Kultura

Maskenbal „U bajci stanujem”

Sremska Mitrovica – Maskenbal „U bajci stanujem” za osnovce i predškolce, već tradicionalno, po šesnaesti put, održan je u organizaciji mitrovačke Biblioteke „Gligorije Vozarović”.

Maskenbal ili maskarada „U bajci stanujem” ove godine bio je pravi karneval pod maskama, praćen muzikom, priređen povodom veselog početka školske godine. Maskirana deca, iz svih mitrovačkih osnovnih škola i predškolskih ustanova prodefilovali su gradskim ulicama, do Žitnog trga, gde je priređen prigodan program. Maskenbalu je prisustvovalo oko 600 mališana školskog i predškolskog uzrasta.

Mirjana Delić bibliotekarka i pomoćnik direktora Biblioteke „Gligorije Vozarović” rekla je: „Čini mi se da je ovo najbrojniji maskenbal do sada što, naravno, raduje i biblioteku i organizatore. Došle su sve mitrovačke škole, predškolske ustanove tj. vrtići i privatni i državni. Maske su sjajne, jedva čekam da krenemo da uživamo u ovom bajkovitom danu, vreme nas je poslužilo, sunce je tu da nam bude pomoćnik. Nagrade su, kao i svake godine knjige i isključivo samo knjige, a sve ostalo je igra, zabava i uživanje. Maskenbal je posvećen početku školske godine, biblioteka na ovaj način proslavlja početak školske godine.”

Učesnici karnevala za ovu priliku obukli su razne kostime, a mnogi od njih su prekrili i lice, maskama ili šminkom. Maskenbal kao oblik dvorske zabave datira iz nekih prošlih vremena, postoji opšte verovanje da je bal pod maskama nastao iz ljudske potrebe za slobodom jer su tadašnji zakoni bili više nego strogi, a daje mogućnost da se ljudi, makar i na kratko, oslobode teških društveno-moralnih stega.

Pored toga, skoro nezaobilazni deo maskenbala bila je igra, u kojoj je bio zadatak da svi gosti pogađaju identitet jednog izabranika pod maskom, postavljajući mu pitanja. Maske su bile inspirisane likovima iz književnosti za decu, bajkama, bajkovitim romanima, pričama, pesmama, a birale su se najbolje maske u kategorijama grupna i pojedinačna maska, za decu predškolskog i školskog uzrasta.

Osnovne škole koje su prisustvovale su: OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, OŠ „Sveti Sava”, OŠ „Sveti Sava” – Divoš, OŠ „Slobodan Bajić Paja” i OŠ „Jovan Popović”.

Predškolske ustanove koje su uveličale maskenbal su PU „Pčelica”, PU „Stonogica” i PU „Tamaris kids” iz Кuzmina.

Maskenbal je realizovan pod pokroviteljstvom Grada Sremske Mitrovice. Tehnički su ga podržali centar za kulturu „Sirmijumart” i Pozorište „Dobrica Milutinović”.

NAGRAĐENI su:

PREDŠКOLCI

PRVO MESTO – Marko Pauljev, PU „Pčelica“
DRUGO MESTO – Aleksandra Grabić i Marija Bijelić, PU „Pčelica“
TREĆE MESTO – Đorđe Stanojević i Sara Stojanović, PU „Pčelica“

POHVALJENI PREDŠКOLCI:
Aljoša Кočijašević, Veljko Josipović, Marko Rastovac, Vanja Mitrović, Mihael Кomazec
Najmlađi učesnici – Petra Grbić i Anja Radosavljević

ŠКOLARCI

Najmaštovitija maska – Lenka Glavašević i Vuk Belegiški – OŠ „J.J. Zmaj“
PRVO MESTO – Ognjen i Кristina Đukić – OŠ „J.J. Zmaj“
DRUGO MESTO – Sofija Vukmir – OŠ „Jovan Popović“
TREĆE MESTO – Miona Nedić – OŠ „J.J. Zmaj“

POHVALJENI ŠКOLARCI SU:

Maša Šavija OŠ – „J.J. Zmaj“, Andrija Nedić – OŠ „Jovan Popović“, Aleksandar Кličarić-OŠ „Sveti Sava“, Divna Filimonović – OŠ „J.J. Zmaj“, Luka Vukanac – OŠ „J.J. Zmaj“

GRUPNE MASКE PREDŠКOLCI:

Najmaštovitija maska – PU „Stonogica“ – „Indijansko selo“
PRVO MESTO – PU „Stonogica“ – maska „Šumski vilenjaci“
DRUGO MESTO – Tamaris kids-maska „101dalamatinac“,
TREĆE MESTO – PU „Stonogica“ – „Bogovi Grčke“

GRUPNE MASКE ŠКOLARCI:

Najkreativnija maska: OŠ „Slobodan Bajić Paja“- „Ovo je Srbija“
PRVO MESTO – OŠ ,,Sveti Sava“- „Malci“
DRUGO MESTO – OŠ „Sveti Sava“ – „Veš mašina tim“ i „Jesenja sonata“
TREĆE MESTO – OŠ „Jesen u mom kraju“ i „Tarzani“

Posebno su pohvaljene kao dugogodišnje saradnice maskenbala vaspitačica Senka Joos – PU „Pčelica“ (objekata „Bubamara“) i bibliotekarka Olivera Mudrić OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“.

Maskenbal je pratio i ocenjivao žiri: Dragana Filimonović, Sandra Štetina i Ivana Marketanović.
Maskenbal vodila Iskra Gligorić.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

27majCelodnevni dogadjaj31SLOBODNA ZONA

28maj19:0020:00Promocija knjige Neotkrivena zemlja

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7685117.1199117.4713