Kultura

Zlatni Krančević 

Banja Luka – Kamerni hor Krančević” donosi još jedno zlato u Sremsku Mitrovicu, ovog puta najsjajnije jer su, zajedno sa omladinskim horom iz Zrenjanina, naši Mitrovčani i  pobednici kategorije! 

Predstavili su se izvođenjem četiri kompozicije različitog karaktera („Ave Marija” Jakova Arkadelta, „Deveta rukovet” Stevana St. Mokranjca, ,,Zaspo Janko” u aranžmanu Dušana Pokrajčića i bugarsku pesmu ,,Mari mome, crnooko” koju je obradio Dobri Hristov), a žiri u sastavu: Dr Dragana Cicović, Mr Mladen Matović i Dr Igor Sarajlić, ocenio ih je najvećim brojem bodova (97).  

XXII horski festival „Majske muzičke svečanosti” realizovao se u organizaciji SCPD „Srbadija” iz Bijeljine, a u prostoru predivnog Centra za kulturu „Semberija”, u subotu i nedelju, 13. i 14. maja 2023. godine. 

Nakon nastupa na koncertu nakon proglašenja pobednika, naši zlatni učenici MŠ „Petar Krančević”, nastavili su put ka Banjoj Luci. Učešće na takmičenju u Bijeljini i dvodnevni radni boravak u administrativnom, univerzitetskom i kulturnom centru Republike Srpske predstavlja prvi deo realizacije projekta kojim je ovaj hor konkurisao i dobio značajnu podršku za realizaciju programa „Fond za talente” kod Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. 

U Banjoj Luci. Sremskomitrovački đaci su bili izuzetno srdačno primljeni na Akademiji umjetnosti, tačnije, na studijskom programu Muzička umjetnost. Tom prilikom je ostvarena saradnja ove dve institucije, što otvara mogućnost za realizaciju zajedničkih projekata u budućnosti.  

Autor projekta i inicijator uspostavljanja ove značajne saradnje jeste dirigentkinja hora „Krančević”, profesorica Jovanka Ivanić, kao predstavnik škole iz Sremske Mitrovice, dok je u ime Akademije iz Banja Luke, realizaciju gostovanja Mitrovčana pomogao viši asistent na katedri za dirigovanje, mr Dušan Urošević.

Učenici i nastavnici jedine srednje muzičke škole u Sremu, koji su ispratili aktivnosti hora, ali i instrumentalista koji su nastupili u Banjoj Luci, ističu atmosferu prijateljstva i podrške, koja je vladala tokom trodnevnog boravka u Republici Srpskoj.  

Da bi se još bolje upoznali sa aktivnostima  naših nadarenih učenika i nastavnika,  zaposleni u MŠ “Petar Krančević” pozivaju građanstvo da dođu na  koncerte povodom obeležavanja 60 godina postojanja i uspešnog rada škole. 

Prvi koncert će biti održan u ponedeljak 22. maja u Pozorištu „Dobrica Milutinović”, a drugi u utorak 23. maja u Galeriji „Lazar Vozarević”. Oba koncerta počinju u 19.00 časova. Podrška sugrađana i aplauzi biće veliki podstrek  mladim ambasadorima muzičke umetnosti Sremske Mitrovice da nastave da predano rade i promovišu naš grad u zemlji i regionu ovako uspešno i zapaženo kao do sada.

Najava događaja

27majCelodnevni dogadjaj31SLOBODNA ZONA

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7641117.1154117.4667