Kultura

Dan KPZ-a obeležen promocijom knjige o stradanju Srba u kaznioni

Sremska Mitrovica – Promocijom knjige „Stradanje Srba u mitrovačkoj kaznioni tokom dvadesetog veka” obeleženo je 127 godina postojanja Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica. Povodom Dana kaznione biće organizovani i drugi prigodni programi.

Kazneno-popravni zavod Sremska Mitrovica jedna je od najznačajnijih ustanova u penalnom sistemu, nekad znana kao mitrovačka kazniona, danas je ustanova opšteg tipa, a po stepenu obezbeđenja ubrajan se u zatvorene ustanove sa zatvorenim, poluotvorenim, otvorenim i odeljenjem za izvršenje mere pritvora. Kapaciteta je oko 1200 osuđenih lica i više desetina pritvorenika koji se smeštaju u istražnom odeljenju. Ovo je jedina ustanova u sistemu izvršenja krivičnih sankcija u Republici Srbiji u kojoj kazne izdržavaju i strani državljani.

Dejan Carević direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija rekao je: „U svom poslovanju KPZ Sremska Mitrovica postavio je neke potpuno nove trendove, resocijalizaciju lica lišenih slobode uz pomoć pasa i konja, postoje brojni programi obuke za zanimanja koji su deficitarna na tržištu rada tako da se našim osuđenicima povećavaju šanse da, kad izađu na slobodu da nađu sebi posao i obezbede egzistenciju. Vodimo računa i o sportskim aktivnostima, održan je fudbalski meč između osuđenika i legende Crvene zvezde. Za sve to moramo da pohvalimo upravu i zaposlene koji ne žale rad i trud da uvedu inovativne programe što često nije lako ali kao što vidite, isplati se. Dan kaznione obeležen je promocijom knjige koju smo dugo čekali.”

Svrha knjige „Stradanje Srba u mitrovačkoj kaznioni tokom dvadesetog veka” je spoznaja o istorijskim činjenicama, koje su predstavljene na primeru mitrovačkog zatvora, a koje su do sada bile sklonjene od javnosti po raznim arhivama, iako označavaju značajno i autentično svedočenje o strašnom zločinu učinjenom nad srpskim narodom.

Aleksandar Alimipić direktor Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica, urednik je i izdavač knjige, o čemu kaže: „Sećanje je spomenik tvrđi od svakog kamena, ako smo ljudi oprostiti moramo, ali zaboraviti nikada ne smemo. Mitrovačka kazniona sama po sebi jeste istorija. Narod koji ne poznaje svoju istoriju ima neizvesnu budućnost, ovde smo se sabrali da bi upoznali svoju prošlost jer tek kad spoznamo istinu o nama, možemo da nastavimo dalje. Nadam se da će publika, kao i čitaoci ove knjige spoznati jedan deo svoje istorije, prepoznati određene stvari ali suština je da, nakon ovoga, mi nastavimo dalje, da nastavimo da napredujemo, da nastavimo da radimo na sebi i da podižemo našu državu u najboljoj mogućoj meri.”

Narod koji ne poznaje svoju prošlost, ne može imati svetlu budućnost. Ova knjiga ne nudi jednostavne i uprošćene odgovore. Napisana je kako bi se otkrio složen i kompleksan put do istine, zasnovane na proverenim tvrdnjama i činjenicama, oslobođene laži i zabluda. Knjiga razotkriva i razobličava istorijsko ignorisanje i umanjivanje ispaštanja srpskog naroda u toku dvadesetog veka. Pripovedanjem o srpskoj epopeji nisu izostavljeni ni epsko junaštvo i herojstvo, niti mučenička stradanja i patnje, navodi se u pregovoru knjige.

Dr Đorđe Cvijanović direktor Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja” i autor knjige, u svom istraživanju pošao je od toga da je nacionalna istorija važna za sve narode, pa i za naš: „Jedan od povoda ove knjige bilo i prikaz istorije grada iz neobične perspektive jedne institucije koja je uveliko još u prošlo vreme prevazišla okvire jedan malog sremskog grada poput Mitrovice ali je značajna jer su tu boravili mnogi ljudi, ne samo zbog toga što su počinili neko delo loše delo, bilo je tu vreme Austrougarske, nedužnog srpskog življa u jako teškim uslovima. Između dva svetska rata boravili su tu komunisti, u vreme Nezavisne države Hrvatske, Jevreji, Srbi i drugi narodi i nacionalne manjine, posle Drugog svetskog rata, monarhisti. Ustanova uhapšenika civilizacijska je tvorevina, koja nikada kroz istoriju svog postojanja nije bila pasivni posmatrač. Otvarao je zatvor i zatvarao posebne hronološke stranice, često nevidljive za sve one van odvojenog sveta opasanog visokim zidovima. Kazamat viđen i doživljen iznutra, sa druge strane, ima sasvim drugačiju sliku. U njemu vladaju posebna merila vrednovanja stvari, ljudi, predmeta i postupaka. Iz njega se sasvim drugačije gleda na svet i na ljude izvan zatvorskih zidina. Toliko krvoprolića i patološke mržnje proliveno je u ponorima mraka i ljudske okrutnosti i izopačenosti, da je svaki zatočenik mogao napisati obimno delo o patnjama, strahotama I zverskim metodama mučenja. Ono što zasigurno, bez ikakve sumnje možemo da se na spoznaji prošlosti suočimo sa onim što predstoji, te da kreiramo, lepšu i kvalitetniju budućnost.”

Knjiga kroz više poglavlja daje osnovne informacije o istoriji zatvora, od njegovog osnivanja 1895. godine, prikazuje stradanja Srba u njemu od početka dvadesetog veka do 1918. godine kada je zatvorom upravljala Austrougarska, potom život i muke kažnjenika u vreme Kraljevine Jugoslavije i svedoči o stradanju Srba 1942. godine, kada je zatvorom upravljala NDH. Posebno su obrađeni slučajevi poznatih političkih zatvorenika, od komunista do njihovih neistomišljenika posle 1945. godine poput Milovana Đilasa i mnogih drugih. Data je slika mitrovačkog zatvora u vreme svetskih ratova i u predratnim i posleratnim periodima koja je bila teška i mučna, puna strepnji i stradanja.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291