Kultura

Festival „Sirmijum grad dece” u nedelju

Sremska Mitrovica – Festival „Sirmijum grad dece” biće održan u našem gradu, u organizaciji Gradske uprave za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica, Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica i Centra za kulturu „Sirmijumart” Sremska Mitrovica.

Na Žitnom trgu, 25. septembra u 18 sati održaće se Prvi dečiji festival „Sirmijum grad dece”. Tim povodom u Gradskoj kući, održana je konferencija za predstavnike medija. Konferenciju je vodio generalni sekretar Sportskog saveza Grada, Nemanja Crnić, a gosti su bili predstavnici učesnika na Festivalu.

Kako je mišljenja da su istinska vrednost  i budućnost našeg grada deca, Nemanja Crnić generalni sekretar Sportskog saveza Grada sa saradnicima želeo je da napravi festival u kome će kompletnu ulogu odigrati deca i to: „Deca ovoga grada iz grupacija ansambala koji predstavljaju istinsku vrednost, ne samo na nivou grada već i na nivou države. Mi smo ubeđeni u kvalitet ove dece i zato će prvi, odnosno nulti festival biti predstavljanje isključivo dečaka i devojčica sa teritorije našeg grada. Želimo da im pomognemo, da ih promovišemo i da sami prave svoju tradiciju. Biće dete voditelj, to je naša Sara, učesnici su samo deca, poenta je da to bude suštinski pravi dečiji festival. Program će trajati jedno veče, a za sledeću godinu planiramo da traje više dana. Obuhvatiće četiri oblasti, a to su kultura, sport, ekologija i turizam, u kojima će centar sveta biti dete i u kojima će najveći deo aktivnosti zapravo predstavljati vrednosti našeg grada. Ovaj festival aktualizuje nekoliko vrednosti, a dve najvažnije su deca i Sirmijum. Želimo da ovaj grad otvorimo i da pokažemo da mi ovde imamo vrednost, ovaj festival će promovisati našu decu na prvom mestu jer smo mi ubeđeni da ovde postoji ogroman kvalitet. Pozivam sve Mitrovčane da se nađemo na Žitnom trgu i podržimo one istinske vrednosti našeg grada, naše mališane.”

Predstaviće se Dečiji hor „Sirmijumarta”, „Art kids” hor, Tamburaški orkestar „Sirmijumarta” sa dugom tradicijom pod dirigentskom upravom Zorice Opačić „Srem”, Etno grupa Srpski dom koji predvodi Ivana Marketanović, Studio modernog i klasičnog baleta „Olena” koji predstavlja spoj sporta i umetnosti, kao i mali gitaristi Kreativno-muzičkog studija „Vivak”.

Na Festivalu, učestvovaće većina naših amaterskih ansambala, dečijih ansambala jer je festival posvećen deci i kompletno u znaku dece, rekli su organizatori.

Jovana Stefanović kaže da peva u etno grupi Srpski dom i jako je srećna što će svi njeni drugari pevati, svirati i igrati zajedno.

Zamišljeno je da deca budu ambasadori našeg grada i da predstavljaju naš Sirmijum i Sremsku Mitrovicu, rečeno je na konferenciji.

Filip Marić, već tri godine svira u Kreativnom centru „Vivak” i kaže da je veoma srećan što će se održati ovaj festival, a njegove drugare će usrećiti i to što mogu svi zajedno da nastupe. 

Jovana Batanjac je dugogodišnji član Etno grupe Srpski dom imala je dosta nastupa i kaže: „Ni jedan nastup nije bio kao što će biti ovaj gde smo svi zajedno i mnogo sam srećna što ću imati tu priliku da učestvujem sa svojim drugarima.”

Vladimir Radmanović član je Tamburaškog orkestra „Srem” i srećan je što će predstaviti tamburašku tradiciju ovog grada na festivalu.

 Sara Simeunović dugogodišnji član Muzičkog kreativnog centra „Vivak” i Gradskog dečijeg hora „Sirmijumart” i kaže: „Ovoga puta imam nešto drugačiju ulogu, naime, vodiću  program na ovom prvom dečijem muzičkom festivalu u carskom gradu Sirmijumu.”

 U slučaju kiše manifestacija će biti održana u svečanoj sali Pedagoške akademije odnosno Više strukovne škole za vaspitače.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929