebno za spremali za kviz jer to se radi tokom čitave godine, prvi, opšti deo se odnosi na znanje iz srpskog i matematike, a radove smo radili neposredno pred takmičenje na časovima likovne kulture. Pesmu koju smo već ranije učili malo smo ponovili i vežbali smo igre spretnosti ukoliko dođe do ujednačenog rezultata dolaze igra iznenađenja. Ovo je kviz zabavnog karaktera u kojem deca vrlo rado učestvuju, vole takmičarski duh i uvek se raduju kada ih negde vodimo. Oni su mi osma generacija i svaku generaciju sam vodila na ovaj kviz koji je vrlo popularan.”

Dečije odeljenje mitrovačke biblioteke poklanja veliku pažnju kulturno-prosvetnom radu sa svojim najmlađim čitaocima. Kviz „Au što je škola zgodna” održava se u Sremskoj Mitrovici već više od dve decenije.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Pobednici kviza ove godine su učenici OŠ „Triva Vitasović Lebarnik”.

Najbolji recitatori su: 1. mesto Isidora Karaulić, OŠ „D.R. Narod”

                                    2. mesto Dušan  Cvijanović, OŠ „S.B. Paja”

                                   3. mesto Marko Prokić. OŠ „J.J. Zmaj”

Najbolji pevači (hor) su: 1. mesto OŠ „T.V. Lebarnik”

                                        2. mesto OŠ „Jovan Popović”

                                        3. mesto OŠ „Sveti Sava”

Najbolji likovni radovi: Specijalna nagrada OŠ „Sveti Sava” (najkreativniji radovi)

1. mesto Maša Dedić, OŠ „J.J. Zmaj”

2. mesto Janko Petrović, OŠ „B.P. Pinki”

3. mesto Jana Marčeta. OŠ „S.B. Paja”

Za sve koji su osvojili prvo, drugo i treće mesto po kategorijama dobili su kao nagrade diplome i pohvale.

Najava događaja

13apr13:0015:00Bokserski spektakl na Žitnom trgu!

15apr18:0019:00Tribina o HPV imunizaciji

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7763117.1277117.4791