Kultura

Festival besedništva osuđenih lica „Neka se čuje i druga strana”

Sremska Mitrovica – Festival besedništva osuđenih lica pod naslovom „Audiatur et altera pars – Neka se čuje i druga strana” održan je po šesti put u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, u okviru XXXI festivala besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči”.

Festival besedništva osuđenika tradicionalno je održan u Hotelu „Srem”. Organizatori su Ministarstvo pravde Republike Srbije Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Kazneno-popravni zavod Sremska Mitrovica i Ustanova za negovanje kulture „Srem”.

Nebojša Draganović zamenik upravnika Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica rekao je da se Šesti festival besedništva osuđenih lica otvorenih i poluotvorenih odeljenja svih zatvora u Republici Srbiji, održava na nivou Republike i dodao: „Reč je o republičkom takmičenju, imamo dve kategorije, imamo Autorsku besedu, kad autor govori svoj tekst i u toj kategoriji imamo 12 prijavljenih. Imamo Interpretaciju, gde je 9 prijavljenih, što znači da imamo ukupno 21 kandidata za takmičenje, u te dve kategorije iz 11 ustanova.  Juče smo održali kvalifikaciono veče jer je mnogo prijavljenih, tako da smo u finale uveli 10 izuzetno dobrih besednika. U dogovoru sa organizatorima Festivala besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči” u gradu, naši pobednici iz ove dve kategorije učestvovaće revijalno na Festivalu besedništva u gradu Sremska Mitrovica. Ovo je samo jedan vid resocijalizacije osuđenih lica koji se koristi u svim našim zatvorskim ustanovama uz ogromnu pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstva pravde.”

Festival besedništva osuđenih lica „Audiatur et altera pars – Neka se čuje i druga strana” već je postao tradicija i nešto po čemu je Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici prepoznatljiv među srodnim ustanovama u Srbiji.

U Kategoriji I – Autorska beseda, prvo mesto osvojio je Dejan Ilić KPZ Sremska Mitrovica, sa besedom „Sada znam šta je to ljubav”, inače je iz Šapca i veoma je srećan što je pobedio: „Učestvovao sam pre tri godine prvi put na ovom festivalu i imao sam tremu, naravno. Upoznao sam devojku koja je došla da besedi iz Požarevca, ostali smo i posle u kontaktu i narednih godinu i po dana ona i ja smo jedno drugom bili sve, što je zaista za knjigu. Razgovarali smo telefonom skoro svakog dana i pre nekih pola godine on je dobila uslov, izašla je, želim joj sve najbolje. Znao sam da ne mogu biti deo te priče, tako da sam odustao, džentlmenski, bolelo je, napisao sam onda ovu besedu, ne samo zbog nje, nego svih devojka koje sam upoznao u životu i svih stvari koje sam doživeo. Ljubav kreće iz srca, ne treba neko da nam kaže da li je nešto dobro lii loše, to osećate ovde (u srcu). Uspeo sam u ovom tekstu da prožmem gotovo sve od religije, do patriotizma, do toga zašto mi kao rasa, ljudi, postojimo, šta je smisao svega i šta treba menjati, čemu težiti. Nije smisao tek postojati, bitan je kvalitet života.”

Besednike je ocenjivalo Besedničko sudsko veće: Zorica Miščević predsednik Odbora Festivala besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči”, protojerej stavrofor Milorad Golijan, Sanja Stanetić, realizator tretmana KPZ Sremska Mitrovica, Branislav M. Pavkov, pravoslavni katiheta KPZ Sremska Mitrovica i Mirjana Marković književnik.

Pobednica u Kategoriji II – Interpretacija je Andrijana Tomović KPZ za žene u Požarevcu. Govorila je besedu „O propovedaonicama vrline” iz knjige „Tako je govorio Zaratustra” Fridriha Ničea i kaže: „Inače sam iz Beograda, nalazim se u poluotvorenom odeljenju i pokušala sam da prikažem nas žene u nekom boljem svetlu. Velika mi je čast što učestvujem na ovom festivalu, ranije sam se takmičila u slikarstvu i osvojila drugo mesto, mnoge osuđenice su me podržale u svemu ovome, ne samo mene, već i druge učesnice. Ova Ničeova beseda govori o spavanju, tačnije, to je nešto sa čime se mi suočavamo u zatvoru sa pitanjima: Da sam dobar ili nisam šta bi, griža savesti itd. Na ovaj način mogu da prenesem sve utiske žena koje se tamo nalaze i koje nas zaista bodre, nemaju nažalost svi talente za besedništvo ali nas svim srcem podržavaju i želim puno da ih pozdravim i puno im hvala na svemu. Puno zahvalnosti upućujem i vaspitačima zato što su nas bodrili i jako puno su radili sa nama, što nam puno znači, takođe bih želela da se zahvalim i službi obezbeđenja, zaista, ceo kolektiv nas bodri, hvala našem upravniku koji je večeras ovde, što nam puno znači i bodri nas. Ovo je zaista jedna velika čast.”

Sve veće interesovanje za učešće na ovom Festivalu svedoči o tome da je prepoznat kao način za resocijalizaciju osuđenih lica. Učestvovali su takmičari iz svih zatvorskih ustanova otvorenih i poluotvorenih odeljenja u Srbiji.

Festivalu su prisustovali predstavnici organizatora i lokalne samouprave Sremska Mitrovica kao i brojni gosti. Voditelj programa bila je Gordana Lukić dramska umetnica.

Ovaj Festival je održan pod okriljem jednog od najznačajnijih festivala u našem gradu i šire, tradicionalnog Festivala besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmium svetlost reči”. Upravo na narednom Festivalu besedništva revijalno će nastupiti i pobednici Festivala osuđenih lica.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142