Kultura

Održan koncert Ansambla udaraljki Nebojše Živkovića

Sremska Mitrovica – Ansambl udaraljki Akademije umetnosti u Novom Sadu, pod vođstvom našeg poznatog perkusioniste i kompozitora, prof. mr Nebojše Živkovića, inače Mitrovčanina po rođenju, izveo je koncert u našem gradu. Koncert u prostoru Galerije „Lazar Vozarević”, organizovala je Ustanova za negovalje kulture „Srem”, a pokrovitelj turneje AU-AU je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Mitrovčani su srdačnim aplauzom pozdravili svog nekadašnjeg sugrađanina, danas istaknutog srpskog perkusionistu marimbafonistu i kompozitora mr Nebojšu Jovana Živkovića, profesora udaraljki na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i na Univerzitetu za muziku u Beču. U svom rodnom gradu, u kojem je muzički stasavao, upriličio je koncert studenata, članova Ansambla udaraljki Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Miroslava Ilijić direktorica Ustanove za negovalje kulture „Srem” kaže da su poslednji put gostovali u Mitrovici 2008. godine sa ciljem popularizacije instrumenata među mladima, a ovoga puta: „Večerašnji koncert je ujedno zamišljen kao vid edukacije i promocije udaračkih instrumenata. Pored izvrsnog umetničkog doživljaja, publika je imala priliku da se upozna sa širokim spektrom udaračkih instrumenta. Nadamo se da ćemo podići interesovanje mladih za slušanje klasične muzike. Ovo je četvrti koncert, u našem gradu, od sedam planiranih po gradovima Vojvodine u sklopu turneje, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.”

Perkusionista i kompozitor Nebojša Jovan Živković izgradio je reputaciju jednog od najboljih evropskih solista na marimbafonu i udaraljkama. Nastupao je na turnejama širom Evrope, u Japanu, Tajvanu, Koreji, Meksiku i SAD. Takođe jedan je od najizvođenijih svetskih kompozitora za udaraljke, sa oko 400 izvedbi godišnje u pedeset zemalja i verovatno najizvođeniji srpski kompozitor u svetu. Njegova revolucionarna dela za marimbu i udaraljke su postavile nove standarde za izvođače, a zadivljujući i energični nastupi nadahnuli su generacije marimbista. Osim koncertnih, komponovao je veliki broj kompozicija za mlade svirače.

Ovaj, prema rečima kritike: „Umetnik koji svojim ritmovima zadivljuje slušaoce”, u Srbiji je završio srednju muzičku školu, a udaraljke i kompoziciju studirao u Majnhajmu i Štutgartu, magistrirao i udaraljke i kompoziciju, a za sebe kaže da je i dalje Mitrovčanin. „Mi smo srećni što možemo Sremskoj Mitrovici da damo ovaj koncert. Mitrovčani su nas lepo ugostili i drago mi je što mogu svom gradu da predstavim naše instrumente”, izjavio je Nebojša Živković umetnički rukovodilac Ansambla udaraljki i osnivač i profesor klase udaraljki na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu. Svira na koncertima, komponuje i drži kurseve marimbe širom sveta: Japan, Švedska, Grčka, Koreja, Tajvan i SAD gde je održao radionice na 30 američkih univerziteta ali ne zaboravlja svoj rodni grad i periodično ovde drži solo ili priređuje koncerte ansambala.

Kritičar Bi-Bi-Sijevog muzičkog magazina napisao je o našem velikom umetniku: „Kompozitor i perkusionista koji živi u Nemačkoj, Nebojša Živković, razvio je jedan oštar, silovito muški način sviranja i veličanstven svet udaraljki… njegove velike pokrete karakteriše začuđujuća snaga, a često i naglašena žestina… opseg i kombinacija zvuka koje on stvara su zadivljujući, a iz svega toga proizilaze ogromno majstorstvo i virtuoznost interpretacije koji mogu samo da oduševe slušaoca, ostavljajući ga bez daha.” Njegove virtuozne izvedbe i kompozicije su i inspiracija mladima da počnu da sviraju udaraljke.

Među njegovim asistentima danas je Darko Karliček, viši stručni saradnik na Akademiji umetnosti koji je takođe nastupio na koncertu.

„Naš cilj je, između ostalog, da što veći krug publike upoznamo sa našim instrumentima, pored nezaboravnog umetničkog doživijaja, imamo i edukativni karakter, time nastavljamo praksu popularizacije udaraljki na prostoru Srbije koju je prof. Živković započeo još 2006. godine, osnivanjem ovog ansambla. Od tada ansambl održava godišnje koncerte, neretko i sa gostima iz inostranstva, kao na primer: ansambl Schlagwerk Wien (Beč, Austrija), Tolkalci AG (Ljubljana, Slovenija), mešoviti hor Akademije Umetnosti i gudački orkestar Ad-Hoc. Kako smo i muzički i vizuelno dosta atraktivni, rado smo viđeni gosti na raznim manifestacijama u zemlji (otvaranje zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, otvaranje obnovljene Galerije Matice Srpske). Naša misija je takođe edukacija mladih i promocija udaraljķi među decom, 2008 godine, AU-AU je već imao jednu edukativnu turneju i održao koncerte u deset gradova među kojima je takođe bila i Sremska Mitrovica,” kaže Darko Karliček.

Nadaju se da će podići interesovanje mladih za klasičnu muziku i da udaraljke ne doživljavaju samo kao bubnjeve. Kako je pojasnio prof. Živković marimba je veliki brat ksilofona i može se reći da, ako je ksilofon violina, onda je marimba čelo. Najviša nota marimbe je identična s flautom, a najniža s prvom žicom od čela. Tako da marimba sa svojih pet oktava pokriva jedan zaista veliki raspon, njene su pločice i veće i šire, a svira se s mekšim palicama nego ksilofon. Tako da nema taj drvenasti zvuk koji ima ksilofon – što na grčkom i jeste kombinacija reči drvo i zvuk.

U okviru ovogodišnje turneje koncerte izvode u Subotici, Somboru, Sapcu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Vršcu i Zrenjaninu.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929