Kultura

Vozarevićev „Krug” prvi put u mitrovačkoj galeriji

Sremska Mitrovica – Remek-delo Lazara Vozarevića „Krug” (Circle) prvi put je izloženo u mitrovačkoj galeriji koja nosi njegovo ime. Slika imponzantnih dimenzija, nastala 1967. godine, bila je izložena iste godine na Bijenalu u Sao Paolu, a zatim postala deo kolekcije Dejvida Rokfelera.

Pod posebnom pratnjom slika „Krug” je doneta u Galeriju „Lazar Vozarević”. Bila je u selekciji, kao jedna od deset Vozarevićevih slika, kojima su se Lazar i Jugoslavija predstavili na 9. bijenalu u Brazilu.

Ovo delo Lazara Vozarevića pronašlo je svoj put kući, a dočekali su ga gradonačelnica Svetlana Milovanović, njen zamenik Petar Samardžić, Vasilj Ševo, načelnik Gradske uprave za kulturu sa saradnicima, predstavnici i prijatelji mitrovačke galerije.

„Konačno smo zatvorili krug, slika jeste krenula iz Beograda ali Lazar je nekako naš, pa tako da je sam kraj ipak bio ovde,” ističe Marija Vuruna kustos Galerije „Lazar Vozarević” ne krijući uzbuđenje što je slika ipak uspela da dođe do nas i dodaje: „Jedna aukcija, potvrdila je, sve legende o Holivudu i ponuđenoj karijeri u Americi, o crvenom kabrioletu, svetskoj slavi, i sve nas, zaljubljenike u lik i delo Vozarevića zavrtelo, hipnotisalo, i vratilo u „onaj krug“ – neprekidni tok, uzvišenog divljenja, novih, do sada nedostupnih informacija, i čudesno – neobjašnjivog ponosa. Od velikog je značaja, što je ovo kulturno dobro, sada ponovo u Srbiji. Od kako se slika pojavila na akciji, u februaru, zajedno sa Modernom galerijom, detektivskim poslom smo došli do toga da je slika original i dočekali smo je sada kod nas.”

Zahvalila se Modernoj galeriji u Beogradu što su omogućili svim Mitrovčanima da vide ovo remek-delo, usled odlične saradnje još tokom utvrđivanja autentičnosti slike. Galerija je bila početna tačka svih informacija o Lazaru Vozareviću i tokom prvog izlaganja te slike u Srbiji, u Beogradu.

Vojislav Noveski, direktor Moderne galerije Beograd navodi da ima jako lepu saradnju sa čelnim ljudima iz Mitrovice i iz Galerije „Lazar Vozarević”, koja traje već dugo i dodaje: „Uspeli smo da sliku Lazara Vozarevića, donesemo ovde, rekao bih sliku koja je bila mit, dok je nismo doneli u Srbiju, prvo na izložbu u našoj ustanovi, a sada ovde. Vozarević je jedan od najvažnijih umetnika druge polovine prošlog veka, daleko najvažniji apstraktni umetnik koga je Jugoslavija uopšte imala. Uspeli smo da učinimo napor zahvaljujući celom timu Galerije „Lazar Vozarević” i timu Moderne galerije Beograd, kao i ljudima iz Muzeja savremene umetnosti da nakon skoro 60 godina sliku „Krug” Lazara Vozarevića vratimo u Srbiju i da zatvorimo taj krug dolaskom u njegovu galeriju u Mitrovici.”

Žuto-zlatna boja, patina, spiritualnost vizantijskih fresaka, na ovoj modernoj ikoni, slici-reljefu, kinetičko-optičkom platnu, predstavlja vrhunac, Vozarevićeve post-enformel, za umetnost nažalost, poslednje faze, navodi se u Vuruninom tekstu u katalogu izložbe.

Ovo remek-delo je prvi put izloženo u Galeriji „Lazar Vozarević” u Sremskoj Mitrovici. Datum je simboličan jer je 15. novembar Dan te ustanove kulture i dan kada je 1973. otvorena prva Vozarovićeva izložba u našoj galeriji.

Podsećanja radi, ono što ovo delo čini dodatno zanimljivim jeste i činjenica da je od 4.274 dela koja su bila izložena na Bijenalu, pored slika Endija Vorhola i drugih mnogo poznatijih slikara tog vremena, slika „Krug”, zapala za oko poznatom američkom bankaru, filantropu, Davidu Rokfeleru u čijem je vlasništvu bila do aukcije u Njujorku.

Otvaranje izložbe za posetioce je večeras, 15. novembra, u 18 sati, a Mitrovčani mogu sliku da pogledaju do sledećeg petka, odnosno 25. novembra.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

23maj(maj 23)19:0026(maj 26)18:00Festival pijanizma

27majCelodnevni dogadjaj31SLOBODNA ZONA

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7641117.1154117.4667