Kultura

Promovisana monografija Steve Lapčevića o Jovanu Udickom

Sremska Mitrovica – Monografija „Odleteo soko sivi” autora Steve Lapčevića, o mitrovačkom nacionalnom i kulturnom radniku Jovanu Udickom promovisana je u Muzeju Srema. Izdavač je Istorijski arhiv „Srem”, a knjigu je pored autora, predstavio prof. dr Nenad Lemajić.

Da ova knjiga nije samo priča o jednom čoveku, već o jednom vremenu, potvrdio je autor Stevo Lapčević koji je kao kustos Muzeja Srema istražujući prošlost došao do značajnih podataka, dokumenata i fotografija o ovom istaknutom Mitrovčaninu ali i o periodu od početka, pa sve do polovine dvadesetog veka, u kojem je Udicki živeo.

O monografiji Stevo Lapčević još kaže: „Knjiga objašnjava kako su se razvijale kulturne i političke okolnosti u gradu, koji su faktori bili presudni u političkom životu Sremske Mitrovice i kako se sve to odražavalo na život tadašnjih Mitrovčana. Uz to, knjiga ima i poseban deo koji se bavi sokolskom mišlju Jovana Udickog, on je bio jedan od najpoznatijih pripadnika Sokolskog pokreta, ne samo u Sremskoj Mitrovici, nego i u Kraljevini Jugoslaviji. Bio je član Prosvetnog saveta Sokolskog društva Kraljevine Jugoslavije i kao takav ostavio zaista veliki trag u istoriji ovog pokreta.”

Stevo Lapčević je izuzetan novinar, koji je napustio tu profesiju i postao odličan istoričar, prema rečima prof. dr Nenada Lemajića, profesora na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Kako je rekao prof. dr Nenad Lemajić: „Stevo Lapčević, iako nije istoričar po svom obrazovanju uložio je takvu energiju da se iznese sa obimnom građom, sa teškim vremenom koje je opisao i savladao je odlično istorijsku metodologiju za šta je dokaz ova knjiga. Pošto je Stevo napisao obiman rukopis za knjigu, ima još oko 300 strana koje čekaju na obajvljivanje, u planu je da se naredne godine objavi drugi deo ili još jedna knjiga o ovoj istorijskoj ličnosti, gde će biti objavljena razmišljanja Jovana Udickog, njegove pesme, priče o vremenu u kome je živeo, stavovi vezani za politiku i organizaciju Sokolskog društva. Ovo je izuzetno delo i sigurno će autor objaviti još puno knjiga. U ovoj knjizi, Lapčević analizira, citira i stavlja u kontekst tadašnjeg vremena razmišljanja Jovana Udickog o značaju sokola, o ideologiji sokola, oslanjajući se na građu u vidu dnevnika koji je Udicki vodio i na radove koje je svojevremeno objavio u različitim časopisima, uglavnom u sokolskoj štampi. Prikazuje i njegov život kao prosvetnog radnika, a u razvoju prosvetnog života u našem gradu Udicki je imao izuzetnu ulogu.”

Građu za ovu monografiju, Lapčeviću je ustupila porodica Udicki, pre svih Ankica Udicki, pošto je njen suprug Predrag, a sinovac Jovanov preminuo pre nešto više od godinu dana. Potomci ove mitrovačke porodice prisustvovali su promociji.

„Odleteo soko sivi” govori o Jovanu Udickom, jednoj od najinteresantnijihi najznačajnijih ličnosti međuratnog perioda u Sremskoj Mitrovici i šire, a koja je bila zapostavljena, navodi Andrija Popović direktor Muzeja Srema, ističući naročito njegov angažman u radu sa decom i na radu na razvoju sporta, zdravog omladinskog, sokolskog duha koji na neki način živi i danas. Posle muzejske izložbe o sokolskom pokretu i liku i delu Jovana Udickog, održane zimus, Popović se nada da će ova publikacija uspeti da ukaže na njegov značaj, delo i da prenese publici duh jednog vremena.

U programu je učestvovao i starešina Saveza Srpski soko Jevđa Jevđević koji je pozdravio objavljivanje ove monografije. Kako je navedeno u posveti na početku knjige objavljena je u godini u kojoj se obeležava 160 godina sokolstva.

Knjiga „Odleteo soko sivi” objavljena je povodom 140 godina od rođenja i 70 godina od smrti Jovana Udickog. Izdavač monografije je Istorijski arhiv „Srem”, uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

Članice Hora Društva srpsko-grčkog prijateljstva „Irida” pod vođstvom Aleksandre Garunović izvele su odabrane pesme Jovana Udickog koje su komponovane i nekada izvođene raznim prigodama.

Najava događaja

27feb(feb 27)19:0029(feb 29)20:00Koncertni serijal povodom Dana Muzičke škole

29feb18:0019:00Promocija knjige „Mileva Marić Ajnštajn, relativno između redova”

02mar19:0021:00Odbojkašice Srema dočekuju Inđiju

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8254117.1769117.5284