Kultura

Poema o Martincima

Martinci – U utorak, 16. maja 2023. godine Biblioteka „Gligorije Vozarović” je bila organizator promocije knjige „Poema o Martincima” zavičajnog autora Radoslava Šumarskog. Promocija je održana u Poslovnom centru Mercedes-Benz  u Martincima.

„Poema o Martincima” je spev u desetercu, u koji je Radoslav Rada Šumarski utkao životno iskustvo, usmena predanja i pisane izvore o svom rodnom selu- Martincima u Sremu. Iako u pisanoj formi, spev nalikuje usmenoj tradiciji jer „počiva na nasleđenom znanju, autoritativnom i vrednom poštovanja… opstajući ne samo kao priča o prošlosti, već i kao jedan od temeljnih vidova oblikovanja kolektivnih iskustava zajednice”. Tekst napisala dr Marija Mandić.

„Priču o Deda Radi” mi je ispričala moja saradnica, mlada novinarka Kristina Erić. I ona je iz Martinaca.

Dugo jedna priča nije ostavila takav utisak ne samo na gledaoce nego i na svakog člana ekipe emisije „Da sam ja neko” ponaosob, i to od trenutka kada smo stigli na snimanje.

Ni ja ne znam koga sam tačno očekivala da vidim kada smo se zaputili ka Martincima da upoznamo čoveka koji je čitav svoj vek radio ono u šta je verovao, uprkos svemu i svima.Ali već posle pola sata razgovora shvatila sam da za život kakav želite da živite,osim borbe,odricanja i  radoznalosti, morate imati i bezrezervnu ljubav prema ljudima.I zapravo ta životna energija, taj iskren, još vragolasti pogled i beskrajna blagost jesu ono što se ne zaboravlja kada upoznate Deda Radu”.  Autor teksta novinar Rada Đurić iz knjige „Poema o Martincima”.

Učesnici u programu: Radoslav Šumarski, autor; Rada Đurić, novinar; dr Marija Mandić, filolog; Stefan Nedić, veroučitelj; Moravka Todić, moderator.

U muzičkom programu nastupio je bend Liđi i tamburaši.

Najava događaja

13apr13:0015:00Bokserski spektakl na Žitnom trgu!

15apr18:0019:00Tribina o HPV imunizaciji

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7763117.1277117.4791